Tulipan – Planting og Stell

Tulipan

Tulipaner har lenge vært et symbol på våren. Disse er en kilde til glede for hageentusiaster over hele verden. Med sine blendende farger og delikate blomster, er tulipaner en favoritt blant mange. Den gode nyheten er at du ikke trenger å være en erfaren gartner for å dyrke disse vakre blomstene i hagen din.

Mye historie sentrerer rundt tulipanen. Visste du at en tulipanløk var verdt 7,5 millioner kroner under tulipankrisen for 400 år siden? Denne planten har fått mye oppmerksomhet opp gjennom. I denne artikkelen skal vi utforske planting og stell av tulipaner, fra valg av riktig tulipanvarianter, til hvordan du tar vare på dem for å sikre en frodig blomstring.

Valg av tulipanvarianter

tulipanvarianter

Før du begynner å plante tulipaner, må du først bestemme hvilke tulipanvarianter du vil dyrke. Tulipaner finnes i et bredt spekter av farger, størrelser og former. Nedenfor kan du se noen av de mest populære tulipansortene.

  • Enkle, tidlige tulipaner: Disse tulipanene er kjente for sin enkle, klassiske form og kommer i et bredt utvalg av farger. De blomstrer tidlig på våren og gir hagen din et friskt og livlig preg.
  • Darwin-tulipaner: Disse tulipanene er kjente for sine store, kraftige blomster i sterke farger som rødt, oransje og rosa. De er også holdbare og tåler vind og regn bedre enn mange andre tulipansorter.
  • Liljetulipaner: Disse tulipanene har spesielt lange blomsterstengler og kommer i nyanser av hvitt, krem og lysegult. De har et delikat og elegant utseende.
  • Botaniske tulipaner: Disse tulipanene er kjente for sine små, delikate blomster og naturlige utseende. De kommer i forskjellige farger og er flotte for steinhager og naturlige hageområder.

Når du har valgt hvilke tulipanvarianter du ønsker å plante, er det på tide å forberede hagen og starte planting. Forberedelsene er det aller viktigste når du skal plante. Om du ikke har gjort forberedelsene riktig, vil du slite med konsekvensene av dette gjennom hele dyrkingen.

Planting av tulipaner

planting-av-tulipaner

Planting av tulipaner krever tålmodighet og litt arbeid. Følger du tipsene nedenfor, trenger det derimot ikke å være så vanskelig som mange skal ha det til. Tulipaner er sånn cirka midt på treet i forhold til vanskelighetsgrad.

Velg riktig tidspunkt

Den beste tiden å plante tulipanløk på er om høsten, vanligvis i september eller oktober. Dette gir løkene tid til å etablere seg før vinteren, og også blomstre om våren. Det kan kanskje virke litt rart, i den grad at løken går rett inn i en dvale. Mange andre planter skal jo vannes og gjødsles mye i starten for å få de til å komme opp.

Velg et egnet sted

Tulipaner trives best i godt drenerende jord med full sol eller delvis skygge. Unngå områder som blir veldig våte om vinteren, da dette kan føre til at løkene råtner. Råte er noe av det kjedeligste som skjer med løkene dine. Om dette fester seg, er det ikke noe annet alternativ enn å kaste bort løkene.

Forbered jorden

Grav opp jorden til en dybde på ca. 20-25 cm. Tilsett organisk materiale som kompost eller gjødsel for å forbedre jordstrukturen og næringsinnholdet. I de fleste tilfeller går vanlig plantejord helt fint. Det er derimot et godt tips å investere i litt ekstra god jord, så gir du tulipanene et bedre utgangspunkt.

Plantedybde

Plant tulipanløkene med spissen opp og rotenden ned. En generell retningslinje, er å plante dem omtrent tre ganger så dypt som løkens høyde. Sørg for å plassere løkene med tilstrekkelig avstand mellom dem, vanligvis ca. 10-15 cm.

Vanning

Etter planting, vann grundig for å hjelpe løkene med å etablere røttene. Dette er spesielt viktig hvis høsten er tørr. Merk derimot som nevnt at løkene ikke skal stå våte hele vinteren. Det er bare ved planting at det skal vannes så grundig, og deretter reduserer man vanningen.

vanne-tulipaner

Dekk til med jord

Etter planting dekker du tulipanløkene med jord. Påfør deretter et lag med for eksempel bark. Dette hjelper til med å beskytte tulipanene mot vinterkulden. Spesielt her hjemme i Norge kan det bli kjølig, og det blir frost i bakken om vinteren. Beskytt tulipanene mot dette.

Stell av tulipaner

Når tulipanene er plantet, er det viktig å gi dem riktig stell for å sikre en vellykket blomstring. Det er ikke spesielt vanskelig å dyrke tulipaner, men det er viktig at du steller dem riktig. Nedenfor ser du noen viktige stellråd.

Vanning

Tulipaner trenger jevn fuktighet, spesielt når de er i vekst og i løpet av blomstringsperioden. Vann dem grundig når det er tørt vær, men unngå å vanne overflødig. Dette kan føre til råte i løkene.

Fjern visne blomster

Etter at tulipanene har blomstret, fjerner du de visne blomstene for å forhindre at planten bruker energi på å produsere frø. La stengelen og bladene forbli intakte til de gulner og visner naturlig.

stelle-tulipan

Gjødsling

Tilfør en balansert gjødsel med lavt nitrogeninnhold om våren når tulipanene begynner å vokse. Dette vil bidra til å styrke blomstringen.

Skadedyr og sykdommer

Hold øye med tegn på skadedyrangrep eller sykdommer som bladlus eller gråskimmel. Tiltak som naturlige rovdyr eller beskjæring kan bidra til å beskytte tulipanene dine.

Grav opp løkene etter blomstring

En viktig del av tulipanstellet, er å grave opp løkene etter blomstring. Dette kan gjøres om sommeren når bladene har gulnet og visnet. Tørk løkene godt, og oppbevar dem på et kjølig, tørt sted til de er klare for vårens planting.

Vanlige feil ved dyrking av tulipaner

Å dyrke tulipaner kan være en givende opplevelse, men det er noen vanlige feil som du bør unngå. Nedenfor ser du en liste over de feilene «alle» begår når de dyrker tulipaner.

  • Overvanning: Å vanne for mye, spesielt om vinteren, kan føre til råtning av tulipanløkene. Vær forsiktig med vanningen.
  • Plante for dypt: Hvis du planter tulipanløkene for dypt, kan de ha problemer med å bryte gjennom jorden for å blomstre. Følg anbefalingene for riktig plantedybde.
  • Feil plassering: Plasseringen av tulipanene er viktig. Unngå områder som blir vannmettede om vinteren, da dette kan skade løkene.
  • Feil gjødsling: Bruk en gjødsel med lavt nitrogeninnhold for å unngå overdreven bladvekst på bekostning av blomstringen.

Tulipaner er vakre blomster som er enkle å dyrke. De kan tilføre farge og glede i hagen din om våren. Ved å velge riktig tulipansort, plante dem på riktig måte og gi dem nødvendig stell, kan du nyte en fantastisk blomstring år etter år. Så kom i gang med plantingen, og la din hage bli fylt med gleden av tulipaner når våren kommer!

kan-tulipaner-stå-ute

Ofte stilte spørsmål

Når er den beste tiden å plante tulipaner?

Den beste tiden å plante tulipanløk er om høsten, vanligvis i september eller oktober, før bakken fryser. Dette gir løkene tid til å etablere seg før vinteren og blomstre om våren.

Hvorfor blomstrer ikke mine tulipaner?

Det kan være flere grunner til at tulipanene dine ikke blomstrer. En vanlig årsak er at løkene ikke har fått tilstrekkelig kuldeperiode om vinteren. Sørg for å plante løkene i god tid før bakken fryser. Feil plantingsdybde, overvanning eller mangel på næring kan også påvirke blomstringen.

Kan jeg la tulipanløkene stå i jorda hele året?

Tulipanløkene kan forbli i jorda hele året, den vil da gi blomster to-tre år og deretter kun blader fordi planten har formert seg og det ikke er nok kraft i løkene til å danne blomster.

Man bør derfor grave dem opp og tørke dem godt etter blomstring om sommeren. Oppbevar dem deretter på et kjølig, tørt sted til de er klare for vårens planting.

Legg igjen en kommentar