Trær i Potte – 6 Tips For Å Lykkes Over Mange År

Trær i potte er et utmerket alternativ for deg som ikke har plass nok i hagen. Da kan du nemlig plassere potten på uteplassen. Dessuten er det fint at trær i potter ikke vokser seg så enorme. En siste fordel med disse, er at de er rimelige og enkle å stelle med. Kjøper du trær i potte, gjør du jobben enklere for deg selv, samtidig som uteplassen blir fin.

Ønsker du trær i potte? Her finnes det i dag en rekke forskjellige alternativer. Pottetrær er praktiske og enkle å stelle med. De er et fint tilskudd til enhver uteplass, og det er mange fordeler ved disse. I denne artikkelen skal vi vise deg hvordan du kan sette trær i potte, samt noen ekstra tips rundt dyrkingen.

lite tre i en potte

Hvilket tre skal jeg velge?

Dersom du ønsker å plante trær i potte, er det viktig at du velger treet ditt med omhu. Det finnes tusenvis av trær du kan velge mellom, men ikke alle passer din situasjon. Den kanskje viktigste tingen å tenke på, er hvor treet skal stå. Har verandaen din mye sol eller mye skygge?

Dessuten er det rent estetisk også lov å se hvilke trær som blomstrer lengst. Noen trær er tross alt bare under blomstring en måneds tid, før de nær går i dvale til neste år. Om du liker å ha blomster på trærne dine, bør du finne et tre som har blomster fra tidlig vår til sen høst.

Slik planter du treet

Naturligvis kan du kjøpe et ferdigplantet tre, men dette tar bort halve moroa. Spesielt dersom du barn, er det gøy å se på at treet vokser seg fra et frø til et blomstrende tre. Kjøper du et frø på butikken eller planter kjernen av et kirsebær for eksempel, får du nyte denne opplevelsen.

Det tar litt tid, så du må være tålmodig. Grav frøet godt ned i jorda, og dekk skikkelig til. En større potte er fint å ha, da røttene her kan vokse seg store over tid. Da slipper du også å bytte potte med én gang neste år. Ved hjelp av større potter, kan trærne vokse seg store i én og samme potte. Det gjør rett og slett bare jobben enklere for deg.

Pottevalget er viktig

Hvilken potte du velger er helt essensielt for resultatet. Som nevnt ovenfor, er pottestørrelsen viktig. Det er derimot også andre ting du skal tenke på. Materialet i potten skal helst tåle frostnetter, med mindre du ønsker å bære alle trærne inn om vinteren. Det kan være lurt å investere i frostsikre potter uansett.

Betong, zink eller gummi klarer seg fint gjennom frosten. De ordinære leirpottene folk flest bruker, klarer i utgangspunktet en vinter. Men siden de tiltrekker seg mye vann, vil de sprekke ofte når frosten kommer. Det er kjedelig, for da må du ompotte. Et siste tips er å velge en potte med hull i bunnen, sånn at treet kan drenere som det selv vil.

Jord til trær i potte

Jordvalget vil variere fra tre til tre. Allikevel vil de fleste trær trives godt i det mange kaller balkongjord. Dette er en spesiell jordtype som holder fuktigheten særlig bra. Der en ofte har potter enten inne i boligen eller under en form for tak, er det ikke alltid slik på uteplassen. Da kan trærne og jorden deres utsettes for diverse typer vær.

Jorden behøver for øvrig sjelden å byttes ut til stadighet. Et tips er å heller ta bort det øverste laget på jorden og tilsette litt ny jord. Da får du inn nye næringsstoffer i jorden din, uten at du trenger en komplett omplanting. I utgangspunktet er jo ikke omplanting bra, og en gjør det bare for å øke jordkvaliteten.

stort tre i en potte

Slik beskjærer du trærne

Beskjæring handler om å kutte av døde, skadde og syke greiner fra et tre. Dette gjør man fordi disse fortsatt drar ut ressurser fra treet. Næring blir hentet opp i røttene fra jorden, før det distribueres ut i treet. Ditt mål er at alle de friske greinene fulle av blomster og frukt skal få enda mer næring. Derfor beskjærer du tyvene på treet.

Skjær bort greiner som står rett opp eller gror inn mot midten også. Beskjæring vil hjelpe til med at nye greiner og skudd kommer frem, og at de gamle vokser raskere og bedre. Dette er ikke noe en må gjøre med trær i potte, men det er fint for å få mest mulig ut av trærne.

Overvintring av trær i potte

En stor fordel med trær i potte, er at disse er enkle å bære innendørs ved behov. Da trenger du ikke rive opp røttene fra bakken og plante de i en potte på høsten. Bare bær opp potten, så får treet i utgangspunktet være i fred. Mange velger også å dekke til trærne sine, blant annet med sekker.

Om du derimot ikke ønsker å bære pottene inn, kan du kjøpe trær som tåler en norsk vinter. Som nevnt ovenfor, kan du kjøpe potter som tåler frost. Noen trær tåler også helt fint det norske klimaet. Hvitrogn er for eksempel norskprodusert, og dette treet tåler dermed mange minusgrader om vinteren.

oljemalt tre i potte

Tips til trær i potte

Så, hvilke trær i potte skal du gå for? Som nevnt finnes det tusenvis av alternativer der ute. Nedenfor presenterer vi et lite utvalg av trærne du kan plante i potter.

  • Hvitrogn: Dette treet er som nevnt norskprodusert. Med sine røde blader og hvite rogn, er dette treet vakkert. Det tåler en hard, norsk vinter.
  • Kirsebærtre: Kirsebær er et veldig deilig bær. Selve treet er muligens enda bedre enn bæret derimot. De vakre fargene er blikkfangende.
  • Hortensia: Hortensia er et av de mest populære trærne som finnes. Disse kommer i planteform, og de utvikler seg også til busker om du planter dem i hagen.
  • Rhododendron: Rhododendron er et flott lite tre som du kan få i flere forskjellige farger og størrelser. Dermed kan du velge det treet som passer best inn hos deg.
  • Forsythia: Forsythia er et gult og vakkert tre. Dette står som en fin kontrast til de trærne folk flest velger seg ut. Vi kan anbefale forsythia på det sterkeste.

Noen siste tanker rundt trær i potte

Trær i potte er en flott måte å plante på uteplassen. Ved manglende plass i selve hagen, er det fint å kunne dekke uteplassen sin med noe grønt. Kanskje skal du også dra nytte av det praktiske, og få deg noen frukt fra treet du planter? Gjør du et godt forarbeid, vil du helt sikkert kunne høste fruktene av ditt arbeid.

Husk igjen på å velge store potter, så røttene får gro ordentlig til. Da blir trærne store nok, og de vil også kunne fungere som et gjerde rundt uteplassen for å skjerme innsyn for eksempel. Fordelene er mange ved å plante trær i potte. Om du ønsker å utnytte uteplassen til det fulle, er dette absolutt å anbefale.

Legg igjen en kommentar