Tørke urter – 6 Tips For å Bevare De Dyrebare Urtene Dine!

Å tørke urter er en utmerket metode for å bevare disse. Grunnet fuktigheten i urter, blir de fort dårlige om du ikke gjør noe med dem. Ved å tørke urtene får du ut fuktigheten, og dermed forlenger du deres livstid. Om du akkurat har høstet en rekke urter, skal du neppe spise dem alle på en gang. Tørking av urter er da en ypperlig måte å lagre dem på.

Urter er rimelige å plante, enkle å ta seg av og smaker så godt. Det er kanskje ikke så rart at disse er blant de mest populære tingene å plante hjemme. En annen fordel er at de ikke tar så mye plass, og du kan fint plante urter inne på kjøkkenet for eksempel. Da gir de dessuten en flott duft. Når urtene høstes, er det å tørke dem en perfekt måte å konservere dem på.

hengende tørket urter

Fordelene med urtetørking

Den umiddelbare fordelen ved urtetørking er unektelig at urtene da varer mye lengre. Grunnet fuktigheten i urtene, blir de dårligere relativt raskt. Dersom du fjerner fuktigheten ved å tørke dem, får derimot ikke naturen satt i gang med blant annet mugg. Tørkede urter varer rett og slett veldig lenge. Kanskje har du hatt noen i skapet i over ett år?

En annen fordel med tørkede urter, er at de da allerede er kuttet opp og klare til å tilsettes retter. Tørkede urter kan enkelt tilsettes supper, strøs over retter og så videre. Mange foretrekker konsistensen av tørkede urter ovenfor våtere urteblader i maten sin. Tørkede urter blander seg dessuten bedre inn i maten du tilsetter dem til.

Den største fordelen med urtetørking, er at du slipper å gi tak på urtene dine. Du trenger verken gi dem bort til kjente og kjære, eller kaste dem i søpla. Tørk dem selv, sett dem på glass for eksempel, og lagre disse i kjøkkenskapene. Neste gang du skal lage mat, kan du da benytte deg av dine helt egne urter.

Heng urtene ut til tørk

Den tradisjonelle måten å tørke urter på, er å henge disse til tørk. Dette er fortsatt en fin måte å gjøre det på for å skånsomt og naturlig tørke urtene dine. Her er det derimot viktig å følge en rekke retningslinjer for å få gode resultater ut av tørkingen.

Først og fremst bør du tørke urtene på et relativt tørt og mørkt sted. Det er fort gjort å tenke at et mørkt sted som kjelleren er perfekt, men husk på at luftfuktigheten her gjerne er høy. Henger du de heller på et mørkt rom i første etasje, som i tillegg er tørt, får du bedre resultater.

Dersom du skal henge urtene dine til tørk utendørs, så husk på å gjøre dette under et tak. Husk også på å dekke urtene dine med papirposer eller lignende. På den måten forhindrer du innsekter fra å sette seg på urtene. Du vil neppe at innsektene skal jafse i seg urtene før du gjør det.

tørket urter

Kjøp en urtetørker

Den mer moderne og enklere måten å tørke urter på, er å kjøpe en tilegnet urtetørker. Dette er så enkelt som å bruke en blender eller kaffemaskin. Ulempen med en urtetørker er at en mister litt av det tradisjonelle preget. Til syvende og sist er urtetørkeren minst like bra for urtene, og du trenger ikke tenke over all verdens potensielle problemer her.

Maskinen fungerer slik at den drar ut fuktigheten fra urtene. Dette er rett og slett en maskin som dehydrerer frukter, grønnsaker, sopp og naturligvis urter. Det gjør den på en skånsom måte, så du slipper å bekymre deg for noen ting. Prosessen er mye raskere enn å henge urtene til tørk, og du får også muligheten til å justere diverse innstillinger.

En urtetørker kan du få for helt ned til 400 kr. Vær derimot varsom på at tørkeren har de funksjonene du trenger til ditt bruk. Merk også at du kanskje må søke på «dehydrator» for å få opp flere alternativer. Velg den urtetørkeren som passer til de urtene du vil tørke, og la maskinen gjøre tilnærmet hele jobben for deg.

Benytt mikrobølgeovn eller stekeovn

Både mikrobølgeovn og stekeovn kan faktisk brukes til å tørke urter. Det er ikke vanskeligere enn at en legger urtene ut på en tallerken eller et brett, før en setter dette inn i ovnen. Husk på å spre urtene utover flaten, slik at de tørker i likt tempo.

Dersom du skal tørke urtene i mikrobølgeovnen, anbefaler vi å tørke dem litt og litt. Følg med på urtene underveis, så du ikke brenner eller skader dem på noen måte. Et tips er å starte med 30 sekunder, for deretter å jobbe seg nedover i tidsbruk.

Skal du heller bruke stekeovnen din, må du belage deg på lengre ventetid. Her er det anbefalt å stille stekeovnen til 50 grader. Sett så urtene inn, og la de ligge spredt på bakepapir. Følg med på prosessen, og ta ut urtene når det ser ut som om urtene er visnet. Da kan du knuse dem så fint som du selv ønsker det.

ferdig tørket og behandlet urter

Frys ned urtene

Om ønskelig, kan du også fryse ned urtene dine. Det er ingenting i veien for å gjøre dette etter de er tørket. Fryser du de derimot ned før du har tørket dem, bør du være obs på at de mister mye av næringsverdien. De kan også miste smaken, og det er fort gjort at iskrystaller danner seg på dem. Sånn sett er tørking av dem mye bedre.

Vi anbefaler at du kjøper lufttette poser, slik som ziplock. Press ut ekstra luft fra posene før du lukker dem. Forsikre deg om at fryseren din holder samme temperatur over tid. Dette er viktig både for urter, grønnsaker, frukt og andre matvarer du fryser ned.

Tips til oppbevaring av tørkede urter

Det er mange gode ideer til oppbevaring av tørkede urter. Som nevnt kan du fryse ned urtene i lufttette poser. Dette er derimot kanskje ikke så gøy som å fronte disse i hjemmet. Urtene trenger absolutt ikke å stues vekk. Hva med å lage glass med urtenes navn og fylle opp disse?

Du kan også lagre urtene i egne poser med deres tilhørende navn på spisskammerset for eksempel. Et velmenende råd er å navngi urtene dine når du lagrer dem. De fleste kan nok lukte oregano for eksempel, men det er ikke alle urter som er like gjenkjennbare. Vær derfor sikker på at du skriver navnet tydelig på innpakningen eller glasset du benytter.

FAQ

Hvor lang tid tar det å tørke urter?

Tidsbruken avhenger alt ettersom hvilken teknikk du velger. Om du velger å henge urtene dine, kan det ta flere dager å tørke dem. Tørk i stekeovnen kan også ta en god stund, og opptil flere timer. Det raskeste alternativet er helt klart å kjøpe en urtetørker.

Er det bra for urtene å fryses ned?

Det er ikke noe problem å fryse ned urter som er tørket. Fryser du derimot ned ferske urter uten å forberede dem, vil ikke resultatet bli like bra. Tørking av urter er det beste alternativet før de går i fryseren, da en for eksempel ikke forveller urter.

Legg igjen en kommentar