Toppe Avokadoplante? Her er 6 tips For En Frodig Plante!

Selv om avokado opprinnelig vokser i Mellom-Amerika, kan det være morsomt å dyrke sin egen avokadoplante. Men skal planten bli flott og dekorativ, trenger den riktig stell og beskjæring. Dette innebærer også å toppe avokadoplanten innimellom.

Her er alt du trenger å vite om beskjæring av denne eksotiske veksten!

toppet avokadoplante

Hvorfor toppe avokado?

Skal planten bli fin og frodig, er det smart å beskjære den. Ved å toppe avokadoplanten vil den forgrene seg og bli langt fyldigere!

De fleste som velger å dyrke avokado fra avokadostein gjør det for å få en dekorativ, grønn plante. Mange vil imidlertid oppdage at planten vokser svært mye i høyden, slik at den blir lang, tynn og pinglete. Ved hjelp av topping tvinger du kort og godt planten til å forgrene seg.

Ved å toppe avokadoplanten vil den slutte å vokse i høyden, og heller bruke energi på å vokse i bredden. Ved punktet der planten toppes vil det dannes nye grener, og planten blir dermed mer fyldig.

Hvordan toppe en avokadoplante?

Det å toppe en avokadoplante betyr kort og godt at du klipper av toppen på planten. Slik topper du avokadoplanten første gang:

  1. Vent til planten når en høyde på omkring 15 cm
  2. Finn frem en ren saks
  3. Klipp av toppskuddet like over det tredje eller fjerde bladet
  4. 2–4 uker etter beskjæring vil du se at planten lager nye grener

Prosessen er med andre ord veldig enkel! Der planten ellers bare ville ha vokst i høyden, vil den nå forgrene seg. Det er ikke uvanlig at den danner 2–3 nye grener ved beskjæringspunktet.

Husk også på at du kan toppe en avokadoplante flere ganger. Hver gang du topper den, vil den få nye grener og bli mer buskete.

toppet avokadoplante som starter ny spiring

Øvrig stell av avokadoplante

Foruten å toppe avokadoplanten, bør du også sikre best mulig stell ellers. På den måten får du en frisk og frodig plante som faktisk trives. Vel, kanskje ikke nok til å produsere frukt, men i hvert fall nok til at du får en flott prydplante i stuen din.

Belysning

Avokadoplanter ønsker mye lys, og bør stå i nærheten av et vindu. Litt sol vil ikke skade, men pass på at planten ikke tørker ut dersom det er mye klarvær ute. I vinterhalvåret bør planten flyttes i nærheten av et sørvendt vindu, og gjerne få ekstra lys fra et vekstlys.

Jord

En avokadoplante bør plantes i veldrenert og god jord. Et tips er å gå får en blanding av sand og kompostjord, gjerne i blandingsforholdet 1:1. Alternativt kan du erstatte halvparten av sanden med drenerende masser som perlite.

Dette gir en luftig og god jord som avokadoplanten skal kunne trives godt i. Nettopp god drenering er helt avgjørende, da planten fort dør om røttene blir stående i vann. Ha gjerne litt lecakuler i bunnen av potten, slik at overflødig vann enkelt renner ut av potten.

PS! Det er viktig at potten planten står i har hull i bunnen. Hvis ikke kan røttene bli liggende i vann over tid, noe som kan føre til mistrivsel eller rotråte.

Vanning

Hvor ofte du trenger å vanne avokadoplanten din, avhenger av både plassering og pottestørrelse. Løft gjerne potten og kjenn etter om den føles lett eller tung. Er den lett, er planten sannsynligvis tørst. Du kan også kjenne med fingeren.

Som regel bør planten vannes omtrent 1 gang ukentlig i sommerhalvåret, og noe sjeldnere i vinterhalvåret (2–3 ganger per måned).

spirer på avokadoplanten

Næring

Tilsett gjerne litt flytende plantegjødsel i vannet når du vanner planten i sommerhalvåret. Dette kan du gjøre omtrent to–tre ganger i måneden. Om vinteren bør du redusere mengden næring betydelig, eller ikke gjødsle i det hele tatt.

Jo mindre lys en plante får, jo mindre vann og næring trenger den. Dette gjelder også avokadoplanter.

Luftfuktighet

Mange planter trives best ved relativt høy luftfuktighet, som for eksempel mikrogrønt og gullranke. Akkurat her skiller avokadoplanten seg litt ut, da den ikke er veldig kravstor. Som regel vil den fint klare seg fint i en stue, der luftfuktigheten vanligvis ligger på omkring 50 %.

Det er likevel lurt å unngå at avokadoplanten står veldig nærme en varmekilde som panelovn eller peis. Her vil luften være veldig tørr og varm, noe planten ikke vil like.

Tips til deg som skal toppe en avokadoplante

En vanlig tabbe mange gjør, er å toppe for mye av avokadoplanten. Dersom det kun er litt igjen av stilken og ingen blader, vil planten neppe klare seg.

Det er derfor viktig å sørge for at det alltid er noen blader igjen på planten. Husk at det er gjennom bladene fotosyntesen finner sted. Ingen blader = ingen vekst.

Ta gjerne utgangspunkt i at en plante på 15 cm kan toppes ned til ca. 8 cm første gang den toppes. Dette forutsetter imidlertid at de nedre 8 cm av planten faktisk har blader.

Ulike avokadoplanter kan se forskjellige ut, og noen har kun en lang stilk og alle bladene på toppen. Dette skyldes som regel at planten har fått for lite lys. Ved dyrking av avokado er det derfor lurt å gi planten tilstrekkelig med lys. Da får du en mer robust og frodig plante.

Ikke vær redd for å toppe din avokadoplante

Det kan smerte litt i sjelen å skulle klippe av flotte, grønne blader på en hvilken som helst vekst. Husk likevel på at planten ikke vil ta skade av det, så lenge det er noen blader igjen. Tvert imot – planten vil belønne deg med nye, friske blader om du er litt tålmodig.

Fikk frem saksen, og sett i gang …!

FAQ

Hvordan klippe et avokadotre?

Hovedregelen er at det vil vokse ut nye grener der du klipper avokadoplanten din. For å begrense veksten i høyden og få en fyldigere plante, bør du toppe den.

Hvor høy kan en avokadoplante bli?

I vill tilstand kan et avokadotre bli hele 10 til 30 meter høyt! Dersom du dyrker avokado hjemme, vil heldigvis ikke planten bli fullt så stor.

Hvordan få frukt på avokadoplante?

Avokadoplanter som dyrkes hjemme vil normalt sett ikke bære frukt. Skulle imidlertid planten få blomster, bør du hjelpe til med bestøvning med en pensel. Etter hvert kan det da komme frukt!

Legg igjen en kommentar