Syrinhortensia i Krukke: 6 Gode Tips For å Lykkes!

Syrinhortensia er en vakker hortensiasort med vakre, syrinlignende blomsterklaser. Den er et vakkert innslag i enhver hage, og er kjent for å være mer hardfør enn hagehortensia. Mange ønsker å ha syrinhortensia i krukke, noe som kan fungere om du vet hva du gjør.

Her er våre tips!

Syrinhortensia i Krukke på et bord med folk rundt

Er det mulig å ha syrinhortensia i krukke?

Ja, men det beste er å plante syrinhortensia direkte i bakken. Grunnen til det er at planter enklere overlever vinteren når de er plantet i bed eller lignende, fremfor i krukker. Planten vil også kunne spre røttene sine bredere og dypere, og dermed skaffe vann og næring selv.

Om du ikke har plass eller mulighet til å plante syrinhortensia direkte i jorden, kan likevel krukke være et godt alternativ. Husk imidlertid på at det å plante hortensia i krukke gjør planten mindre vinterherdig, og at du må vie litt mer oppmerksomhet til planten.

Generelt sett er det slik at når man planter vekster i krukker, må man legge til minst én ekstra herdighetssone. Syrinhortensia er vinterherdig til herdighetssone H5. Det betyr at du ikke bør ha planten i krukke med mindre du bor i herdighetssone H1–H4.

Med riktig stell og krukke, kan du få en bugnende og vakker syrinhortensia som blomstrer år etter år. Hortensiasorten kan bli nokså gammel, og kan bli flere meter høy (avhengig av sort). De fleste sortene blir 1–3 meter høye.

Hva slags krukke passer til syrinhortensia?

Jo større krukken er, jo større sjanse er det for at syrinhortensiaen vil trives. God størrelse på krukken gjør det dessuten enklere for planten å overleve vinteren, siden det reduserer sjansen for at jorden fryser til. Velg gjerne en tønne eller en annen romslig beholder.

Ellers er det viktig å huske på at krukken med fordel kan være frostsikker, slik at den ikke sprekker når det er kaldt ute. Enkelte materialer, som terrakotta, er spesielt utsatt for å sprekke i vinterkulden.

Syrinhortensia i Krukke stående ute

Syrinhortensia er dessuten glad i jevnt fuktig jord, og tåler ikke å tørke ut. Av den grunn er det smart å unngå nettopp terrakotta, da jorden i disse krukkene har en tendens til å tørke raskere ut.

Og sist, men ikke minst: Krukken må ha dreneringshull i bunnen. Dette er helt avgjørende for at overflødig vann skal ha mulighet til å renne ut av krukken.

Hvordan plante syrinhortensia i krukke?

Etter å ha funnet en stor og romslig krukke med dreneringshull, er det tid for å plante syrinhortensiaen. Slik gjør du det:

 1. Sett syrinhortensiaen i en bøtte med vann, slik at den blir gjennomtrukket med fuktighet
 2. Legg litt fiberduk over dreneringshullet i bunnen
 3. Hell oppi et lag med drenerende lecakuler eller steiner
 4. Dekk over dreneringsmassen med fiberduk
 5. Fyll krukken med jord – gjerne hagejord iblandet rhododendron- eller hortensiajord med lav pH
 6. Lag en grop som er stor nok til å romme rotklumpen
 7. Plant syrinhortensiaen og pakk jorden rundt roten
 8. Fyll på med mer jord om nødvendig
 9. Ha gjerne litt dekkbark øverst, siden dette gjør jorden surere og samtidig forhindrer fuktighetstap

Stell av syrinhortensia plantet i krukke

Når du planter syrinhortensia i potte, er det viktig å tilføre planten det den ikke har mulighet til å skaffe på egen hånd – som vann og næring. Her er noen grunnleggende tips til pleie av syrinhortensia:

 • Plassering og sol: Syrinhortensia trives både i halvskygge og sol. Blomstringen blir best om planten står et lyst og solrikt sted, men den bør samtidig beskyttes mot sterk sol. Om det er litt vind der planten står, bør det gå greit – da syrinhortensia er en kraftig og treaktig busk.
 • Vanning: Syrinhortensia krever jevnt fuktig jord, og du bør derfor vanne den godt når det ikke er nedbør. Vær ekstra påpasselig med vanning om sommeren og når det er varmt ute.
 • Gjødsling: Gjødsle gjerne med fullgjødsel eller kompost et par ganger i løpet av sesongen.
 • Beskjæring: Syrinhortensia blomstrer på årets skudd, og du kan derfor beskjære den. Om du lar 15 til 30 cm av skuddene stå igjen, vil veksten bli tett og kompakt.
en flott Syrinhortensia i Krukke

Ulike sorter syrinhortensia du kan ha i potte

Det finnes flere flotte varianter av syrinhortensia som kan plantes i krukke. Noen sorter begynner med limegrønne eller hvite blomster, og blir deretter gradvis mer rosa ut mot sensommeren og høsten. Et vakkert fargespill!

Her er noen av de mest populære variantene av syrinhortensia:

 • Pinky Winky: Lysrosa og hvite blomster i kjegleformede klaser.
 • Vanilla Fraise: Hvite blomster i starten, som gradvis får en frisk rosatone.
 • Limelight: Rik blomstring som i begynnelsen er limegrønn, og deretter hvit og rosa.

Du kan også ha vanlig hagehortensia i krukke, men husk at disse ikke er like robuste og vinterherdige som syrinhortensia. Hagehortensia skal heller ikke beskjæres som syrinhortensia. Sjekk ut min guide om beskjæring av hortensia for en oversikt.

Syrinhortensia er en sikker vinner i hagen!

Når de fleste andre blomster har takket for seg på sensommeren og høsten, er syrinhortensiaen i full blomst. Denne vakre, høstblomstrende busken er virkelig hagens skjønnhet, og er et romantisk og vakkert innslag i ethvert uteområde.

Dersom du ikke ønsker eller har mulighet til å plante syrinhortensia i bedet, kan en krukke være løsningen. Så lenge du gir planten litt stell og en romslig krukke, ligger det meste til for at du skal lykkes. Men husk – bor du i de kaldere delene av landet er ikke krukke det beste valget.

Finn en syrinhortensiasort som passer inn i din hage, og se frem til fantastisk blomstring hele sensommeren og høsten!

Ofte stilte spørsmål

Kan hortensia overvintre i krukker?

Ja, så fremt du bor i riktig herdighetssone. Husk at det er større sjanse for at hortensia overlever vinteren om den plantes direkte i bakken.

Hvordan stelle hortensia i potte?

Hortensia i potte krever jevnlig vanning og tilførsel av næring. Sørg også for å plassere planten lyst, og å beskytte den mot den sterkeste solen

Skal man klippe ned syrinhortensia?

Ja, du kan med fordel klippe ned syrinhortensia. Beskjærer du skuddene til 15–30 cm høyde, oppnår du en tett og kompakt vekst.

Legg igjen en kommentar