Svigermors Tunge – 4 Viktig Fakta og Råd om stell

Svigermors tunge er en flott plante med blader som ser ut som spisse tunger. Mon tro om det var grunnlaget for navnet dens? Denne grønne potteplanten er kanskje én av de enkleste plantene å ta vare på, da den trenger særs lite vann. Dessuten trives den i de aller fleste lysforhold, så lenge den sitter godt plantet i varmen.

Grønne potteplanter er flotte for å dekorere hjemmet. Få er så fine som svigermors tunge. Planten er ikke bare fin til dekor, men den er også umåtelig lett å stelle med. Faktisk er en god huskeregel her at den trives bedre jo mindre du steller med den. Allikevel er det noen fakta og råd du bør følge ved stell av svigermors tunge.

Svigermors tunge i potte

Slik planter du svigermors tunge

De fleste potteplanter elsker godt drenert og moldrik jord. Da er det fort gjort å kjøpe et par sekker med dette, og plante alle i denne jorden. Det skal du derimot styre unna med svigermors tunge om du ønsker best mulige vekstforhold. Planten er nemlig originalt fra sydligere strøk, og den foretrekker litt sand eller grus blandet inn med jorden.

Når du planter med tørr jord, er det greit å vanne svigermors tunge ved planting. Vent derimot til jorden blir tørr igjen med neste vanning. Gi gjerne planten litt næring med én gang, men så trenger du ikke gi den mer før i vekstsesongen. Med andre ord er svigermors tunge veldig lett både å plante og stelle med videre.

Har det noe å si hvor du plasserer den?

Plassering av planter er ofte veldig viktig. Noen planter elsker masse sollys, andre liker litt, og noen igjen skal alltid stå i skyggen. Andre planter klarer seg i de fleste situasjoner, og svigermors tunge faller inn under denne kategorien. Planten er relativt hardfør, så du ikke skal bekymre deg for blant annet plasseringen.

Det er derimot verdt å nevne at denne trives best i solen. Derfor er det et tips å sette den i vinduskarmen til eller nær et vindu som får mye direkte sollys. Da sikrer du at den vokser mest mulig, og kanskje blomstrer den også. Mer om det senere i artikkelen. Plassering er altså ikke essensielt, men det er viktig om du ønsker best mulige resultater.

Hvor mye vann trenger svigermors tunge?

Vanning av planter er viktig for deres livsløp. Noen planter trenger masse vann, mens andre nærmest ikke skal vannes. Med noen planter kan du rett og slett drukne dem om du vanner for mye. Realiteten er at folk flest glemmer å vanne, og det å drukne en plante skal det en del til for å gjøre. For deg som glemmer å vanne ofte, er svigermors tunge en drøm.

Svigermors tunge trenger nemlig særs lite vann. Men hvordan vet du hvor mye vann den trenger? Et godt tips er å stikke fingeren i jorda, bokstavelig talt. Føl etter om jorden er tørr. Er den det, så fyller du på med litt vann. Neste vanning blir da når jorden er tørr nok en gang, og slik går syklusen fremover.

Svigermors tunge ute i potte

Blomstring og sesong

Det er få ting som er mer spennende og vakrere enn planter som blomstrer. Dessverre er ikke svigermors tunge en plante som du kan forvente at skal blomstre. Allikevel vil den under helt spesielle forhold kunne gi deg rørformede, hvite blomster. Disse har noe innslag av grønt i seg, og de er virkelig flotte å se på. Dessuten lukter de også godt.

Forvent derimot ikke at din svigermors tunge skal blomstre uten litt ekstra stell. Tar du veldig godt vare på planten, vil du kanskje kunne få blomster. Uansett ser svigermors tunge ganske så fin ut bare med de grønne bladene sine alene. Året rundt kan den pryde hjemmet ditt, og kanskje er du heldig med at den blomstrer i sesongen.

Fremgangsmetode for beskjæring

Beskjæring er en teknikk som gir trær, busker og planter bedre vekstvilkår. Det handler om å fjerne greiner og kvister som tar energi fra røttene, uten å bære frukter eller blomster. Dette konseptet gjelder for alle planter, men med en svigermors tunge trenger du ikke nødvendigvis å beskjære. Her kan du bare plukke vekk visne blader med hånden.

Det mange derimot gjør, er å ta stiklinger av svigermors tunge. Bladstikling kan kuttes opp i biter og plantes i ny jord. Ved siden av bladstiklingen vil det da etter hvert vokse opp nye svigermors tunger. Denne måten å «beskjære» svigermors tunge er altså ikke for å få planten i seg selv til å vokse bedre, men for å få nye og flere planter.

Må du ompotte svigermors tunge?

En svigermors tunge kan i realiteten vokse helt til den sprenger ut av potta si. Den trenger ikke noe særlig næringsrik jord, så den overlever selv i ganske så nedbrutt jord. Vi anbefaler derimot at du ompotter den når den blir for stor for potten sin. Gir du den en større potte, får den nemlig vokse seg enda større i den nye potten sin.

Det går også helt fint å ta med seg svigermors tunge utendørs om sommeren, men det anbefales ikke å plante denne i hagejorden. Svigermors tunge foretrekker nemlig temperaturer på over 16 plussgrader. Det er ikke mange sommerdager i Norge som kan love dette over nettene, så hold din svigermors tunge plantet i potte, og helst innendørs.

Svigermors tunge tips og råd oms tell

Plantenæring er viktig i sesong

Plantenæring sikrer at planter får litt ekstra å vokse på, utover næringen som finnes i plantejorden. Det er fint å spe på med litt gjødsel og annen spesialnæring. Dette gjelder spesielt dersom du ønsker å få din svigermors tunge til å blomstre og å bli stor. Her er det lurt å gi en ekstra dose med næring i sesongen.

Sesongen varer fra vår til høst. Vi anbefaler å gi en ekstra dose med næring annenhver uke, så din svigermors tunge alltid har ekstra næring å ta av. Da sikrer du, sammen med direkte sollys og vanning, at planten har de beste vekstvilkårene den kan ha. Gjødsel er en fin næring, men den finnes også andre spesialnæringen du kan bruke.

Noen ekstra tips til stellet

Du bør lese deg opp om svigermors tunge før du kjøper din variant. Noen av disse kan nemlig bli ganske så høye, helt opptil 150 cm. Kjøper du en høy variant, er ikke dette en plante du kan toppe særlig pent. Bladene går i ett langt gyv fra røttene og helt til toppen. Det er ikke typiske stilker eller kvister du kan kutte av her.

Et tips er å gi svigermors tunge i gave til noen som kanskje ikke er så nøye med stellet, som for eksempel barna. Da får barna et ansvar, uten at planten dør med en gang hvis de glemmer seg.

FAQ

Hvor stor blir en svigermors tunge?

Bladene på en svigermors tunge blir på det største 7 cm brede og 150 cm høye. Tenk på dette før du kjøper planten, samt hvor du skal plassere den i hjemmet.

Kan svigermors tunge stå ute?

Svigermors tunge kan fint stå ute på varme sommerdager. Merk derimot at den ikke liker når gradestokken dupper under 16 grader. Derfor passer den best som potteplante innendørs store deler av året.

Legg igjen en kommentar