Er du på utkikk etter en flittig bunndekker som er både robust og vakker? Med sine rosa, lilla eller blå blomster og vakre bladverk, er storkenebb en sikker vinner i staudebedet! Det finnes mange sorter å velge mellom, og felles for dem alle er at de er lettstelte.
Fakta om storkenebb
Storkenebb (Geranium) er en planteslekt som hører hjemme i storkenebbfamilien, og består av omkring 260 ulike arter. Slekten kjennetegnes på sine unike, radiærsymmetriske blomster samt fruktene som minner om nebbet til en stork.
Blomstene har fem kronblader, og er vanligvis rosa, lilla eller blå. Mange av artene er vanlige å benytte som prydplanter i hager. Samtidig finnes det rundt 13 ville storkenebbarter i norsk natur, inkludert åker-, eng- og skogstorkenebb.
PS! Storkenebbslekten er nært beslektet med pelargoniumslekten, og regnes av enkelte som én og samme slekt. Av den grunn er det en del navneforvirring, og mange planter i pelargoniumslekten omtales i dag som «geranium».
Planting av storkenebb
Du får kjøpt planteklare storkenebb hos de fleste hagesentre, og det finnes mange fine sorter å velge blant. Kjøp gjerne inn tre til fem eksemplarer, og plant disse sammen i grupper. Dette vil gi et helhetlig uttrykk, og plantene vil raskere dekke underlaget på plantestedet.
Etter å ha funnet et velegnet plantested, er det bare å finne frem spaden og grave passelig store groper til plantene. Mens du klargjør plantestedet, kan du gjerne sette storkenebbplantene i en bøtte med vann slik at de gjennomfuktes.
Avhengig av kvaliteten på jorden som allerede finnes på plantestedet, kan det være lurt å tilsette litt ny god jord. Sett storkenebb i gropene og press jorden forsiktig rundt røttene.
Stell av storkenebb
Storkenebb er en veldig enkel plante å lykkes med, siden den er både nøysom og lettstelt. Om du ønsker et nærmest vedlikeholdsfritt bed, bør denne planten være på listen din! Her deler vi noen enkle tips for hvordan du får storkenebb til å trives best mulig.
Plassering og solforhold
Som en tommelfingerregel bør du plante storkenebb der det både litt sol og litt skygge. Steder med halvskygge sikrer optimal blomstring og lengre blomstringstid. Planten kan også stå i full sol. Det du bør unngå, er et plantested der solen aldri slipper til.
Et tips er å plante storkenebb i forgrunnen av bedet, siden de fleste sortene er lave av vekst. Du kan også plante dem under høye trær eller andre steder der du vil forhindre fremvekst av ugress. Siden storkenebb er en effektiv markdekker, vil den fortrenge det meste av ugress!
Jord og gjødsel
Storkenebb er fin både i steinbed og andre bed, og er ikke spesielt kresen når det kommer til jordsmonn. Bruk gjerne vanlig plantejord ved planting! Du kan også bruke jorden som eventuelt finnes på plantestedet allerede, og forbedre denne med litt kugjødselkompost.
Moldrik jord som er veldrenert er et godt valg når det kommer til planting av Geranium. Ellers kan det nevnes at storkenebb generelt sett er en lite næringskrevende plante.
Du kan gjerne gjødsle litt ved planting i bedet, og deretter en gang eller to i starten av hver vekstsesong (vår). Unngå likevel for mye gjødsel, da dette kan føre til mye bladverk og få blomster.
Vanning
Storkenebb som er plantet i bed klarer stort sett å skaffe seg det den trenger av vann på egen hånd. Du trenger derfor sjelden å vanne etablerte planter. Ha også i bakhodet at storkenebb er nokså godt rustet til å tåle perioder med litt tørke.
Likevel vil vi anbefale deg å vanne plantene litt ekstra hvis været er uvanlig tørt og varmt! Ellers er det alltid smart å sørge for god drenering på plantestedet, da de færreste planter vil stå med røttene i vann.
Beskjæring
Mange klipper ned staudene sine om våren for å gi plass til ny vekst. Dette trenger du imidlertid ikke å gjøre med storkenebb.
Bladene vil visne i løpet av høsten og vinteren, og det kommer nye, friske skudd til våren. Disse vil fort dekke det som eventuelt finnes av visne planterester.
Når det er sagt, kan du velge å klippe bort visne blader dersom du ønsker det. Vi har selv prøvd å klippe ned både kantab- og blodstorkenebb, og begge kom tilbake med frodig vekst!
Geranium er hardføre stauder
Det finnes mange ulike typer storkenebb, og vinterherdighet kan variere noe fra sort til sort. De fleste er imidlertid hardføre og robuste, og er herdige nok til å overleve vinteren i sone H5–H8.
Majoriteten av varietetene som benyttes i hager er herdige opptil H6. Dette inkluderer blant annet storkenebbsorter som Rozanne, og ulike varianter av blodstorkenebb. Kort fortalt kan du lykkes med disse variantene av storkenebb om du bor i sone H1–H6.
Sjekk hva slags herdighetssone planten er merket med når du kjøper den på hagesenteret. Dette vil i de fleste tilfeller stå opplyst på skiltet som følger med planten!
Ulike typer storkenebb
Det finnes mange ulike arter av storkenebb. Her har vi listet opp noen av artene eller varietetene som er vanlige å ha i norske hager:
- Blodstorkenebb (Geranium sanguineum)
- Max Frei
- Striatum
- Vision Violet
- Hagestorkenebb (Geranium x Magnificum)
- Ballerina
- Philippe Vapelle
- Brunstorkenebb (Geranium phaeum)
- Samobor
- Lily Lovell
- Rosestorkenebb (Geranium macrorrhizum)
- Czakor
- Ingwersen’s Variety
- Spessart
- Kantabstorkenebb (Geranium x Cantabrigense)
- Biokovo
- Karmina
- Himalayastorkenebb (Geranium himalayense)
- Johnsons Blue
- Gravetye
- Plenum
- Geranium Rozanne
- Gervat
Mange typer storkenebb vinner hyppig titler som «årets staude» i ulike kåringer. Norsk Gartnerforbunds staudegruppe kåret blant annet blodstorkenebb «Max Frei» til årets staude i 2007. Denne varianten har lekre knallrosa blomster som gjør mye ut av seg i bedet.
Storkenebb «Rozanne» har også vunnet tilsvarende kåringer. Denne stauden er en favoritt blant mange, siden den blomstrer ekstremt lenge og flittig. Sorten har blåfiolette blomster og et flott bladverk, og byr på blomsterprakt både sommer og høst!
Plant storkenebb i bedet, du også!
Storkenebb er en allsidig staude som passer inn i de fleste bed – gjerne som en markdekkende plante i front. Plant den gjerne sammen med andre stauder, som for eksempel kattemynte, timian, lave sorter floks, lammeøre eller steppesalvie.
Alt i alt passer storkenebb perfekt for alle hageeiere som ønsker rik blomstring og stor prydverdi for liten innsats. Stauden er lettstelt, og trives godt under de fleste forhold. Den kan også overleve vinteren de fleste steder i Norge!
Har du storkenebb i bedet ditt, eller planlegger å plante noen eksemplarer? Del gjerne dine tanker, spørsmål og erfaringer med resten av leserne i kommentarfeltet! Jeg vil svare så godt jeg kan dersom du lurer på noe!
Ofte stilte spørsmål
Skal storkenebb klippes ned?
Storkenebb trenger ikke å klippes ned om hverken høsten eller våren, men du kan beskjære dem om ønskelig. Ny vekst vil titte frem om våren, og dekker fort gamle, visne blader.
Er storkenebb en staude?
Ja! Storkenebb er en flerårig plante eller staude, og vil derfor være en god investering til bed og rabatter. Plantene visner ned om høsten, og kommer tilbake om våren.
Hvor lenge blomstrer storkenebb?
Storkenebb har generelt sett veldig lang blomstringstid. Sorter som Rozanne kan blomstre helt fra juni til vinterfrosten setter inn, og er av den grunn svært populær!