Storhjortetrøst: Hvordan lykkes med planting og stell?

Etter at alle sommerstaudene har takket for seg, viser storhjortetrøsten seg i sin fulle prakt! Denne staselige stauden blomstrer flittig fra august til oktober, og er ettertraktet av både sommerfugler og bier. Samtidig er den takknemlig, og krever ikke all verdens stell.

storhjortetrøst

Fakta om storhjortetrøst

Storhjortetrøst (Eupatorium purpureum) er en flerårig art som hører hjemme i kurvplantefamilien, sammen med blant andre hjortetrøst (Eupatorium cannabinum). Arten er naturlig hjemmehørende i Nord-Amerika, og dyrkes hyppig som prydvekst i hager.

Sammenlignet med hjortetrøst, som blant annet vokser spredt rundt Oslofjorden og på Vestlandet, er storhjortetrøst større. Den skiller seg også ut ved at den har 3 til 6 spisse blader som sitter i kranser opp langs stilken.

Blomstene vokser i klaser øverst på stilkene. Enkeltvis er blomstene svært små og nesten formet som små rør. Siden de vokser i klaser, vil de likevel gjøre mye ut av seg. Blomstene er vanligvis rosa – fra dus pastellrosa og purpurrosa, til dypere vinrøde varianter.

Planting av storhjortetrøst

Dersom du vurderer å plante storhjortetrøst i hagen, kan du kjøpe planteklare eksemplarer hos hagesentrene. Du finner vanligvis planten blant resten av staudene, og den selges normalt sett fra vår til høst.

Før planting kan du gjerne plassere storhjortetrøsten i en balje med vann. Dette for å gjennomfukte rotklumpen før den settes i jorden. Grav en passe stor grop, sett planten i hullet og fyll på med jord langs kantene. Vann deretter enda litt mer.

flott storhjortetrøst

Så hjortetrøst fra frø

Det er også mulig å så hjortetrøst fra frø, men det er ikke så lett å finne frø av akkurat storhjortetrøst. Vi vet imidlertid at det selges frø av blant annet Eupatorium maculatum, som er vanlig hjortetrøst med vakre vinrøde blomster.

Frøene sås innendørs i perioden januar­­­–mai. Slik gjør du det:

  1. Fyll små potter med jord
  2. Fukt jorden
  3. Bland frøene med litt sand
  4. Fordel blandingen jevnt utiver jorden
  5. Har ikke frøene spiret innen 30 dager, kan du sette pottene i kjøleskap en måneds tid
  6. Når du har små planter, kan disse settes utendørs i skyggen og tilvennes livet utendørs

Alternativt kan du høstså hjortetrøst i perioden september–november. I så fall sår du frøene direkte på voksestedet utendørs, enten det er på friland, i bed eller krukker. Plantene vil da vokse opp neste år.

mange storhjortetrøst

Stell av storhjortetrøst

Storhjortetrøst klarer seg i stor grad på egen hånd, og egner seg dermed også for deg uten spesielt grønne fingre. Det er imidlertid visse hensyn å ta dersom du ønsker en plante som trives best mulig!

Her er de viktigste punktene:

Plassering og solforhold

Storhjortetrøst trives både i halvskygge og full sol, noe som gjør det enkelt å finne en gunstig plassering. Dersom du har et område i hagen med ganske fuktig jord, er dette ideelt for denne planten.

Du kan gjerne plante storhjortetrøst i nærheten av hagedammer, bekker eller lignende. På den måten vil den ha jevn tilgang på vann.

Jord og gjødsel

Ved planting av storhjortetrøst i bed, kan du med fordel fylle på med litt ny, god jord på plantestedet. Moldrik jord som holder godt på fuktigheten er optimalt, men pass på at jorden også er veldrenert.

Som regel er det mer enn nok å anvende vanlig plantejord. Du trenger ikke å ta noen særlige hensyn til pH-verdi eller lignende. Når det gjelder tilførsel av næring, er ikke planten spesielt næringskrevende. Ha gjerne litt kugjødselkompost i plantegropen før planting.

Du kan også gjødsle i beskjedne mengder et par ganger i løpet av vekstsesongen. Men dersom planten står i moldrik jord, er dette strengt tatt ikke nødvendig.

storhjortetrøst sommerfugel

Vanning

Storhjortetrøst er en forholdsvis tørst plante, og ønsker å stå i jevnt fuktig jord. Dersom du planter den i nærheten av en dam eller lignende, får den tilgang på vannet den trenger. Pass på at jorden ikke tørker ut, og spesielt ikke rett etter planting.

Etter at storhjortetrøsten har etablert seg i bedet, trenger du normalt sett ikke å vanne den noe særlig. Men husk å se an vær og temperatur! Er det mye sol og lite nedbør – eller langt varmere enn normalt – er det ofte lurt å vanne litt.

Beskjæring

Når vinteren kommer vil storhjortetrøsten visne ned. De visne plantedelene er best å la stå til våren, før du klipper dem bort. Omkring april–mai måned klippes planten helt ned til bakkenivå. Etter hvert vil du se at nye, friske skudd titter opp av jorden!

Utenom dette er det ikke behov for å beskjære storhjortetrøst. Planten har en opprett vekst, men kan etter hvert bli ganske omfangsrik. Vær derfor nøye med hvor du planter den, slik at den ikke kommer i veien for andre planter.

Storhjortetrøst er en middels hardfør staude

Storhjortetrøst er registrert som vinterherdig opptil herdighetssone H5. Det gjør planten litt over middels hardfør, og den vil som regel overleve i både H1, H2, H3, H4 og H5. Kort fortalt kan du regne med at stauden overlever vinteren dersom du bor i lavlandet eller langs kysten.

Planten er rapportert å kunne overvintre langs kysten helt nord til Vesterålen. Dersom du bor i sone H6 eller høyere, anbefaler vi deg å satse på en mer vinterherdig sort! Sjekk for eksempel ut stjerneskjerm, som er herdig til H8.

Dersom du frykter at vinteren skal bli veldig kald, kan du isolere jorden med løv eller lignende. Dette kan bidra til å øke sjansen for vellykket overvintring av storhjortetrøst. Husk at planten vil være mindre vinterherdig om den står i krukker (da er den kun herdig til H4).

storhjortetrøst flue

Sjekk ut storhjortetrøstens kusiner

Foruten storhjortetrøst, finnes det også mange andre vakre stauder i hjortetrøstslekten! Vanlig hjortetrøst, Eupatorium cannabinum, er en av dem. Denne stauden får flotte dus rosa blomster i perioden juli til september.

Den blir opptil 130 cm høy, og er dermed noe lavere enn storhjortetrøst. Et godt alternativ dersom du ønsker å ha planten i et bed eller krukker!

Flekkhjortetrøst, Eupatorium maculatum, er en annen populær hageplante. Denne blir rundt 1–2 meter høy, og har vakre purpurfargede blomster sensommer og høst. Sammenlignet med storhjortetrøst og hjortetrøst, har denne sorten mørkere stilker.

Blant de ulike sortene som finnes av flekkhjortetrøst, er «Atropurpureum» et populært valg. Denne har nydelige vinrøde blomster!

Lag en vakker staudehekk med storhjortetrøst

Storhjortetrøst kan plantes i bed og rabatter, men husk på at planten blir nokså høy! Et tips er å bruke stauden som hekk. Hekken vil naturlig nok visne ned om vinteren, men dette kan være praktisk med tanke på snøbrøyting etc.

Om våren titter plantene frem igjen, før du på sensommeren har en frodig, høy og blomstrende hekk.

Har du storhjortetrøst i hagen din? Del gjerne dine egne erfaringer i kommentarfeltet!

Ofte stilte spørsmål

Når blomstrer storhjortetrøst?

Storhjortetrøst er en typisk høststaude, og blomstrer vanligvis fra august til september. Planten er derfor super om du ønsker et vakkert blomsterskue på høsten!

Hvor stor blir storhjortetrøst?

Storhjortetrøst blir vanligvis mellom 150 og 250 cm høy, men det finnes også eksemplarer på nærmere 3 meter! Siden planten blir så høy, passer den fint å ha som hekk

Er storhjortetrøst flerårig?

Ja, storhjortetrøst er en staude – og vil komme tilbake år etter år. Dette forutsetter imidlertid at den plantes i egnet klimasone. Stauden regnes som vinterherdig i sone H1–H5.

Legg igjen en kommentar