Storhjelm: Alt om stell og planting

Storhjelm er en langstrakt staude med iøynefallende, blå blomster, og bidrar til at bedet får et vilt og vakkert uttrykk! Planten er blant annet fin å ha som bakgrunnsplante i staudebed, og krever ikke mye stell for å trives. De unike blomstene ligner nesten på små hjelmer!

Storhjelm

Fakta om storhjelm

Storhjelm (Aconitum napellus) er en art som tilhører hjelmslekten, og er en del av soleiefamilien. Planten kalles også for venusvogn. I likhet med resten av hjelmslekten, som også omfatter prakthjelm og tyrihjelm, er storhjelm svært giftig.

Planten kjennetegnes på sin opprette vekst, og vokser seg gjerne opptil 1,2 meter høy. De vakre, mørkeblå blomstene har begerblader som minner om en hjelm, og viser seg i juni–september. Bladene er håndflikede og hårete.

Aconitum napellus stammer opprinnelig fra Karpatene og Alpene, men har siden blitt innført i mange land. Planten er flerårig, og er derfor populær å plante i blant annet staudebed.

Planting av storhjelm

Du kan kjøpe ferdigdyrkede storhjelmplanter hos hagesentrene, og disse kan plantes rett i bedet om ønskelig. Før du planter storhjelm, kan du gjerne sette den i en bøtte med vann – helt til det slutter å boble. Da gjennomfuktes jorden skikkelig.

Finn deretter et egnet plantested, og grav en grop til plantens rotklump. Pakk jorden rundt planten slik at den står stødig. Plant gjerne flere storhjelm sammen i grupper, da dette gir et pent og helhetlig uttrykk. Ha i så fall rundt 35 cm avstand mellom hver plante.

voksen Storhjelm

Stell av storhjelm

Storhjelm er nokså enkel å lykkes med, og krever ikke mye stell etter planting. Her deler vi likevel noen stelletips som kan være verdt å ha i bakhodet. Ved å følge disse, kan du øke sjansen for at planten vokser godt og trives!

Plassering og solforhold

Det er best å plante storhjelm i et område av hagen der det er full sol til halvskygge. Får planten rikelig med sol, vil den få ekstra fine blomster og trives optimalt. De fleste velger å plante storhjelm i bed og rabatter, gjerne sammen med andre flerårige planter.

Når det kommer til plassering, er det først og fremst solforhold som spiller en rolle. Planten er ganske hardfør, og kan fint stå der det er litt vind.

Jord og gjødsel

Storhjelm trives best i dyp og moldrik jord, som også er næringsrik og veldrenert. Du kan gjerne bruke vanlig hage- eller plantejord. Før planting kan du med fordel tilsette litt kugjødselkompost i jorden, slik at planten får en god start.

Etter at planten har kommet i jorden, er det lurt å tilføre litt gjødsel i ny og ne. Gjennom vekstsesongen (om sommeren) er det anbefalt å gjødsle stauder omkring hver 4–5 uke. Langtidsvirkende gjødsel fungerer bra!

Storhjelm nærbilde

Vanning

Storhjelm foretrekker å stå i jevnt fuktig jord. Dersom den er plantet i bed, vil det som regel ikke være behov for ekstra vanning. Plantene klarer å skaffe det vannet de selv trenger, i hvert fall dersom det jevnlig er nedbør.

I tørre og varme perioder bør du vanne staudene dine litt ekstra. Sørg for at jorden er veldrenert, slik at røttene ikke blir stående i våt jord over tid. Husk at det er forskjell på fuktig og våt jord.

Rett etter planting er det også lurt å vanne regelmessig, siden storhjelmen enda ikke har etablert seg.

Overvintring

Storhjelm er registrert som vinterherdig til sone H8, noe som betyr at den er svært robust og hardfør. Du kan kort fortalt plante storhjelm de fleste steder i landet, og regne med at den overlever vinteren. Unntaket er i fjellsonen.

Når høsten og vinteren kommer, trenger du som regel ikke å gjøre noe spesielt. Planten visner ned av seg selv, men det vil fortsatt være liv i røttene.

spirende Storhjelm

Beskjæring

I likhet med stauder flest, vil storhjelm visne når vinterkulden kommer. Om våren kan du klippe bort visne plantedeler, slik at det blir rom for friske, nye skudd. Noen klipper også stenglene litt ned etter avblomstring, i håp om å oppnå en bonusblomstring før høsten.

Bortsett fra dette er det ikke noen spesielle krav til beskjæring av storhjelm. I prinsippet trenger du ikke å klippe den i det hele tatt. Men det kan selvfølgelig være kjekt å rydde bort visne planter om våren, slik at det blir pent i bedene!

Er storhjelm giftig?

Ja, storhjelm er ifølge Helsenorge svært giftig. Alle deler av planten regnes som giftige, inkludert knopper, blomster og blader. Dersom du har kjæledyr eller små barn, er det viktig å sørge for at de ikke kommer til plantene.

Ved inntak kan man oppleve svimmelhet, nummenhet og en brennende følelse i munnen. Oppkast og kvalme er heller ikke uvanlig, og hjertebank kan forekomme. Etter hvert kan mer alvorlige symptomer vise seg, som kramper, muskellammelse, puste- og hjerteproblemer.

Fra gammel av har blant annet giften blitt brukt i pilspisser, og på engelsk er planten kjent som «The queen of all poisons». Grunnen til at planten er så giftig, er at den inneholder akonitin. Dette er en nervegift som potensielt kan være dødelig.

Om du mistenker at noen kan ha spist storhjelm, er det viktig å kontakte 113 og giftinformasjonen. Personer som er forgiftet, vil som regel behandles med medisinsk kull. Heldigvis smaker planten vondt, og det er derfor sjelden at man spiser nok til at konsekvensene blir altfor alvorlige!

blomstrende Storhjelm

Ulike typer storhjelm

Det finnes forskjellige krysninger og sorter av storhjelm, noe som gjør det enkelt å finne en variant som passer inn i hagen. Den mest kjente varianten er blå, men det finnes også hvite og lilla sorter.

Her er noen av storhjelmsortene du kan kikke på:

  • Oktoberhjelm (Aconitum carmichaelii)
    • Cloudy
    • Arendsii
  • Hagestorhjelm (hybridplante som finnes i mange farger)
    • Purple Sparrow
  • Dvergstorhjelm (Aconitum hookeri)

Husk at det også finnes mange andre planter i hjelmslekten du kan sjekke ut. Prakthjelm er en krysning mellom storhjelm (Aconitum napellus) og Aconitum variegatum. Dette er også en populær staude.

Dersom du er ute etter lignende stauder, kan du også vurdere revebjelle. Denne tilhører maskeblomstfamilien, og har i likhet med storhjelm mange hjelmformede blomster på lange stilker. PS: Også revebjeller er giftige!

Lag et vilt og vakkert bed med storhjelm

Storhjelm er et flott innslag i hagen dersom du ønsker et litt vilt og naturlig preg i bedet. De høye stilkene og de iøynefallende blomstene gjør også planten veldig dekorativ. Noe av det som er så fint med storhjelm, er at stauden klarer seg fint de fleste steder i landet.


Samtidig er det viktig å huske på at storhjem er en giftig plante, og at den bør plantes utenfor små barns rekkevidde. Ellers er planten både lettstelt og enkel å få til!

Ofte stilte spørsmål

Er storhjelm og ridderspore det samme?

Nei, ridderspore er en egen planteslekt i soleiefamilien. Storhjelm hører også hjemme i soleiefamilien, men tilhører hjelmslekten. Begge er giftige!

Hva er forskjellen på storhjelm og gulhjelm?

Storhjelm (Aconitum napellus) tilhører hjelmslekten, og har dypblå blomster. Gulhjelm (Aconitum anthora) tilhører samme slekt, men har gule blomster.

Hvor vokser storhjelm?

Storhjelm vokser først og fremst i Sentral- og Vest-Europa. Planten har imidlertid også blitt innført i nordlige deler av Europa og Amerika, der den vokser på sletter og i skoglandskap.

Legg igjen en kommentar