6 Store grønne Planter Til å Ha Inne

Store grønne planter inne er fine dekorelementer som også tar mye plass. Da slipper man å kjøpe en rekke små planter. Dessuten er det noe storstilt med store grønne planter som gjør at en beundrer dem. Hos gartneren din finnes det flere tusen grønne planter, der et hundretalls av disse må kunne regnes som relativt store planter.

Leter du etter store grønne planter du kan ha inne? Det finnes mange forskjellige varianter til salgs i Norge. Noen er høye, andre er brede. Noen har mer eller mindre vanlige blader, mens andre er meget unike. Noen er helgrønne, mens andre også har litt farger. Uansett hva din smak er, finner du nok noen fine store grønne planter i vår liste over disse.

blanding av store grønne planter til å ha inne

Monstera

Vi starter med en plante som høres større ut den faktisk er. Monstera er en større plante, men den er ikke noe monsterform akkurat. Den må sies å være ganske normal størrelse til å være en stor grønn plante til å ha inne. Den passer flott inn i de aller fleste norske hjem. Planten har karakteristiske blader.

Denne planten dukker ofte opp som et motiv til t-skjorter, puter, tapet og mye mer. Enda bedre er den når den står midt i stua di og pryder seg i all sin prakt. Da gir den dessuten mye bedre luftkvalitet i rommet. Grønt er en fin farge som passer inn i de aller fleste moderne hjem, og da spesielt grønnfargen til monstera.

Monstera skal helst stå i et lyst rom, men ikke rett i solskinnet. Derfor kan det anbefales å plassere denne opp mot en vegg lengre fra vinduet i et lyst rom. La monstera tørke ut mellom vanninger. Om du stikker fingeren ned i jorda, kan du enklest mulig avgjøre hvorvidt jorden er for tørr eller ei.

Fiolinfiken

Fiolinfiken var i en periode veldig vanskelig å få tak i her i Norge. Den var rett og slett så ettertraktet at den ble revet vekk fra gartnerhyllene med en gang de fikk noen inn. Ser du den altså hos gartneren, bør du ta den med deg. Den har et klassisk og flott utseende, med sine store, grønne blader som ligner fioliner.

Dette er en plante som ikke trives direkte i sola, men det går forholdsvis greit om vinteren. Merk derimot at den ikke skal flyttes på. En fiolinfiken er sensitiv til større endringer i lysforhold og temperatur. Det går fint å flytte den rundt litt i ett og samme rom, men ikke flytt den fra kjellerstua til loftet.

Når det gjelder stell, må dette sies å være minimalt. Til å være en såpass flott plante, er vedlikeholdet overraskende lite. Vann den hver gang du kjenner at jorden er tørr, og gi planten gjerne en liten dusj innimellom. Du må gjerne gjødsle den én gang i uken om sommeren, men reduser til én gang per måned om vinteren.

Calathea

Noen store, grønne planter får selvfølgelig også litt farger på seg. Calathea er en av disse. Den vil i tillegg til grønt ha innslag av både hvitt, lilla og litt rosa på bladene sine. Disse store, grønne bladene med flotte detaljer og unike farger vil pryde enhver norsk stue.

Planten liker som de fleste andre store planter ikke det direkte sollyset. Derimot må du finne en plass med rikelig lys. Et tips er å se seg om i stuen på en solrik dag. Hvor er det veldig lyst, men ikke direkte sollys ofte? Dette er gjerne opp mot en vegg litt vekk fra vinduet. Der vil calathea trives særdeles godt.

Røttene på calathea liker å være i fuktig jord, slik at de jevnlig kan drikke til seg vann. Derfor må du være påpasselig at jorden her aldri tørker seg ut. Du kan godt droppe næringen i vintermåneden, men på sommeren bør du gi planten litt ekstra. Følger du alle disse rådene, er du garantert å få en flott calathea i hjemmet ditt.

stor grønn inneplante

Kokospalme

Kokospalmen er en av de mest unike store, grønne plantene som finnes. Selve palmebladene er naturlige, avlange og flotte. Men det er ikke dette som tiltrekker oppmerksomheten til folk. Ser du nemlig nøye nede i potta, så kommer planten direkte ut av en kokosnøtt!

Planten får sitt navn nettopp av dette faktum. Dette er et unikt aspekt ved planten som gjør den til et samtaleemne rundt ethvert middagsbord. Det er rett og slett en helt kokos greie. Når vi er inne på det, kan vi nevne at kokos kommer fra det portugisiske ordet cocos, som betyr ape.

Selve palmen trives, kanskje ikke så overraskende, godt i lyset. Den kan gjerne stå direkte i sollyset, men det går også fint for den å bare stå et sted i et lyst rom. Hold jorden rundt den lett fuktig, så vann med jevne mellomrom. Ønsker du å få en ekstra stor plante, trenger du ikke være beskjeden med å bruke næring til denne.

Strelitzia Nicolay

En av de mest populære store, grønne plantene til innendørs bruk i Norge de siste årene, har vært Strelitzia Nicolay. Denne blir en av de største på listen vår, også en av de største av store, grønne planter å ha inne. Strelitzia Nicolay blir nesten like høyt som et tre, og det holder i massevis.

Selve planten er veldig enkel å stelle. Den skal helst ikke stå i et rom som faller under 10 grader. Det er best for Strelitzia Nicolay å få lys hele dagen, men helst ikke direkte sollys. Som med så mange andre planter på denne listen, trives Strelitzia Nicolay bedre litt inn i rommet, så ikke sett den i vinduskarmen.

Siden dette er en så stor plante, trenger den mye vann for å vokse. Fremfor å vanne den med stadige mellomrom, anbefaler vi å bruke en potte med hull og sette planten i en skål med vann. Da kan den heller drikke ved behov, enn at du må vanne til alle døgnets tider.

stor grønn inne plante monstera

Paradisfuglblomst

Paradis, fugl og blomst er tre ord som gir de fleste gode assosiasjoner. Sammen utgjør de kanskje én av de flotteste plantene på denne listen. Søker du store, grønne planter til å ha inne, er disse utvilsomt et veldig godt alternativ. Dette er en rimelig plante som er enkel å finne hos de aller fleste gartnere i Norge.

En paradisfuglblomst trenger lyse forhold. Planten skal derimot ikke stå i direkte sollys, så finn et sted lengre inn i rommet der den kan stå litt mer privat. Lar du den stå i sola lenge, vil paradisfuglblomst brenne seg, og bladene begynner å legge seg ned. Dette er et tegn på at du må få flyttet på planten, og det brennkvikt.

Paradisfuglblomst krever en del stell, men det er verdt det. Her må du gi den jevnlig med både vann og næring. En paradisfuglblomst skal helst ha flytende gjødsel én gang månedlig om sommeren. Det holder med gjødsling én gang annenhver måned i vintermånedene. Når en paradisfuglblomst blir tørr, kan du vanne den i skål, dersom du har potte med hull.

Legg igjen en kommentar