Stell av gullranke

Stell-av-gullranke

Gullranke har blitt en av de mest populære inneplantene, og er et fast innslag på interiørblogger og Instagram! Dersom du vurderer å skaffe deg (eller har skaffet) en gullranke, kan du sørge for at den holder seg frisk og fin lenge med riktig stell.

Stell av gullranke er ikke veldig avansert, men planten har spesifikke preferanser både når det kommer til temperatur, vanning og lys. Her gir vi deg oversikten du trenger!  

Hva er riktig stell av gullranke?

De fleste ønsker seg en gullranke som har blader med flott marmorering og god vekst. Skal du få dette til, må du ta hensyn til hvordan planten vokser i naturen.

Gullranke er ikke en plante som vokser på våre breddegrader. Den har sin opprinnelse fra øygruppen Polynesia. Siden planten opprinnelig kommer fra det sydlige Stillehavet, er det lurt å gjenskape disse forholdene best mulig innendørs.

hva-er-riktig-stell-av-gullranke

Lysforhold og plassering

Gullranke er en plante som kan tåle nokså dårlige lysforhold, og er ofte å finne på lister over planter som anbefales i mørke deler av boligen.

Det finnes imidlertid ulike varianter av gullranke, og disse kan ha noe ulike krav til belysning. Variantene som har brokete bladverk vil ofte ha et høyere krav til lys om bladene skal holde på mønsteret. Det beste er i så fall å plassere planten et sted med indirekte / filtrert sollys.

Sortene som har helgrønt bladverk har som regel et lavere behov for lys, og kan i mange tilfeller trives i skygge til halvskygge.

Husk at lite lys vil gjøre at planten produserer mer klorofyll, noe som gjør bladene mer mørkegrønne. Har du en plante med marmorerte blader, bør den stå lyst. Hvis ikke kan det fine lyse mønsteret på bladverket bli grønnere og mindre synlig.

Gullranke

Jord

Mange lar gullranke stå i jorden som planten kom i da de kjøpte den på hagesenteret. Men noen ganger er det behov for ompotting av planten (når røttene begynner å ta opp mye plass i potten). Andre ganger skal man plante en stikling. Da trenger du god jord!

Som regel er det tilstrekkelig å bruke ordinær plantejord. Pass på at det er god drenering, gjerne med et lag lecakuler i bunnen av potten. Det bør også være hull i potten, slik at overflødig vann renner ut. Husk å ha fat under potten!

Vanning

Gullranke bør vannes regelmessig, spesielt i den lyse årstiden (sommer og vår). I høst- og vintermånedene kan som regel planten klare seg med langt mindre vann.

Husk at gullranke tåler at jorden tørker lett mellom hver vanning. Vent gjerne med å vanne til du kjenner at jorden er forholdsvis tørr (stikk gjerne en finger ned i jorden for å sjekke).

Når du først vanner gullranke, kan du gjerne dusje bladene samtidig. Dette vil planten sette pris på! Dusjer du planten får du også vasket bort eventuelt støv som har lagt seg på bladene. Eventuelt kan du tørke av bladene med en lettfuktet klut et par ganger månedlig.

Gjødsel og næring

Under vekstsesongen om våren og sommeren kan du med fordel gi planten gjødsel omkring hver andre til tredje uke. Vinterstid kan du gjødsle sjeldnere – gjerne kun én eller to ganger i løpet av hele vinteren.

Du kan gjerne bruke flytende plantenæring som er tilpasset grønne planter.

hvor-ofte-skal-gullranke-vannes

Temperatur

Gullranke regnes som en inneplante her til lands, og den trives godt i normal innetemperatur (18 til 24 varmegrader).

Det er lurt å sørge for at planten plasseres i et rom med nokså stabil temperatur. Store temperatursvingninger setter ikke gullranken særlig pris på. Unngå at temperaturen faller under 10–15 grader, da planten tåler dette dårlig.

Luftfuktighet

Stell av gullranke handler kanskje først og fremst om vanning, næring og lys, men også luftfuktighet kan påvirke plantens trivsel. Gullranke trives aller best når luftfuktigheten er høy. Relativ luftfuktighet bør optimalt sett ligge på rundt 50–60 %.

Du kan imidlertid også lykkes med gullranke selv om luftfuktigheten er lavere enn dette.

Pott om ved behov

Ompotting av planter er lurt å gjøre med jevne mellomrom, etter hvert som plantene får et større rotsystem. På den måten får røttene plass til å vokse enda mer, noe som også gjør det mulig for planten å vokse.

Ønsker du optimalt stell av gullranke, er altså ompotting noe du bør gjøre innimellom. Som regel holder det å potte om planten hvert annet år. Det aller beste er å gjøre dette om våren.

beskjaering-av-gullranke

Beskjæring

Beskjæring av gullranke er ikke nødvendig, men kan med fordel gjøres dersom du ønsker å opprettholde en kompakt vekst. Når du beskjærer planten kan du nemlig fremme nye skudd!

Skjær av ranken du ønsker å kutte av med en saks eller skarp kniv. Etter en stund vil det vokse ut nye skudd.

Ampel eller potte med espalier

Siden gullranke får lange stilker med blader og utvikler klatrerøtter, er veksten gunstig å bruke som klatreplante. Du kan gjerne ha planten i en potte på gulvet, og la den vokse oppover en espalier eller lignende.

Mange velger også å ha gullranke i ampel, noe som kan være veldig dekorativt. De lange stilkene vil da henge nedover, og gir et eksotisk uttrykk i boligen.

hvordan-behandle-gullranke

Hvordan unngå sykdommer og skadedyr på gullranke?

Dersom du sørger for riktig stell av gullranke, kan dette i seg selv gjøre planten mer motstandsdyktig mot sykdommer.

Noen ganger kan man imidlertid oppleve at planten angripes av sykdommer eller skadedyr som skjoldlus, ullus, spinnmidd eller sopp.

Når det gjelder soppangrep kan det være lurt å fjerne bladene som er rammet. På den måten kan du forhindre at soppangrepet smitter over på resten av planten. Angrep av skadedyr kan forhindres med diverse produkter du finner hos hagesentrene.

Det finnes plantevernmidler som kan hjelpe deg med å holde planten frisk, eller som kan bekjempe sykdommer eller skadedyr som allerede har angrepet planten.

Bruk gjerne naturlige plantevernmidler bestående av ingredienser som grønnsåpe, oppvaskmiddel, olje, vann og bakepulver.

gullranke-sykdommer

Hva skyldes gule, brune eller tørre blader på gullranke?

Mange opplever at gullranken får enten gule eller brune og tørre blader etter en stund. Ofte handler dette om feil vanning!

Dersom du har en gullranke med tørre og brune blader, tyder dette på at planten har fått for lite vann. Planten tåler som nevnt noe tørke, men ikke la jorden bli knusktørr.

Om du derimot opplever at gullranken får gule blader, kan dette tyde på at du har vannet planten for mye. Om røttene blir stående i vann for lenge vil de råtne, og dette vil igjen føre til at bladene mister farge.

Mange mistolker gule blader som at planten har fått for lite vann, og vanner enda mer. Dette kan gjøre vondt verre. Husk at lecakuler i potten kan sikre bedre drenering, og reduserer faren for råte.

torre-blader-gullranke

Kan gullranke få blomster?

Det er ikke spesielt vanlig å se blomster på gullranke, noe som skyldes at planten har en genetisk defekt. Denne defekten medfører at planten har lite av hormonet gibberellin, som er nødvendig for å skape blomstring.

Skulle du oppleve å få blomster på en gullranke, er du med andre ord vitne til et lite naturfenomen i egen stue.

Hvordan formere gullranke med stiklinger?

I tillegg til å ha kunnskap om stell av gullranke, kan det være nyttig å vite hvordan du formerer planten. Har du en gullranke kan du lage flere planter ved å ta stiklinger. Og dette er enklere enn du kanskje tror!

Du trenger kun å skjære av en stengel med 1–3 blader. Deretter setter du denne i vann til du ser at det dannes røtter. Dette tar gjerne noen uker. Du kan ta stiklinger året rundt, så prøv gjerne å formere planten din allerede i dag.

formere-gullranke-med-stiklinger

Stell gullranken din og bli belønnet med god vekst og flotte blader!

Gullranken er veldig populær, og det er ikke vanskelig å forstå hvorfor. Planten tåler som regel bedre å stå i dårlige lysforhold enn mange andre planter. Samtidig ser den veldig lekker ut, og den passer inn i både moderne og mer klassisk interiør-hjem.

Med riktig stell av gullranke kan du få glede av denne planten i mange år fremover. Og husk, ved å ta stiklinger kan du få glede av enda flere planter. Lykke til!

FAQ – Ofte stilte spørsmål

Hva er en gullranke?

Gullranke eller «epipremnum » er en trendy inneplante som hører til Aracaea eller myrkonglefamilien. Den har klatrende vekst, og kan vokse relativt mye på kort tid. Planten kjennetegnes av sine glansfulle og hjerteformede blader, som ofte kan få et stilig mønster under gode solforhold.

Hvilke typer gullranke finnes?

Det finnes flere ulike varianter av gullranke. Det er stort sett samme fremgangsmåte for stell av gullranke, uavhengig av sort. De mest populære variantene er «Marble Queen», «Neon», «Golden Queen», «N’ Joy» og «Silver Queen».

Er gullranke giftig?

Gullranke inneholder plantesaft som kan virke irriterende på magen dersom den spises. For mennesker er det stort sett ikke farlig å innta små mengder av planten, men man kan oppleve symptomer som ubehag i munnen eller kvalme. For kjæledyr som katt og hund regnes gullranke som giftig.

Trenger gullranke en hvileperiode om vinteren?

Du kan med fordel vanne planten mindre om vinteren. Da holder det at planten stå i jord som så vidt er fuktig. Sørg for at temperaturen ikke er lavere enn 10 grader under hvileperioden.

Legg igjen en kommentar