Spansk margeritt: Råd om planting og stell

Spanske margeritter er svært populære blomster, og fås i et stort utvalg farger. De fargerike blomstene er vakre, og med riktig stell kan du også se frem til lang blomstringstid. Enten du foretrekker rosa, lilla, oransje eller hvit – dette er sommerblomsten du bare må ha!

Spansk margeritt

Kort om spanske margeritter

Spansk margeritt (Osteospermum) er en art i kurvplantefamilien, i likhet med vanlig margeritt. Den spanske margeritten skiller seg imidlertid ut på grunn av sine brede kronblader og noe større blomster, samt et mer markert blomsterøye i midten.

Kronbladene er i de fleste tilfeller rosa, hvite eller lilla, mens øyet er blålilla og mørkt. Det finnes imidlertid også spanske margeritter med innslag av oransje, rødt eller gult.

Planting av spansk margeritt

Du får kjøpt spanske margeritter hos de fleste hagesentre fra sen vår til tidlig sommer. Det finnes mange flotte sorter, og disse kan pryde både balkongkasser, krukker og bed. Ta helst margeritten ut av plastpotten den står i når du kjøper den, og plant den om.

Ved å plante spansk margeritt over i en større beholder, vil den trives bedre og vokse seg stor og fin. Du kan sette planten direkte i en potteskjuler når du kommer hjem fra butikken, men husk på at jorden fort tørker ut om potten er liten.

Spansk margeritt i flere farger

Før planting, kan du gjerne sette din spanske margeritt i en bøtte med vann. Dette er gunstig fordi rotklumpen da blir gjennomfuktet.

Fyll gjerne en romslig krukke eller balkongkasse med lecakuler i bunnen, legg på en fiberduk og hell deretter oppi god jord. Grav groper til margerittene dine, og plant dem ved å presse jorden forsiktig omkring røttene. Vann rikelig etter planting!

Stell av spansk margeritt

Spanske margeritter er forholdsvis enkle å få til! Med noen enkle stelletips i bakhodet, kan du sikre at sommerblomsten trives og vokser gjennom hele sommeren. I mange tilfeller vil planten blomstre helt fra mai til september.


Her forklarer jeg hvordan du går frem!

Plassering og solforhold

Noe av det første du bør tenke over, er hvor du skal plassere plantene dine. Spansk margeritt elsker sol, og blir mest frodig og flott om den får en solrik plassering. Ha den gjerne i en stor krukke som settes inntil en sørvendt vegg.

flott Spansk margeritt

Blomstene åpner seg når de utsettes for sollys, og lukker seg om natten eller når været er stygt. Spanske margeritter kan imidlertid også trives godt i halvskygge, noe som gir deg mange muligheter. Plant blomsten i balkongkasser, bed, krukker eller andre steder.

Temperatur

For mange er spanske margeritter den ultimate sommerblomsten, siden den kan blomstre hele sommeren gjennom. Planten trives godt i norske sommertemperaturer. Det som er så fint, er at margerittsorten også er ganske robust når det kommer til kulde.

Du kan derfor plante ut margeritter om våren, mens det enda er litt kjølig i luften. Planten tåler ned til 0 grader i kortere perioder. Er det meldt minusgrader, bør du imidlertid sette planten innendørs til det blir litt mildere.

Jord og gjødsel

Spanske margeritter foretrekker næringsrik og gjerne litt sandholdig jord. Sørg for at jorden er veldrenert, slik at røttene ikke blir liggende i vann over tid. Derfor er det smart å ha litt sand i jorden, og gjerne et lag med lecakuler nederst i krukken.

Aller best trives spanske margeritter i lett sur jord, gjerne med en pH på 6–6,5. Du kan imidlertid også bruke vanlig sommerblomstjord.

Med jevnlig tilførsel av gjødsel sikrer du optimal vekst og trivsel. Du kan gjerne gjødsle planten ca. 2 ganger i måneden. Bruk gjerne flytende plantenæring som tilsettes ved vanning. Ved utplanting kan du også blande litt kugjødselkompost inn i jorden.

Spansk margeritt nærbilde

Vanning

Mange er ikke klar over at spanske margeritter er forholdsvis tørste planter. Dette er en av grunnene til at du bør plante planten over i en større beholder enn den kommer i fra butikken. Da øker jordvolumet, og planten vil ikke tørke ut like raskt.

Spansk margeritt foretrekker jevnt fuktig jord, og tåler lett uttørking mellom vanninger. Blir jorden for tørr, vil blomstene og bladene fort bli slappe. Vær ekstra påpasselig med vanning i varme og solrike perioder.

Hvor ofte du trenger å vanne spanske margeritter avhenger av både vær, pottestørrelse, plassering og plantestørrelse. Stikk gjerne en finger i jorden og kjenn om den føles fuktig eller tørr ut. Og begynner planten å henge med nebbet, bør du raskt vanne den!

Beskjæring

Du kan holde spansk margeritt flott og frodig ved å klippe eller knipe av visne blomster fortløpende. Dette fremmer produksjon av nye knopper og blomster! Gå gjerne over planten daglig.

Bortsett fra dette er ikke beskjæring nødvendig. Når du kniper av blomster, kan du gjerne knipe ca. 5–10 cm ned på stilken.

Spansk margeritt i forskjellige farger

Er spansk margeritt en staude?

Spansk margeritt benyttes normalt sett som en ettårig sommerblomst her i Norge. Den er ikke robust nok til å overvintre utendørs. Du kan likevel forsøke å overvintre planten innendørs, et frostfritt og kjølig sted. I så fall kan du få glede av nye blomster neste år.

Sett gjerne planten i en garasje eller bod der den får litt lys fra et vindu. Gjennom vinteren trenger planten minimalt med vann.

Liker brunsnegler spansk margeritt?

Nei! Du kan trygt plante spanske margeritter i bed, krukker og kasser uten å bekymre deg for den glupske brunsneglen. Dette er nemlig en av plantene sneglen ikke har på menyen sin, til stor glede for mange hageeiere.

Andre blomster brunsnegler ikke liker, inkluderer fuchsia, flittiglise, begonia, pelargonia, astilbe og lavendel.

Spanske margeritter er bievennlige sommerblomster

Det finnes mange insektvennlige spanske margeritter som blir hyppig besøkt av både ville bier og sommerfugler. Plant gjerne blomstene sammen med andre bievennlige blomster, som for eksempel lavendel, petunia eller lobelia.

Siden blomstene finnes i et bredt spekter av farger, kan du lage flotte samplantinger i krukker og bed. Husk imidlertid på at spanske margeritter kan vokse seg nokså store. Derfor er det lurt å ikke plante dem for tett opp mot andre planter.

lilla Spansk margeritt

Gjør sommeren fargerik med spansk margeritt!

Spansk margeritt er en populær favoritt blant mange av oss i sommermånedene. De store, vakre og fargeklare blomstene kan pryde både balkongkasser, bed og potter. Med litt sol, næring, vann og jordvolum, vil du få en sommerblomst som trives gjennom hele sommeren!

Husk å knipe av visne blomster fortløpende for å fremme ny blomstring. På den måten vil du få glede av planten din lengst mulig. Om vinteren kan du klippe planten ned og sette den et frostfritt og lyst sted, dersom du vil forsøke å overvintre den.

Lykke til!

Ofte stilte spørsmål

Er spanske margeritter flerårige?

I utgangspunktet er spansk margeritt en flerårig plante, men den overlever ikke vinteren utendørs i Norge. Du kan imidlertid forsøke å overvintre den et frostfritt sted.

Kan spansk margeritt overvintre?

Du overvintrer spanske margeritter et kjølig og frostfritt sted. Beskjær planten godt og fjern visne blader/blomster. Gi planten litt lys, og små mengder vann (ca. 1 gang per måned).

Hvor høye blir spanske margeritter?

Spanske margeritter du kjøper i butikken er typisk omkring 15 cm høye. Ved planting i større potter vil planten fort bli større – gjerne 30–40 cm høy og minst like bred.

Legg igjen en kommentar