Sommerfuglbusk i Krukke: 4 Tips Du Vil Trenge!

Ønsker du å plante sommerfuglbusk i krukke? Dette er en iøynefallende og vakker plante i buddleja-slekten, og en populær prydbusk i både små og store hager. Den er  – som navnet tilsier – en favoritt blant sommerfugler, men er dessverre også veldig følsom for kulde.

Her deler vi tips for planting av sommerfuglbusk i potte, og forklarer hvordan du lykkes med eventuell overvintring!

Sommerfuglbusk i en potte

Kan man ha sommerfuglbusk i krukke?

Ja, du kan gjerne plante sommerfuglbusk i krukke. I noen tilfeller vil dette faktisk være det beste alternativet på våre breddegrader. Sommerfuglbusk er nemlig kun vinterherdig opptil herdighetssone H3, og har best sjanse for å overleve vinteren i herdighetssone H1–H2.

Det betyr at planten ikke vil overleve vinteren utendørs i mesteparten av landet – enten den står utendørs i krukke eller er plantet rett i jorden. Har du sommerfuglbusk i krukke, har du imidlertid mulighet til å flytte den og overvintre den innendørs.

Hvordan overvintre sommerfuglbusk plantet i potte?

Sommerfuglbusk er ikke spesielt robust eller vinterherdig, og er både sol- og varmekjær. Det er kanskje ikke så rart, siden planten fra naturens side vokser i subtropiske og tempererte områder. Når temperaturen begynner å synke utendørs om høsten, bør du derfor flytte den inn.

Overvintring av sommerfuglbusk innebærer vanligvis at du må flytte planten inn i et drivhus, en garasje, kjeller eller lignende. Det viktigste er at planten beskyttes mot frost. Selv om dette er en varmekjær plante, skal den stå kjølig gjennom mens den er i vinterdvale.

Mens planten er i vinterdvale trenger den kun minimalt med vann. Sent på våren eller tidlig på sommeren kan du som regel trygt sette planten ut igjen i hagen eller på terrassen. Skjær bort visne deler av skudd, slik at kun friske grener står igjen.

Dersom du bor i herdighetssone 1–2 (hovedsakelig langs kysten på Vest- og Sørlandet), kan du potensielt overvintre sommerfuglbusk utendørs. I så fall er det best å plante busken direkte i bakken. Dekk gjerne planten med snø for å beskytte den mot kald vind.

tegning av en dame som ser på en Sommerfuglbusk

Slik planter du sommerfuglbusk i krukke

Hvis du skal plante sommerfuglbusken din i en potte, er det smart å velge en romslig krukke som gir planten litt boltreplass. Slik går du frem:

  1. Sett busken i en bøtte med vann, og la den trekke til seg fuktighet i ca. 5–10 minutter
  2. Hell lecakuler i bunnen av krukken, gjerne oppå en bit med fiberduk
  3. Legg fiberduk over lecakulene, slik at jord og dreneringsmasse holdes adskilt
  4. Fyll krukken med sandholdig jord som er rik på næring (gjerne plantejord iblandet sand)
  5. Grav en grop som rommer plantens rotklump
  6. Sett planten i gropen, og press jorden forsiktig rundt rotklumpen
  7. Vann godt

Deretter gjelder det å plassere krukken et sted der sommerfuglbusken har best mulige forutsetninger for å trives. Da vil også sommerfuglene bli fornøyde.

PS! Du kan også dyrke lavendel – en annen favoritt blant sommerfuglene.

Stell av sommerfuglbusk

Enten du har plantet sommerfuglbusk i potte eller direkte i bakken, er det lurt å gi den litt kjærlighet. På den måten kan du sikre optimal trivsel og en sunn, frodig plante. Her er noen tips til hvordan du lykkes med stell av buddleja-busken:

Sol og plassering

Sommerfuglbusken trives aller best når den får rikelig med sol og varme. Har du en lun solvegg er dette optimalt! Planten bør beskyttes mot kald vind, da dette fort vil kunne gi stygge blader og dårligere blomstring.

Sør- eller sørvestvendt plassering er midt i blinken, siden dette gir planten mye sol store deler av dagen. Fordelen ved å plante sommerfuglbusk i krukke, er at du kan flytte planten om du ser at plasseringen ikke var helt optimal.

flott Sommerfuglbusk i en potte stående på et bord

Jord og gjødsel

Varm, næringsrik og veldrenert jord er noe sommerfuglbusken setter pris på. Husk at jorden gjerne kan inneholde litt sand, da dette sikrer god drenering. Om røttene blir stående i vann over lengre tid, vil planten fort begynne å sture.

Gjødsel tilføres ved planting i krukke. Du bør imidlertid også gjødsle sommerfuglbusken et par ganger til i løpet av sesongen. Gjør du det, vil planten belønne deg med vakkert blomsterflor! Kugjødselkompost eller hagekompost fungerer utmerket.

Vanning

Sommerfuglbusken vil ofte klare seg med det vannet den får gjennom nedbør, dersom den står i bakken. Har du plantet busken i en krukke, vil den likevel kunne ha behov for litt ekstra vann innimellom. Husk at jorden tørker fortere ut i krukker sammenlignet med bed.

I varme og tørre perioder kan du med fordel vanne litt ekstra. Pass likevel på at jorden er veldrenert og at det er hull i bunnen av krukken. Dette er viktig, da sommerfuglbusken ikke liker klissvåt jord. Det overflødige vannet må kunne renne bort.

Beskjæring

Sent på vinteren eller tidlig på våren er det tid for beskjæring av sommerfuglbusken. Formålet med beskjæringen er først og fremst å ta bort visne greiner. Du trenger ikke å være redd for å ta i litt, da du skal klippe helt ned til de friske greinene.

Ta bort eventuelle visne blader, og fjern alt som ser dødt ut. Du kan også klippe hele busken ned til bakken, dersom du ønsker å forynge den. Klippes den ned, vil den skyte opp nye, kraftige og friske skudd. Bind gjerne opp grenene, slik at planten ikke knekker.

Ved å beskjære planten gir du rom for ny vekst, og du kan dessuten forme busken slik du selv ønsker.

Skaff deg en sommerfuglmagnet i hagen!

Det er alltid hyggelig å få sommerfugler på besøk i hagen, og da er en sommerfuglbusk det perfekte lokkemiddel. Ved å ha planten i krukke kan den enkelt forflyttes og overvintres, enten du bor i et mildt eller værutsatt område.

Lykke til!

Ofte stilte spørsmål

Skal man klippe sommerfuglbusk ned?

Om våren kan du med fordel klippe bort visne greiner som ikke klarte seg gjennom vinteren. Skjær helt ned til de friske delene av greinen.

Er sommerfuglbusk flerårig?

Ja, i utgangspunktet. Sommerfuglbusk vil fryse helt tilbake om vinteren. Bor du i riktig klima, vil planten ofte komme tilbake neste år – akkurat som en staude.

Hvor høy blir sommerfuglbusk?

Det finnes ulike sorter av sommerfuglbusk, og noen av disse kan bli hele fem meter høye. Andre varianter blir ikke høyere enn rundt 60 cm.

Legg igjen en kommentar