Sommerblomster i krukker: 7 Nydelige Blomster

Ingen sommer uten sommerblomster i alskens farger og fasonger! Mange velger å ha sommerblomstene i krukker, noe som er både fint og praktisk – enten man har balkong, terrasse eller hage. Men skal blomstene vare, gjelder det å vite hva man gjør.

Ønsker du vakre blomster som varer lenge, og som faktisk trives? Da bør du lese tipsene vi nå skal dele!

flotte sommerblomster i krukker

Først og fremst: Hva er sommerblomster?

Sommerblomster er vanligvis bare ettårige, men blomstrer til gjengjeld vakkert – og ofte hele sommeren gjennom. Det finnes et stort utvalg av blomster i denne kategorien, og noe for enhver smak. Her er noen populære varianter:

 • Tagetes
 • Bacopa
 • Margeritter (inkludert spanske margeritter)
 • Pelargonia
 • Lobelia
 • Petunia
 • Sommerfugllavendel

De fleste sommerblomster dør når høsten kommer. Enkelte varianter kan likevel overvintres og nytes neste år, som for eksempel fuchsia. Dette forutsetter imidlertid at planten settes innendørs i et frostfritt og kjølig rom i vintermånedene.

Hvordan plante sommerblomster i krukker?

Før du planter sommerblomstene dine, er det nødvendig å finne krukker eller balkongkasser med hull i bunnen. Dette er noe de fleste krukker ment for utendørs bruk har.

Hvis du planter blomster i en tett beholder, vil planten fort bli stygg og dø. Dette fordi det overflødige vannet som planten ikke drikker ikke kan renne ut noe sted. Røttene vil dermed råtne.

Slik går du frem:

 1. Sett sommerblomsten i en vannbøtte i 5–10 minutter, slik at den blir gjennomtrukket med vann
 2. Ha litt fiberduk nederst i krukken (skal dekke dreneringshullet)
 3. Tilsett ca. 5–8 cm med lecakuler
 4. Ha enda et lag med fiberduk over lecakulene, slik at jorden ikke skal sige ned i dreneringsmassen når du vanner planten
 5. Hell blomsterjord i krukken (pass på at den ikke blir helt full), gjerne iblandet litt kugjødselkompost eller annet gjødsel
 6. Lag en grop til sommerblomsten
 7. Fyll på med mer jord der det trengs, og press jorden forsiktig rundt plantens rotklump
 8. Vann godt
mange fargerike blomster som står i krukker

Stell av sommerblomster i potter

Det er dessverre mange sommerblomster som visner og blir stygge bare noen dager eller uker etter at de ble plantet. I de fleste tilfeller skyldes dette at planten ikke har fått riktig stell.

Når du planter sommerblomster i krukker, bør du først og fremst huske på at du må vanne blomstene regelmessig. Dersom det regner ute, kan du gjerne la vannkannen stå. Er det derimot sol og varmt, vil jorden i krukken raskt tørke ut.

Blomster som står i bed har mulighet til å slå dype røtter og hente vannet de trenger på egen hånd. Den muligheten forsvinner når blomstene står plantet i krukker. Det samme gjelder tilførsel av næring. Sørg derfor for å tilføre gjødsel 2–3 ganger i løpet av våren og sommeren.

Ellers er det viktig å passe på at du gir planten gode vekstforhold. De fleste sommerblomster trives i sol, og mange foretrekker en lun plassering. Les deg derfor opp på den aktuelle blomsten, og finn ut hvor det er best å plassere krukken.

Velg en stor krukke til sommerblomstene dine

Husk at sommerblomster vil kunne vokse seg større og flottere om beholderen har litt størrelse. Det finnes mange fine og romslige krukker, både i stein, plast, keramikk, sement og terrakotta.

Når du kjøper for eksempel spanske margeritter på hagesenteret, vil planten ofte se nokså liten ut. Får den boltreplass, kan den imidlertid vokse seg veldig stor og fin i løpet av de neste månedene.

PS! Du kan også gjøre det enkelt, og bare la sommerblomstene stå i plastpotten de kommer i fra butikken. Finn en fin potteskjuler, og sett blomsten i denne. Men husk – planten vil sannsynligvis ikke vokse seg så veldig mye større om den har lite jord.

sommerblomster i krukker

Ha sommerblomster i krukker og bed

Sommerblomster er supre å ha i krukker. Dette er ikke bare dekorativt, men også praktisk. Krukkene kan flyttes rundt slik du selv ønsker, og når blomsten visner kan du enkelt dra den opp av potten.

Blomster i krukker er dessuten midt i blinken for alle med balkong eller terrasse. Med sommerblomster kan du skape en vakker og frodig oase, uten å nødvendigvis ha bed eller hage.

Du kan selvfølgelig også plante sommerblomster direkte i et bed. Men da bør du vite at blomstene ikke kommer tilbake neste år. Mange foretrekker stauder i større bed, da dette er flerårige planter som stort sett klarer seg på egen hånd.

I motsetning til sommerblomster – som dør når høsten kommer – vil stauder komme tilbake år etter år. Roten lever under jorden, og det kommer nye skudd når våren og sommeren melder sin ankomst.

Knip av visne blomster for langvarig blomstring

Visste du at mange sommerblomster kan blomstre hele sommeren gjennom, dersom du fjerner visne blomster? Dette gjelder blant annet populære blomster som petunia og spanske margeritter.

Ved å fjerne visne blomster vil ikke planten bruke energi på den, og heller fokusere på å produsere nye blomster. Metoden kalles gjerne for «deadheading», og fungerer både på frøsettende sommerblomster og en rekke stauder.

Knip eller klipp ca. 5–10 cm under den visne blomsten.

Tips til deg som skal ha sommerblomster i krukker

Det å plante sommerblomster i krukker blir ofte ekstra dekorativt dersom du setter krukkene i grupper på tre eller fem. Krukkene kan gjerne ha litt ulik størrelse, der små krukker står i front og større krukker står bakerst.

Et annet tips er å bruke krukkeføtter eller annet underlag under krukker du skal ha stående på terrassegulvet. På den måten beskytter du underlaget mot fuktskader, samtidig som overflødig vann enkelt kan renne ut.

Har du noen favorittsommerblomster du bare må ha hver sommer? Kom gjerne med tips i kommentarfeltet!

Ofte stilte spørsmål

Hvilke planter kan jeg ha i store krukker?

I en stor krukke kan du plante mange spennende sommerblomster, men også stauder, trær og busker. Velg gjerne en sammensetning, eller la én sort pryde krukken for seg selv.

Hvilke sommerblomster varer lengst?

Noen sommerblomster varer lengre enn andre. Blant de mest seiglivete blomstene, finner vi spanske margeritter, petunia, pelargonium og lobelia.

Når er det best å plante sommerblomster?

Sommerblomster bør ikke plantes ut før faren for nattefrost har gitt seg. Vanligvis vil det gå fint å sette ut blomstene etter 17. mai (de fleste steder i landet).

Legg igjen en kommentar