Solrose – slik lykkes du med planting og stell

Solrose er en kjent og kjær hageplante med nærmest teppedannende, lav vekst og vakre gule blomster. Blomstene er kanskje små og bladene litt unnselige, men til gjengjeld trives planten der mange andre planter ikke vil vokse.

solrose

Fakta om solrose

Solrose (Helianthemum nummulariumer) en egen planteslekt tilhørende solrosefamilien, og omfatter omkring 110 forskjellige arter. Majoriteten av disse vokser i områdene rundt Middelhavet. Navnet viser også til en egen art, solrose, som altså er en del av solroseslekten.

Arten solrose vokser blant annet på Hvaler og Jeløya, og regnes som ny i norsk flora. Siden det kun finnes få populasjoner av planten her til lands, betegnes den som kritisk truet.

I norske hager finnes det for øvrig en rekke hybrider og arter som dyrkes for prydverdiens skyld. Samlenavnet hagesolrose – eller Helianthemum hortense – benyttes om mange av kulturformene som er til salgs.

Solrose kjennetegnes av sine fem tynne kronblader og tallrike pollenbærere. Blomstene er som regel gule, men det finnes også andre fargevarianter. Veksten er lav og buskaktig med motsatte blader, og sistnevnte er ofte vintergrønne.

mange soleroser

Planting av solrose

Det som er så fint med solrose, er at den fint kan plantes i skråninger og steinpartier – der mange andre planter mistrives. Etter å ha funnet et egnet plantested, er det bare å grave en grop og plassere planten der. Dytt jorden godt rundt røttene slik at den ikke står for løst.

Etter planting kan du gjerne vanne planten godt, slik at røttene og jorden rundt kommer i kontakt. Dette bidrar til en god start for planten!

Så solrose fra frø

Du kan kjøpe planteklare solroser på hagesentre om sommeren, men du kan også dyrke planten selv. Frø finner du på nett eller hos ditt lokale gartneri. Om du skal dyrke solrose fra frø, bør prosessen startes innendørs i februar–mars måned.

Frøene skal sås grunt (0,1 cm dybde) i potter med såjord, og deretter dekkes med plast. Solrosene kan plantes ut etter at faren for frost har gitt seg. Du kan eventuelt direkteså frøene på voksestedet i perioden mai–september.

lilla solrose

Stell av solrose

Solrose er ikke så fryktelig kravstor med tanke på stell, noe som gjør den til en populær hageplante. Gir du den gunstige vekstforhold, trenger den ikke mye tilsyn. Planten klarer seg stort sett fint på egen hånd.

Her er noen raske tips!

Plassering og solforhold

Solrose kan vokse mange ulike steder, men trives aller best der den får en solrik plassering. Plant den gjerne et solrikt område i steinbedet eller i skråninger, der det er vanskelig å få andre planter til å trives.

Om du ikke kan gi solrosen en vokseplass i full sol, vil den også kunne trives der det er delvis sol eller skygge. Men husk at blomstringen ofte blir vakres der det er mye sol, siden blomstene åpner seg når solen skinner. Det er ikke tilfeldig at planten heter «solrose»!

Jord og gjødsel

Når du skal plante solrose, er det lurt å sette den i porøs og veldrenert jord. Du kan med fordel bruke grusjord, eller plante solrosen i steinete partier av bedet. Planten er ikke kravstor når det kommer til gjødsel, men kan gjerne gjødsles litt om våren og sommeren.

Om vinteren kan du med fordel dekke jorden med løv eller annen vinterdekking. Dette fordi planten er forholdsvis sensitiv når det kommer til frost. Ved å dekke jorden øker du sjansen for at plantens røtter ikke ødelegges av minusgrader.

aldrende solrose

Vanning

Solrose er forholdsvis robust når det kommer til tørke, og trengs normalt sett ikke å vannes etter at den har etablert seg. Rett etter utplanting er det likevel lurt å vanne planten regelmessig.

Husk på at jorden skal være veldrenert og steinete. Er jorden for kompakt og våt, vil planten mistrives og røttene kan råtne.

Beskjæring

Beskjæring av solrose er ikke nødvendig. Veksten er lav og greinete, og planten trenger derfor ikke å klippes noe særlig. Du kan imidlertid fjerne visne plantedeler når du rydder i bedet om våren.

Hvor store blir solroser?

Solroser har lav og buskelignende vekst med greiner, men vokser seg stort sett ikke høyere enn 10–20 cm. Veksten er nesten teppedannende, men ikke så veldig kompakt. Planter du solrosen et gunstig sted der den overlever vinteren, kan den etter hvert bre seg ganske mye.

På grunn av den lave veksten, er det lurt å plante solroser i forgrunnen i steinbed. Det ville jo vært synd om de søte blomstene ikke kommer til syne!

Hardførhet og anbefalte herdighetssoner

De kulturformene som dyrkes i norske hager, altså hagesolrose, er som regel middels hardføre. Stort sett er de registrert som vinterherdige opptil herdighetssone H4 eller H5. Det betyr at du har mulighet til å lykkes med overvintring i sone H1–H4/H5.

Ikke alle sortene er like hardføre, og det kan være lurt å dekke jorden til med isolerende materiale om vinteren. Legg for eksempel hauger med løv eller lignende der plantene vokser. Da er sjansen større for at plantene overlever vinterkulden.

gul solrose

Når blomstrer solrose?

Solroser blomstrer vanligvis i sommermånedene juni og juli. Ha gjerne stauden i et bed med andre sommerblomstrende stauder. Da kan du se frem til fargesprakende blomstring hele sommeren!

Det er også fint å plante solroser i bed med planter som blomstrer tidligere og seinere på året. Da vil du kunne se frem til blomster i bedet fra vår til høst, noe som jo er kjekt!

Er solrose og solsikke i slekt?

Solsikke kalles av mange for «solrose», noe som sannsynligvis henger sammen med dens svenske navn «solros». Solsikker og solrose er imidlertid ikke i slekt, og er ganske ulike rent utseendemessig (bortsett fra at begge ofte har gule blomster).

Faktisk tilhører solsikker kurvplantefamilien, og ikke solrosefamilien. Så, da vet du det!

Vakre solroser i ulike farger

Solroser kan være et hyggelig innslag i hagen, takket være sine mange små blomster! I de fleste tilfeller er blomstene gule, men det finnes også rosa, røde og hvite varianter. Dette gjør det mulig for alle å finne en sort som passer inn i hagen sin.

Om du ønsker en krypende plante til steinbed med tettere vekst enn hva solrosen har, finnes det alternativer. Sjekk for eksempel ut snøsløyfe eller kryptimian, som begge er kjent for fantastisk blomsterflor. Disse kan fås i farger som hvit og lilla, eller rosa om du foretrekker det.

Solroser har imidlertid en helt unik sjarm ved seg, og er verdt å gi et forsøk. Har du solroser i hagen din? Da vil vi gjerne høre mer om dine erfaringer og tips. Del gjerne tanker og spørsmål i kommentarfeltet!

Ofte stilte spørsmål

Er solroser flerårige blomster?

Ja, solroser er stort sett flerårige stauder. De visner ned om høsten, men røttene skyter friske, nye skudd når våren kommer. Husk at planten kun er vinterherdig til sone H4/H5.

Hvordan få solrose til å trives?

Du kan få solroser til å trives dersom de får en solrik vokseplass i stein- eller grusholdig jord. Sørg for at underlaget er veldrenert. Det er også smart å dekke planten om vinteren.

Er solrose en staude?

Ja, solroser er i utgangspunktet flerårige – og vil komme tilbake år etter år. Husk på at dette forutsetter at planten overlever vinteren der du bor. Den er herdig til H5.

Legg igjen en kommentar