Solhatt: Planting og stell av Rudbeckia/Echinacea

solhatt

Solhatt er en stilfull klassiker i staudebedet, og er elsket for sine vakre blomster på langstrakte stilker. I sin mest kjente form har solhatt lyst purpurfargede eller rosa blader med stor, vakker og rødlilla blomsterkurv. Blomstene fås imidlertid i mange ulike farger!

Her deler vi nyttig informasjon om solhatt, inkludert alt du må vite om planting og stell.

Fakta om solhatt

Solhatt (Rudbeckia) er en planteslekt som tilhører kurvplantefamilien. Planteslekten er naturlig hjemmehørende i Nord-Amerika, der det finnes 25 ulike arter. Her til lands er både Rudbeckia fulgida og Rudbeckia nitida populære hageplanter.

Arten purpursolhatt hører også hjemme i kurvplantefamilien, og ble tidligere regnet som en del av Rudbeckia-slekten. I dag er den imidlertid klassifisert som en del av Echinacea-gruppen, og den har det latinske navnet Echinacea purpurea.

Både purpursolhatt og øvrige arter av solhatt kjennetegnes på sine vakre og markante blomsterkroner, og kronblader som etter hvert peker nedover. Dette gjør at blomsten ligner på nettopp en solhatt!

Planting av solhatt

planting-av-solhatt

Dersom du ønsker å plante solhatt, finner du som regel et bredt utvalg av sorter på hagesentrene om våren og sommeren. Disse er klare til å plantes i bed eller krukker, alt etter hva du foretrekker.

Husk at du bør velge et egnet voksested med mye sol, og at du bør bruke god jord. Sett gjerne solhatten i en bøtte med vann mens du graver en grop, slik at den blir gjennomtrukket med vann.

Sett solhatten i gropen, og press jord forsiktig rundt rotklumpen. Det er viktig at røttene kommer i kontakt med jorden rundt. Avslutningsvis bør du vanne rikelig og lenge.

Et tips er å plante solhatt gruppevis, gjerne med 3–5 eksemplarer sammen. Dette vil gi et mer helhetlig uttrykk, fremfor å plante plantene enkeltvis.

Så solhatt fra frø

så-solhatt-fra-frø

Du kan alltids kjøpe ferdige eksemplarer av solhatt hos hagesentrene, men planten kan også dyrkes fra frø. Det finnes frø som lar deg dyrke både flerårige og ettårige blomster. Begynn dyrkeprosessen innendørs (forkultivering), og gjerne omkring februar–april måned.

Slik går du frem:

 1. Klargjør potter med såjord iblandet litt perlitt eller grus
 2. Fukt jorden
 3. Så frøene i ca. 1 cm dybde
 4. Plasser pottene i et rom som holder 22–23 grader
 5. Etter spiring plasseres pottene lyst og ved 18–22 grader
 6. Hold jorden fuktig!

Når jorden er fri for frost, kan du plante solhatten ut i bed eller krukker. Sørg for ca. 30 cm avstand mellom hver plante.

Hvordan stelle solhatt?

Solhatt er en ganske takknemlig plante, og du trenger derfor ikke å være født med grønne fingre for å lykkes! Om du skal oppnå friske planter som trives er det likevel lurt å gi dem litt stell.

Her er våre beste tips!

hvordan-stelle-solhatt

Plassering og solbehov

Solhatt elsker sol, og bør plantes i en solrik del av hagen. Full sol er å foretrekke, men planten kan også trives i delvis sol/skygge. Men husk – jo mer sol, jo flottere blomstring! Plassering i et sørvendt bed er som regel ideelt.

Du velger selv hvorvidt du skal plante solhatt i bed eller krukker. Førstnevnte er imidlertid det beste alternativet for flerårige typer.

Jord og gjødsel

Ved planting i bed og potter er det lurt å bruke jord som er kalk- og sandholdig, og gjerne litt næringsrik. Denne planten sies å trives godt i både leirjord, sandjord og steinholdig jord. Velg gjerne moldholdig jord med litt sand for et optimalt resultat.

Husk at solhatt er en typisk prærieplante, og at den i naturen vokser på steinete og sandrike steder. Dette bør du prøve å gjenskape når du planter solhatt i hagen din. Tilsett gjerne litt kugjødselkompost i jorden ved planting, og deretter et par ganger i løpet av vekstsesongen.

stelle-solhatt

Vanning

Veldrenert jord er et must når du planter solhatt. Så lenge jorden inneholder sand eller stein, er sjansene gode for at den er nettopp veldrenert. Solhatt er generelt sett ganske tørketålig, og stiller ikke spesielt store krav til vanning.

Du kan imidlertid gjerne vanne plantene dine litt ekstra om det er uvanlig tørt og varmt ute. Solhatt som nylig har blitt plantet er mer avhengige av vanntilførsel enn veletablerte eksemplarer.

Beskjæring

Om våren kan du beskjære solhatt ved å klippe de visne plantedelene helt ned til bakkenivå. På den måten får du ryddet og gjort det fint i bedet, samtidig som du gir rom for nye skudd. Noen klipper solhatt om høsten, men vent helst til våren.

De visne plantedelene vil nemlig bidra til å isolere røttene i vintermånedene. Det ser kanskje ikke så fint ut med visne rester i bedet, men det er det beste for planten.

Er solhatt en flerårig plante?

solhatt-flerårig

Solhatt kan dyrkes som ettårige planter fra frø, men man kan også plante flerårige stauder. Sistnevnte vil komme tilbake år etter år om forholdene ligger til rette. Når det kommer til vinterherdighet, er solhatt middels hardfør.

Rudbeckia er normalt sett vinterherdig opptil herdighetssone H3, noe som betyr at den kan overvintre både i sone H1, H2 og H3. Purpursolhatt (Echinacea purpurea), er herdig opptil H5, og er dermed litt mer hardfør.

En favoritt blant sommerfugler og insekter

Dersom du ønsker å anlegge et bed som er bievennlig, er solhatt et supert innslag. Når blomstene titter frem på sensommeren, tiltrekker de seg mange pollinerende insekter. Både sommerfugler og bier er veldig glad i plantens pollen.

Plant gjerne en kombinasjon av ulike typer blomstrende og bievennlige stauder i bedet ditt. På den måten kan du hjelpe insekter som har spesialisert seg på ulike typer blomster.

Ulike typer solhatt

typer-solhatt

Det finnes solhatt i en rekke ulike farger, fra rosa og lilla til hvite eller limefargede. Nettopp dette gjør det enkelt å finne en variant som passer inn i hagen din! Her er noen av variantene du kan se nærmere på:

 • Purpursolhatt (Echinacea):
  • Echinacea purpurea «Red» / rød solhatt
  • Echinacea purpurea «Magnus» / rosa solhatt
  • Echinacea purpurea «Pink» / «Sensation Pink» / rosa solhatt
  • Echinacea purpurea «Orange» / oransje solhatt
  • Echinacea purpurea «White» / hvit solhatt
  • Echinacea purpurea «Yellow» / gul solhatt
  • Echinacea purpurea «Green Jewel»
  • Echinacea purpurea «Virgin»
  • Echinacea purpurea «Alba»
  • Echinacea purpurea «Green Twister»
  • Echinacea «Sunseekers Tequila Sunrise»
 • Rudbeckia:
  • Rudbeckia fulgida «Little Goldstar»
  • Rudbeckia fulgida «Goldsturm» / «praktsolhatt»
  • Rudbeckia hirta «Lodnesolhatt»
  • Rudbeckia hirta «Sunbeckia» / «sommersolhatt»
  • Rudbeckia hirta «Pulcherrima» / «Cherry Brandy»
  • Rudbeckia hirta «Sahara»

Solhatt som pryd- og nytteplante

solhatt-plante

Solhatt er en populær prydplante i staudebed og krukker, og er et vakkert skue på sensommeren. På sine lange stilker (som fort kan bli en meter høye), troner vakre blomster i et bredt spenn av farger.

Solhatt eller Rudbeckia er en hardfør plante som tåler mye. Få mer inspirasjon om andre hardføre sommerplanter her!

Har du Rudbeckia eller Echinacea? Del gjerne dine tips til stell og planting!

Ofte stilte spørsmål

Er solhatt en staude?

Ja, solhatt er en flerårig plante eller staude. Det betyr at den kommer tilbake år etter år. Husk likevel på at det også finnes ettårige solhatter som dør etter blomstring.

Hva er solhatt godt for?

Solhatt har mange bruksområder innenfor folkemedisin. Den skal blant annet være bra for immunforsvaret, og brukes gjerne for å forebygge og lindre ved forkjølelse og feber.

Hvordan lykkes med solhatt?

Solhatt trives best dersom den får stå et solrikt sted og i veldrenert, sandholdig jord. Jorden bør inneholde litt kalk. Tilfør også litt gjødsel i løpet av vekstsesongen, og vann ved behov.

Legg igjen en kommentar