Snittblomster – slik lykkes du

Snittblomster er et flott tilskudd til ethvert hjem, kontor eller arrangement. Selv om blomster hovedsakelig finnes i naturen, har mennesker i årtusener hatt en fascinasjon for å bringe skjønnheten og friskheten inn i sine egne hjem. Snittblomster er her blant mange et populært valg, siden det er enkelt og rimelig.

snittblomster

Snittblomster er blomster som er dyrket og høstet spesielt for å bli brukt i buketter, dekorasjoner og andre oppsett. Å lykkes med snittblomster krever kunnskap og stell. Det er en belønning som varer lenge når du ser de fargerike blomstene blomstre i ditt eget hjem. I denne artikkelen skal vi utforske noen grunnleggende prinsipper og tips.

Valg av snittblomster

Før du kan begynne å dyrke dine egne snittblomster eller kjøpe dem til arrangementer, må du først forstå hvilke typer blomster som egner seg best for skjæring. Noen blomster er mer holdbare enn andre. Noen har en tendens til å beholde sin friskhet og skjønnhet lenger enn resten. Nedenfor lister vi opp noen populære valg, som er det nettopp grunnet egenskaper.

Roser

Roser er en av de mest klassiske snittblomstene. De er kjente for sin skjønnhet og duft. De finnes i et bredt spekter av farger og varianter. Det gjør dem til et allsidig valg for enhver anledning.

Liljer

Liljer er elegante blomster med en unik form og en behagelig duft. De finnes i forskjellige farger og varianter, inkludert orientalske liljer og trompetliljer.

Gerbera

Gerbera er kjente for sine levende farger og store blomsterhoder. De legger til en frisk og ungdommelig følelse til ethvert arrangement.

snittblomst råd

Tulipaner

Tulipaner er vårens kjære blomster og er tilgjengelige i en rekke farger. De er en flott snittblomst for arrangementer tidlig på våren og sommeren gjennom.

Peoner

Peoner er kjente for sine frodige og fyldige blomster. De er tilgjengelige i pastellfarger og gir en romantisk følelse til enhver bukett.

Soleier

Soleier har lagdelte kronblader og kommer i forskjellige farger. De legger til en fin tekstur i buketter og dekorasjoner.

Krysantemum

Krysantemum er tilgjengelige i en rekke farger. De er godt kjente for sin holdbarhet.

Alstroemeria

Alstroemeria, også kjent som peruviansk lilje, har lange stilker. De er tilgjengelige i en rekke farger. De er kjente for sin lange holdbarhet.

Dette er bare noen få eksempler på populære snittblomster. Det finnes utallige andre blomster som egner seg for skjæring. Velg de som passer best til din smak og dine behov.

snittblomst tips

Når skal du snitte blomstene?

Når du har valgt dine snittblomster, er det viktig å forstå riktig tidspunkt for snitting. Å plukke blomster på riktig tidspunkt kan ha en betydelig innvirkning på hvor lenge de vil vare etter at de er snittet. Her er noen generelle retningslinjer:

 1. Tidlig om morgenen eller sent på kvelden: Det beste tidspunktet å høste snittblomster på, er tidlig om morgenen eller sent på kvelden. Da er temperaturene kjøligere. Dette hjelper blomstene med å beholde mer fuktighet.
 2. Før full åpning: Snitt blomstene før de er helt åpne. De vil fortsette å åpne seg etter at de er snittet. Det er best å snitte dem når knoppene er halvveis åpne.
 3. Bruk skarpe verktøy: Bruk alltid skarp saks når du snitter blomster. Slue sakser kan skade stilkene og redusere blomstens holdbarhet.
 4. Fjern blader under vannlinjen: Fjern alle blader som vil være under vannlinjen i vasen. Dette hindrer at blomstene råtner. Det forhindrer også bakterievekst.
snittblomster stell

Riktig vanning og ernæring

Når du har høstet snittblomstene dine, er det viktig å gi dem riktig stell. Det forlenger deres levetid. Nedenfor gir vi noen tips for riktig vanning og ernæring.

 • Rent vann og en ren vase: Bruk alltid en ren vase, og fyll den med rent, lunkent vann. Unngå å bruke vaser som har blitt brukt til andre blomster uten å vaske dem grundig først.
 • Skift vannet regelmessig: Bytt vannet i vasen hver tredje dag for å hindre bakterievekst. Skyll vasen grundig hver gang du bytter vann.
 • Bruk plantenæringsstoff: Tilsett blomsternæring i vasen i henhold til produsentens instruksjoner. Dette gir blomstene de nødvendige næringsstoffene for å forlenge deres levetid.
 • Unngå direkte sollys og trekk: Plasser vasen med snittblomster på et kjølig sted, vekk fra direkte sollys og trekk. Dette hjelper blomstene med å beholde fuktighet og forhindrer at de blir overopphetet eller uttørket.
snittblomst av tulipaner

Beskjæring av snittblomster

Beskjæring er en viktig del av å opprettholde snittblomster. Nedenfor gir vi deg noen enkle tips for riktig beskjæring. Det er slettes ikke vanskelig, og følger du rådene vil du helt sikkert lyktes. Selv om det ikke er vanskelig, er det viktig at denne jobben gjøres.

Fjern visne blomster

Fjern visne blomster umiddelbart for å oppmuntre til nye knopper og forlenge plantens blomstringstid. Når du fjerner visne blomster, vil planten slutte å gi næring til disse. Da blir mer næring distribuert til de sunne og livlig blomstene. Dermed blir disse sterkere.

Klipp stilkene på skrå

Når du bytter vann i vasen, kan du også trimme stilkene på skrå med saks. Dette hjelper blomstene med å ta opp vann mer effektivt. Du har helt sikkert sett noen gjøre dette før!

Fjern blader under vannlinjen

Fortsett å fjerne blader som vil være under vannlinjen i vasen for å forhindre råte og bakterievekst. Dersom blader kommer i kontakt med vannet, vil dette nærmest unektelig skje. Derfor anbefales det heller ikke å kontinuerlig vanne bladene på planten, uten at disse kan tørke temmelig raskt.

stor snittblomst

Oppbevaring og fremvisning

For å nyte snittblomstene dine lengst mulig, må du ta hensyn til hvordan de blir oppbevart og vist frem. Nettopp oppbevaring er viktigst for holdbarheten. Mest sannsynlig skal du vise dem frem et sted hjemme. Men hvor bør disse blomstene stå?

 • Hold blomstene kjølige: Hold vasen med snittblomster så kjølig som mulig. Dette bremser blomstens metabolisme og forlenger holdbarheten.
 • Unngå trekk og varme kilder: Unngå å plassere vasen i nærheten av trekk eller varmekilder som radiatorer eller direkte sollys.
 • Fjern falne blader og blomster: Fjern eventuelle falne blader eller blomster fra vasen for å holde den ren og forhindre bakterievekst.
 • Skift vannet regelmessig: Fortsett å bytte vannet i vasen hver tredje dag. Tilsett ny blomstenæring etter behov.

Bruk snittblomster som dekor du også!

Snittblomster kan bringe skjønnheten fra hagen inn i ditt eget hjem eller dine arrangementer. For å lykkes med snittblomster, er det viktig å velge riktig type blomster, snitte dem på riktig tidspunkt, gi dem riktig stell, beskjære dem regelmessig og oppbevare dem riktig.

Med disse enkle tipsene, kan du nyte friske og vakre snittblomster i lang tid. Da kan du skape minnerike øyeblikk med deres skjønnhet og duft. Få ting er bedre enn friske snittblomster.

Ofte stilte spørsmål

Hva er snittblomster?

Snittblomster er blomster som er dyrket og snittet spesielt for bruk i buketter, dekorasjoner og andre arrangementer. De er ment å vare lenge etter at de er kuttet.

Hvordan kan jeg forlenge levetiden til snittblomster?

For å forlenge levetiden til snittblomster, må du sørge for å plassere dem i en ren vase med rent vann. Bytt vannet regelmessig, trim stilkene på skrå og fjern blader som vil være under vannlinjen. Hold blomstene borte fra direkte sollys og varmekilder.

Legg igjen en kommentar