Smaragdpalme: Guide til planting og stell av Zamioculcas

Smaragdpalme

Grønne inneplanter kan virkelig gi innemiljøet et løft, men krever normalt sett også en del stell. Dersom du er på jakt etter en svært lettstelt og robust inneplante som også er uhyre dekorativ, er smaragdpalmen noe for deg. De grønne, blanke bladene vil by på mye glede!

Her er alt du trenger å vite om smaragdpalme, inkludert planting og stell.

Fakta om smaragdpalme

Smaragdpalme (Zamioculcas zamiifolia) – ofte kalt «garderobeplante» eller «studentens trøst» – er en svært robust planteart som tilhører myrkonglefamilien. Planten stammer opprinnelig fra østlige deler av Afrika, og vokser gjerne i skoger som ofte rammes av tørke.

Garderobeplanten har derfor tilpasset seg et liv i tørre omgivelser, og kan gå lange perioder uten vann. Planten har en sukkulent jordstengel (rhizom) som lar den lagre vann. Som skogsplante tåler garderobeplante også mye skygge.

Disse faktorene kombinert gjør smaragdpalme til en av de mest lettstelte stueplantene som finnes. Foruten å være lettstelt, har planten et flott, grønt bladverk med blanke og kjøttfulle blader. Greinene er opprette og slanke, noe som gir Zamioculcas et skulpturelt preg.

Merk deg at smaragdpalme egentlig ikke er en palme. Det antas at planten har fått sitt navn på grunn av den visuelle likheten den har med palmene i Zamia-slekten (kongepalmeslekten).

Planting av smaragdpalme

plante-smaragdpalme

Når du kjøper smaragdpalme i butikken vil du kanskje reagere på at den står veldig trangt i potten sin. Dette har imidlertid en hensikt, da Zamioculcas foretrekker å stå trangt. Ompotting er ikke nødvendig før roten nesten er i ferd med å sprekke potten.

Dersom smaragdpalmen din står veldig trangt, kan det altså være på tide å potte den om. I så fall bør du velge en potte som kun er hakket større enn dagens potte. Pass på at potten har ett eller flere dreneringshull i bunnen.

Et tips er å legge ca. 2–3 cm med lecakuler i bunnen av potten, og deretter dekke med en fiberduk. Dette vil nemlig bedre dreneringen og forhindre at røttene blir stående i vann – noe planten ikke trives med.

Fyll deretter på med litt veldrenert og porøs jord, og sett planten i potten. Til slutt fyller du på med mer jord rundt røttene, slik at smaragdpalmen står støtt.

Stell av smaragdpalme

Smaragdpalmen er svært lettstelt, og det som potensielt kan skade planten er rett og slett at den får for mye stell. Dette gjelder først og fremst vanning. Med enkle grep kan du få en sunn og flott plante som virkelig trives.

Her forklarer vi hvordan!

Plassering og lysbehov

Smaragdpalme tåler godt en litt skyggefull plassering, og kan godt plasseres et stykke inn i rommet. Den trives imidlertid også der det er lyst, men unngå helst å la den stå i sterkt sollys. Husk på at de flotte bladene blir enda grønnere når planten ikke utsettes for sollys.

Når du skal plassere smaragdpalmen er det også lurt å tenke over temperaturen. Zamioculcas trives dårlig dersom temperaturen i rommet er lavere enn 15 grader. Vanlig innetemperatur er midt i blinken, noe som gjør dette til en super stueplante.

stell-av-smaragdpalme

Jord og gjødsel

Garderobeplante bør helst plantes i jord som er veldrenert, noe som gjør kaktusjord og annen sandholdig jord velegnet. Du kan eventuelt bruke plantejord iblandet litt sand eller perlitt, noe som kan fungere like bra.

Gjødsel kan gjerne tilføres et par ganger i løpet av vekstsesongen, men planten er ikke veldig næringskrevende. Når du gjødsler, kan du gjerne bruke flytende plantenæring. Dette gjør det enkelt å vanne og gjødsle planten samtidig.

Vanning

En av grunnene til at smaragdpalme er så lettstelt, er at den er svært tørketålig. Husk derfor på å la jorden tørke opp mellom hver gang du vanner planten. Det kan fint gå 3–4 uker mellom hver vanning. Jo lysere planten står, jo oftere kan du vanne den.

En grei huskeregel er at det er bedre å vanne garderobeplanten din for lite enn for mye. Det er viktig å passe på at jordstengelen ikke blir stående i vann, da dette kan føre til råte og mistrivsel.

Plantens jordstengler tar til seg vann, og fungerer som et vannreservoar. Derfor vil ikke planten nødvendigvis være tørst, selv om jorden er helt knusktørr. Smaragdpalmen tar til seg det den trenger av vann, direkte fra rhizomene.

Et tips er å vanne Zamioculcas med lunkent eller romtemperert vann. Unngå iskaldt vann, da dette er noe den varmekjære planten ikke liker.

Er Zamioculcas giftig?

er-zamioculas-giftig

Ja, smaragdpalmen inneholder plantesaft som er kjent for å ha sterkt irriterende egenskaper. Dersom deler av planten spises, kan dette føre til fordøyelsesproblemer og smerter i munnen. Derfor er det viktig at planten står utenfor barn og kjæledyrs rekkevidde.

Planten kan også forårsake hudirritasjon dersom plantesaften fås på huden. Man kan også oppleve svie eller ubehag dersom plantesaften kommer i kontakt med øynene.

Hvis du mistenker at barnet ditt kan ha spist betydelige mengder smaragdpalme, er det lurt å kontakte Giftinformasjonen for videre råd.

Beskjæring av smaragdpalme

Det er ikke nødvendig å beskjære garderobeplanter, men du kan gjøre det om ønskelig. Synes du for eksempel at planten har blitt for tett eller at en gren er litt skjev, kan du klippe bort det som er ønskelig.

Husk på at greinene du klipper av ikke trenger å kastes i søppelet. Om du har plass og lyst, kan du lage nye planter av dem – helt gratis!

Hvordan ta stiklinger av smaragdpalme?

Dersom du har en smaragdpalme stående, kan du enkelt få flere ved å ta stiklinger. Slik gjør du det, steg for steg:

  1. Klipp av en stilk av planten
  2. Fjern bladene som er nederst på stilken
  3. Plasser stiklingen i et glass med romtemperert vann
  4. Sett lyst (men unngå direkte sollys!)
  5. Røtter vil utvikles etter omkring to til seks uker
  6. Plant stiklingen over i en potte med jord når røttene har fått litt størrelse

Har du en stor smaragdpalme kan du også dele denne i to eller flere planter. I så fall er det viktig å sørge for at hver plantedel har en jordstengel. Etter deling trenger du ikke å vanne plantene før det har gått minimum en uke.

hvordan-ta-stiklinger-av-smaragdpalme

En lettstelt og robust stueplante

Smaragdpalme er en av de mest lettstelte plantene du kan ha, og passer midt i blinken for deg som ikke er så begeistret for plantestell. Det er kanskje ikke uten grunn at planten har fått kallenavn som «studentens trøst».

Grønne fingre eller ei – smaragdpalmen er populær som aldri før! Den gir innemiljøet et naturlig og grønt preg, samtidig som den ikke krever stort. De tykke, mørkegrønne og blanke bladene gjør Zamioculcas til en utrolig dekorativ plante som passer inn i alle hjem.

Ønsker du andre forslag til flotte planter som ikke krever så mye av deg? Les denne artikkelen om 10 lettstelte planter da vel!

Ofte stilte spørsmål

Hvordan ta vare på smaragdpalme?

Det viktigste tipset for å lykkes med smaragdpalme, er å vanne planten sparsomt. La jorden tørke helt ut mellom vanninger. Planten kan stå både lyst og skyggefullt plassert.

Hvor høy blir smaragdpalme?

Smaragdpalmen blir normalt sett ikke høyere enn maksimalt 1,5 meter når den er plantet i potte. De fleste blir et sted mellom 25 og 100 cm høye.

Hvordan potte om Zamioculcas?

Når rotknollene truer med å sprekke potten, kan du potte om smaragdpalmen i en potte som er et par cm større. Bruk sandholdig jord, og ha gjerne litt lecakuler i bunnen av potten.

Legg igjen en kommentar