De 10 Best Egnete Små trær i Krukker

Små trær i krukker er en flott ide for deg som har liten plass i hagen. Ved å plante disse i krukker, kan du nemlig utnytte plassen du også har på verandaen. Det finnes i dag en rekke forskjellige trær som er populære å plante i krukker. Denne plantingen begrenser rotnettverket, og det gjør at trærne aldri vil vokse seg like store som i det fri.

Trær har mange formål. De gir skygge, bærer frukt, skjermer eiendommen og ikke minst ser de veldig bra ut. Nettopp av sistnevnte formål er det veldig kjekt at små trær kan plantes i krukker. Da får du plass til trærne dine også på uteplassen. I denne artikkelen skal vi presentere deg for 10 små trær du kan ha i krukker.

oljemaleri av små trær i krukker

1. Rhododendron

Rhododendron er et fint lite tre som kommer i diverse sorter og farger. Det vil si, rhododendron er lite i en krukke, men kan gro seg relativt stor i det fri. Treet trives godt i krukker, men det anbefales allikevel å velge de mer herdigere sortene her.

Jorden er viktigst når du skal plante rhododendron. Dette er nemlig en kravstor plante i forhold til surhet. For å sikre riktig pH-verdi i jorden, er det enkleste å bare bestille rhododendron-jord. Om du gjør alt riktig, sikrer du at du får et flott rhododendrontre som blomstrer fra mai til juni.

2. Vierhortensia

Hortensia er blant de mest populære plantene, buskene og trærne. Du finner selvfølgelig hortensia som du kan plassere ut i krukker på verandaen også. Vierhortensia er et lite tre som blomstrer med flotte, hvite klaser av blomster. Du får også en variant som har rosa blomster, om det er ønskelig.

Vi anbefaler sorten som heter Strong Annabelle. Det er fordi denne er sterk i regn- og ruskevær. Den tåler rett og slett det norske klimaet litt bedre enn andre hortensiatrær. Plant treet med veldrenert jord i lett skygge. Vanner du regelmessig og gir riktig næring, vil treet blomstre mellom juli og september.

3. Syrinhortensia

En annen hortensia som må nevnes, er syrinhortensia. Denne har nemlig en så utrolig deilig duft ved seg. Mens en går gatelangs i Norge på sommeren, er sjansene store for at en får et sniff av syrinhortensia. Hva er vel mer sommerlig enn det? Denne er praktisk, da den kan okkupere plassen i skyggehjørnet der nesten ingen andre vil stå.

Syrinhortensia er en type hortensia, men innenfor denne typen finner du også flere sorter. Disse varierer primært i størrelse og farger. Gjør derfor et godt forarbeid før du kjøper din syrinhortensia. Planter du treet i jevnt fuktig jord og setter det i skyggen, vil det med riktig stell blomstre fra juli til september.

4. Japansk blodlønn

Japansk blodlønn er et tre som har blitt mer populært med årene. Dette er et perfekt tre å plassere i en krukke. Det er litt vanskeligere å stelle med enn de andre trærne ovenfor. Allikevel er det mer enn verdt det, for dette er virkelig et vakkert tre når det begynner å blomstre.

Treet er ikke så veldig hardført, og blant annet liker det ikke vind. Det liker lyset, men unngå at det står i solsteiken døgnet rundt. Siden treet ikke er spesielt glad i kulda, anbefaler vi å ta det inn om vinteren. Det kan fint dekkes til med en duk og settes i for eksempel kjelleren eller i garasjen.

5. Ripsbær

Hvorfor ikke ha litt frukt på uteplassen din også? Ripsbær er spesielt gode i desserter, men de kan også spises som en liten snacks også. Få ting er like gøy som å bare gå bort til et tre eller en busk man har plantet og spise av dette. Blant små trær i krukker, er rips unektelig høyt på ønskelisten hos mange.

Det er vanlig å dyrke ripsbær som en busk i hagen, der den får folde seg fritt og gi deg mange bær. Dersom du planter den i en krukke, vil den bli ganske så begrenset. Den vil derimot se like fin ut som en vanlig ripsbærbusk. Gi den godt med jord, sol og vann, så får du helt sikkert mange fine bær på den, selv plantet i krukke.

Vierhortensia i krukke

6. Dvergblodplomme

Dvergblodplomme er et flott tre å kjøpe til uteplassen for å bryte opp i det som ofte blir litt kjedelige og repetitive trær og planter. En dvergblodplomme har mørkerøde blader, herav navnet sitt. Disse glinser i solen, og planten er en fin kontrast til ellers ganske like planter og trær i hagen.

Treet vokser relativt sakte, men vil etter hvert blomstre. Da dukker det opp små blomster i hvit og rosa. Disse kommer sent på våren eller tidlig på sommeren, avhengig av hvordan temperaturen og været ellers er. Plant i kalkholdig jord med god næring, så får du helt sikkert til å lykkes med dette treet.

7. Solblærespirea

Solblærespirea kalles ofte bare blærespirea. Treet finnes i mange lavtvoksende sorter med mindre bladverk. En stor fordel her, er at du kan velge og vrake i en rekke farger. Blant annet kommer solblærespireaen i grønn, oransje, rød og nesten svart. Dermed kan du helt sikkert finne en som passer inn på uteplassen din.

Dette er et veldig hardført tre. Det tåler rimelig sterk vind, så det trenger ikke stå gjemt i en beskyttet krok. Videre kan det også trives i all slags jord, så du trenger ikke investere i noen spesiell jord for treet. Om du følger ekspertenes råd, vil du helt sikkert se at din solblærespirea blomstrer i juni.

8. Hvitrogn

Visste du at hvitrogn er et norskprodusert tre? Det er perfekt for værforholdene treet vil møte på. Plant dette i en krukke, og sett det ut på verandaen, så kan det stå der året rundt om ønskelig. Hvitrogn er både herdig og vakker på én og samme tid.

Selve navnets opprinnelse avsløres ikke før på høsten. Før den tid får du fine, hvite blomster i mai og juni. Det er disse som i løpet av høsten blir til hvite, små rogn. Høstfargene med de røde bladene og hvite rognene er vakkert. Tørr og grusholdig jord er best, og treet trives i sol og halvskygge.

små trær i krukker

9. Kirsebærtre

Kirsebærtre er et vakkert tre. Mange planter det grunnet dets utseende, selv om bæret selvfølgelig også er godt. Du kan plante ditt kirsebærtre med kjernen av et kirsebær, men det er mye enklere å heller kjøpe et ferdigplantet tre.

Veldrenert og luftig jord er viktig for at kirsebærtreet skal lykkes. Treet må vannes jevnlig, og det anbefales å gi ekstra næring. Dessuten er dette ett av de treene en bør beskjære for å få best mulig resultat.

10. Forsythia

En kan ikke lage en liste over små trær i krukker uten å nevne noe gult. Når våren og påsken kommer, er ingenting koseligere enn den vårlige gulfargen. Forsythia er et tre som fint kan plantes i en krukke. Her blomstrer det ganske tett, noe som gir et godt utfylt tre.

Treet er hardført, og kan vokse i nesten hvilken som helst jord. Det kan gro best med direkte sollys deler av dagen. La det derimot ikke stå i solsteiken dagen lang. Vann med jevne mellomrom. Middels fuktig jord er best.

Legg igjen en kommentar