Skimmia: Tips og Råd om Planting og Stell

skimmia

Er du på utkikk etter en dekorativ vinterplante du kan ha i krukker? Da er skimmia et supert valg! Med sitt blanke, vintergrønne bladverk vil denne planten kunne pryde både inngangspartier, terrasser og balkonger. De søte rosa knoppene utgjør prikken over i-en!

Fakta om skimmia

Skimmia (Skimmia japonica) tilhører rutefamilien (Rutaceae). Dette er en egen plantefamilie bestående av tofrøbladede vekster, som inkluderer både busker, trær og urter. Det finnes ingen viltvoksende planter i denne familien i Norge.

Skimmia japonica er imidlertid en populær prydplante, og kan være fin både innendørs og utendørs. Den benyttes ofte som potteplante eller snittplante, og kjennetegnes av sine blanke og læraktige blader.

Planten danner også dekorative klaser med blomsterknopper, og enkelte sorter produserer røde bær. Det er kun pollinerte hunnplanter som har bær. Både knopper og bær varer hele vinteren gjennom.

Planting av skimmia

planting av skimmia

Når du kjøper skimmia i butikk, vil planten som regel stå i en plastpotte. Du kan la planten stå i denne om ønskelig, og for eksempel sette den i en fin potteskjuler. Eventuelt kan du plante den over i en større krukke med mer jord, noe som øker sjansen for vellykket overvintring.

Plant gjerne skimmia sammen med andre høst- og vintergrønne planter som juleroser, lyng eller bartrær i store krukker. Pass på at krukken har en åpning i bunnen, slik at overflødig vann kan renne ut. Det er også lurt å ha dreneringsmasse i bunn, som f.eks. lecakuler.

Du kan også forsøke å plante skimmia direkte i bed. Er vekstforholdene riktige, kan du få en stor og flott busk!

Stell av skimmia

Skimmia er en ganske lettstelt plante, og er dermed et godt alternativ også for deg som ikke har så grønne fingre. Her deler jeg noen stelletips som øker sjansen for et vellykket plantehold!

Plassering og sol

Det er smart å plassere skimmia et sted med halvskygge, altså delvis sol. Planten kan imidlertid også stå i mer skyggefulle områder. Noen velger å ha skimmia i full sol, men dette kan føre til at bladene blir gule. Beskytt den derfor mot den sterkeste solen.

Skimmia er nydelig å ha i krukker eller bed ved inngangspartiet, men passer også supert på balkongen, terrassen eller andre steder.

stell av skimmia

Vanning

Skimmia foretrekker å stå i jevnt fuktig jord. Husk likevel på at vanningsbehovet reduseres i takt med mindre lys og lavere temperaturer. Om vinteren kan du derfor være tilbakeholden med vanning, og planten vil fint tåle lett opptørking.

Husk på at behovet for vanning er større om planten står i krukker versus i bed. Jordvolumet i en krukke er tross alt begrenset, noe som gjør at den raskere tørker ut.

Jord og gjødsel

Dersom du skal plante skimmia over i en større krukke eller et bed, bør du sørge for å bruke sur jord. Dette er nemlig en surjordsplante, og den vil trives bedre om jorden har litt lav pH. Benytt gjerne rododendronjord eller jord beregnet på hortensia.

Når det gjelder gjødsling, er dette kun nødvendig å tenke på om planten skal overvintres. Da kan den gjerne få litt næring om våren! Bruk surjordsgjødsel som ikke inneholder kalk. Du kan med andre ord bruke den samme gjødselen som du bruker til rododendron og hortensia.

Beskjæring

Det er ikke nødvendig å beskjære skimmia, men du kan klippe og forme den om ønskelig. Dette bør i så fall gjøres om vinteren. Om ønskelig kan du også klippe av stilker og bruke skimmia som snittblomst i buketter eller julepyntoppsatser.

Benytt i så fall en ren saks, og klipp rene snitt. Skimmia kan være veldig dekorativ i oppsatser og buketter, så her er det bare å prøve seg frem!

Er skimmia flerårig?

skimmia beskjæring

De fleste som har skimmia japonica bruker den som en ettårig plante. Planten kjøpes typisk om høsten, og vil ofte pryde utepartiet gjennom hele vinteren. Er vinteren veldig kald, vil som regel planten bukke under.

Busken kan imidlertid overvintre i de mildere delene av landet (klimasone H1, H2 eller H3), slik at den blir flerårig. Bor du langs kysten på Sør- eller Vestlandet, kan du gjerne prøve å overvintre din skimmia.

Hvordan overvintre skimmia?

Skimmia overvintres best om den plantes i et bed. Der vil ikke røttene være like utsatt for frost som de er om planten står i en krukke. Om du velger å ha planten i en krukke, bør denne isoleres før vinterkulden setter inn.

Fest gjerne isolerende materiale som isopor eller lignende rundt krukken, og sett planten tett inntil en husvegg. Det er ofte noen grader varmere inntil husveggen enn lengre bort fra huset.

Ulike typer skimmia

Hos hagesentrene vil du kunne finne flere ulike hybrider og varianter av skimmia. Nedenfor er disse listet opp med en kort beskrivelse av utseendet:

  • Skimmia «Temptation»: Hvite blomster om våren, og kraftig røde, blanke bær høst og vinter. Herdig til H1.
  • Skimmia «White dwarf»: Hvite blomsterknopper som dannes tidlig om høsten. Blomstrer først ut i mai måned om den overlever vinteren. Herdig til H3.
  • Skimmia «Rubella»: Den mest populære skimmia-sorten. Har vakre rosa eller rødbrune knopper vinteren gjennom. Herdig til H3.
  • Skimmia «Finchy White»: Hvitgrønne knopper som holder seg pene vinteren gjennom. Kan overvintre opptil klimasone H3.

Hvor stor blir skimmia?

Skimmia som kjøpes på hagesentrene er som regel rundt 30 cm høye. Busken kan imidlertid vokse seg en del større dersom du får til å overvintre den. Om skimmia får etablert seg i et bed, kan den fort bli en meter høy og bred!

Du kan også få en ganske stor busk om du planter i potte, men dette forutsetter at krukken er stor nok. Sørg også for å gjødsle planten regelmessig om våren.

hvordan overvintre skimmia

Er skimmia riktig vinterplante for deg?

Siden skimmia er både lettstelt og vakker, er den et godt valg for de fleste som ønsker dekorative planter vinterstid. Husk likevel på at planten først og fremst egner seg i de milde delene av landet. Vinteren i innlandet blir som regel for tøff for denne busken.

Du kan eventuelt forsøke å ha skimmia innendørs, men da bør den stå i et litt kjølig og lyst rom. Om den står i nærheten av varmeovnen eller lignende, vil den neppe trives særlig godt. Du må også være påpasselig med å vanne planten nok når den står inne.

Alt i alt er skimmia en super busk, og de blanke og vintergrønne bladene er utrolig vakre å se på. At planten i tillegg har vakre knopper eller bær gjennom vinteren, er et stort pluss!

Trenger du mer inspirasjon til andre busker du kan pryde hagen din med? Sjekk vår liste med navn på busker her!

Har du fått til å overvintre skimmia der du bor? Del gjerne dine erfaringer og tips i kommentarfeltet!

Ofte stilte spørsmål

Kan skimmia stå inne?

Du kan ha skimmia innendørs om ønskelig. Vær likevel obs på at inneklimaet fort kan bli for varmt og tørt til at planten trives. Det beste er å ha planten utendørs.

Tåler skimmia japonica frost?

Skimmia japonica kan tåle litt frost, men er ikke spesielt vinterherdig. Den kan stå utendørs i vintermånedene i de mildere delene av landet (H1–H3). Her kan den potensielt overvintres.

Er skimmia giftig?

Ja, skimmia er giftig. Alle deler av planten regnes som giftige, noe som også inkluderer bærene. Sørg derfor for at barn og kjæledyr ikke når planten!

Legg igjen en kommentar