De aller fleste grønne inneplanter trives best i lyse deler av boligen. Det finnes imidlertid også dekorative stueplanter som tåler lite lys. Blant disse finner vi klassikeren sjømannstrøst. Denne nøysomme planten blir faktisk finere i skygge enn i sol!
Her ser vi nærmere på sjømannstrøst, og forklarer deg hvordan du lykkes med planting og stell.
Innhold
Fakta om sjømannstrøst
Sjømannstrøst (Aglaonema) er en slekt som tilhører myrkonglefamilien, og består av 21 forskjellige plantearter. Felles for plantene er at de er skyggetålende, og at de vokser naturlig i tropiske og fuktige skogsområder. De fleste artene kommer fra Ny-Guinea og India.
Noen arter og krysninger av disse er populære å ha som stueplanter. De fleste kan vise til avlange, grønne blader med lysere tegninger. Plantene kan utvikle blomster og etter hvert giftige bær. Det er imidlertid sjelden at eksemplarer man har innendørs blomstrer.
Planting av sjømannstrøst
Aglaonema vokser relativt sakte, og det er derfor ikke behov for hyppig ompotting. Planten trives også på liten plass, noe som gjør at den kan stå i en litt trang potte uten problemer. Når planten har vokst en del, kan det likevel være greit å potte om.
Bruk helst en potte som kun er et par cm større i diameter enn nåværende potte. Tilsett litt lecakuler og ny jord, og sett planten i midten. Deretter kan du fylle på med jord langs kantene. Vann godt til slutt.
Hvordan stelle sjømannstrøst?
Sjømannstrøst er en nokså nøysom plante, og ganske enkel å lykkes med! Det er imidlertid lurt å gi planten godt stell slik at den trives best mulig. Da vil den også få et finere bladverk, og kan bidra til et grønt innemiljø i mange år fremover.
Her er våre beste tips!
Plassering og lysbehov
Sjømannstrøst kan plasseres der de fleste andre inneplanter ikke vil trives. Mens planter flest ønsker en lys plassering, foretrekker Aglaonema de mer skyggefulle delene av boligen. Den kan for eksempel stå ganske langt fra nærmeste vindu eller på badet.
Siden sjømannstrøst trives der det er litt varmt og fuktig, er den super å ha på nettopp badet! Den kan imidlertid også stå i stuen eller andre rom med vanlig romtemperatur. Unngå plassering i rom med temperaturer lavere enn 15 grader.
PS! Noe lys ønsker planten, men det er kun snakk om minimale mengder. Setter du planten i et helt mørkt rom uten vinduer eller dagslys, vil den neppe trives særlig godt.
Jord og gjødsel
Dersom du skal potte om sjømannstrøst, bør du bruke jord som er kalkfattig og litt porøs. Bruk gjerne moldrik jord ved planting, enten det er snakk om ompotting eller planting av stiklinger.
I sommerhalvåret (april–september) kan du med fordel gi sjømannstrøsten din litt næring. Dette kan du gjøre ukentlig eller hver andre uke. Flytende plantenæring er supert! Husk på at planten ikke trenger tilførsel av gjødsel om vinteren.
Vanning
Sjømannstrøst trives aller best i jord som er jevnt fuktig. Planten trenger ikke spesielt store vannmengder, men blir finest om du unngår at jorden tørker helt ut mellom vanninger. Husk også på at Aglaonema trenger noe mer vann om sommeren enn om vinteren.
Som regel holder det å vanne planten omtrent én gang ukentlig. Er det veldig varmt kan du vanne litt oftere, mens om vinteren kan du vanne lutt sjeldnere.
Siden planten setter pris på høy luftfuktighet, kan du med fordel dusje bladene med litt vann samtidig som du vanner den. Unngå å sette planten rett i nærheten av varmekilder, da luften ofte er litt tørr der.
Hvor stor blir sjømannstrøst?
Sjømannstrøst vokser sakte og blir ikke spesielt stor. Voksne eksemplarer når normalt sett ikke en høyde på mer enn ca. 50 cm. Siden planten er relativt liten, passer den like fint å ha på hyller og vegger, som på gulvet.
Dersom du synes at sjømannstrøsten din har blitt litt for stor, kan du alltids beskjære den. Husk at stilker du klipper av kan brukes som stiklinger. Eventuelt kan du dele planten i to, slik at du får to separate planter.
Hvordan ta stiklinger og avleggere av sjømannstrøst?
Det er ganske enkelt å ta avleggere og stiklinger av sjømannstrøst, og dette er perfekt om du ønsker flere planter. Slik tar du avleggere, steg for steg:
- Klargjør en potte med jord
- Løft planten ut av potten
- Se etter et sideskudd som har fått røtter
- Lirk sideskuddet forsiktig bort fra moderplanten, og sørg for at røttene følger med
- Plant avleggeren i jorden
- Hold jorden jevnt fuktig
Du kan eventuelt klippe av en stilk og putte denne i et glass med vann. Etter noen uker vil du se at stilken utvikler røtter. Når røttene har fått utvikle seg en stund, kan du plante stiklingen i en potte med jord.
Hvordan overvintre sjømannstrøst?
Sjømannstrøst er en plante som bør stå innendørs om vinteren, da den ikke tåler temperaturer under 15 °C. De fleste har planten inne året rundt. Siden lysbehovet ikke er spesielt stort, pleier ikke de mørke vintermånedene å være noe problem.
Det som er viktigere å tenke på, er at planten trenger mindre vann om vinteren. Vann derfor sparsomt i vinterhalvåret. Du kan også flytte planten litt nærmere vinduet dersom det er veldig mørkt der den pleier å stå.
Ulike typer sjømannstrøst
Det finnes mange kultivarer og arter av sjømannstrøst. Blant artene som vokser i naturen, kan vi nevne både Aglaonema nitidum og Aglaonema commutatum. De variantene du finner hos hagesentrene, er som regel kultivarer.
Blant de mest populære sortene kan disse trekkes frem:
- Sjømannstrøst «Key Lime»
- Sjømannstrøst «Crete»
- Sjømannstrøst «Cutlass»
- Sjømannstrøst «White Lime»
Andre stueplanter som trives med lite lys
Foruten sjømannstrøst, finnes det også enkelte andre inneplanter som tåler en litt skyggefull plassering i boligen. Her er noen av favorittene i norske hjem:
- Monstera
- Paraplyplante
- Smaragdpalme
- Gummifiken
- Gullranke
- Yuccapalme
- Kentia
- Porselensblomst
- Philodendron
Plasser gjerne sjømannstrøst sammen med andre skyggetolerante planter. Grønne planter i grupper kan bidra til et grønt og skjønt innemiljø – også der solen sjelden skinner.
Er sjømannstrøst en plante for deg?
Dersom du har en litt mørk krok i boligen der få planter trives, er kanskje sjømannstrøst planten du har lett etter. Aglaonema er en av de mest skyggetolerante inneplantene vi har, og vil se fin og frodig ut selv i skyggefulle partier.
Det finnes også mange fine sorter å velge mellom. Mange av dem har nydelige blader med mønstre – gjerne i ulike grønnyanser. Du kan til og med finne sjømannstrøst med rødlige eller rosa blader.
Samtidig er planten lekende lett å formere, dersom du ønsker flere eksemplarer i hjemmet ditt. Du kan ta både stiklinger og avleggere, og på den måten kan du få mange planter med én morplante som utgangspunkt. Smart og økomomisk!
Har du skaffet deg en sjømannstrøst? Fortell gjerne litt om hvordan du får planten din til å trives i kommentarfeltet! Denne planten er også på vår liste over 10 lettstelte planter. Her kan du finne mer inspirasjon til andre planter du kan skaffe deg uten av det krever for mye!
Ofte stilte spørsmål
Er sjømannstrøst giftig?
Sjømannstrøst får giftige bær etter blomstring, og disse skal ikke konsumeres. Hold derfor planten unna nysgjerrige dyr og barn!
Hvilke planter liker direkte sollys?
Det finnes flere inneplanter som liker å stå i sollys. Blant disse finner vi hibiskus, trillingblomst, blodtopp, pelargonia, elefantfot, yuccapalme og svigermors tunge.
Hvilken grønn plante tåler lite lys?
Sjømannstrøst er en av få inneplanter som trives der det er lite lys. Det samme gjelder grønnrenner, smaragdpalme, fredslilje og dracaena (draketre).