Sitrontre – Lær deg å mestre denne planten

sitrontre

Sitrontre er en av de mest populære sitrus treene som finnes og det er det en grunn til! Sitrontreet er et vakkert tre og når du får frukt på det blir det enda vakrere med store fine gule sitroner som kontrast farge.

Hvis du planlegger å skaffe deg et sitrontre har du mange utfordringer fremfor deg, men også mange gleder som gjør alt verdt det til slutt.

I denne artikkelen skal vi lære deg alt du trenger for å dyrke, stelle og holde sitrontreet i livet!

Dyrke sitrontre i Norge

Går det an å dyrke sitrontre i Norge? Nei.. eller ja.. eller nja.. Sitron er ikke en nordisk frukt, og det er heller ikke treet den vokser på. Husk at dette er et eksotisk tre som trives i stabilt og varmt klima enn hva vi har her i Norge.

Sitrontre er en middelhavsplante, og det er der den trives.

Det er fortsatt mulig å dyrke sitroner i Norge, men det krever innsats, mye innsats. Hvis du lykkes derimot, sitter du igjen med et flott tre og nydelig sitrus frukt!

Her er kompromisset med å dyrke sitrontre i Norge:

 • Den kan aldri plantes ut i hagen på friland, de er nødt til å stå i potter
 • Plante for viderekommende hobby gartnere som krever motivasjon for å lykkes
 • Får lite frukter i forhold til typisk sitrontre som vokser i sørligere strøk
 • Utfordrende om vinteren
 • Må ha egen jord
dyrke-sitrontre-i-norge

Dyrke fra frø eller kjøpe en sitronplante?

Det er opp til deg hva du vil ha ut av opplevelsen. Ønsker du deg en plante som kan gi frukt samme året eller året etter er du nødt til å kjøpe den hos et hagesenter.

Planter du den fra frø må du smøre deg med tålmodighet før du får frukt, om du får frukt. Det kan nemlig ta mellom 3 til 6 år før du får frukt! Som du kanskje skjønner så er det hele opplevelsen som gjør det verdt å starte fra frø.

Ønsker du sitrontre kun for å smake på noen sitroner burde du absolutt kjøpe treet hos et hagesenter. Ønsker du derimot hele opplevelsen med å se sitrontreet ditt vokse og gi det omsorg burde du gå for frø!

Kjøpe sitrontre?

Kjøper du en plante som har vokst en stund burde du være forberedt. Dette gjelder for alle planter du kjøper.

Hvis du tenker over det, er starten på planteliv på mange måter likt starten på menneskelivet. Livmoren blir beplantet med et «frø» og det tar 9 måneder før det spirer. På disse 9 månedene forbereder foreldrene seg og gjør seg klare til den store dagen.

Dette blir på samme måte som om man planter et frø og tiden det tar frem til den spirer. Da blir man automatisk nysgjerrig og man forbereder seg på hvordan du skal håndtere planten når den spirer. Etter hvert som planten vokser lærer man seg den å kjenne akkurat som et barn man er foreldre til. Dette gjør det i planteverden som oftest enklere å håndtere utfordringer som dukker opp underveis med sykdommer og lignende.

Hvis du kjøper en plante som er godt voksen blir det som å adoptere et barn. Plutselig er det hjemme i stuen og ingen kjenner hverandre, vet ikke hva en liker, hva den trenger osv.

sitrontre-stell

I planteverden har vi et fortrinn, vi kan lese oss opp hva de liker, hva de trenger og hvordan man skal håndtere alt som dukker opp av utfordringer. Det finnes et svar på det aller meste, det kaller vi luksus. Det eneste som kreves er at du bruker litt tid på å lære deg hva du skal gjøre i de forskjellige stadiene til planten.

De første dagene i nytt hjem

Siden du har kjøpt sitronplanten hos et hagesenter er vi mest sannsynlig i en årstid rundt mai/juni. Det vil si at det begynner å bli varmt i været, som er perfekt for sitronplanten din.

Det første du bør tenke over er hvor du ønsker å plassere planten. Et sitrontre er ikke glad i:

 • Skygge
 • Vind
 • Vanlig matjord

Husk at du ikke kan plante sitrontreet ditt ut i hagen på friland. Dette er for at du må kunne flytte planten din inn og ut i forhold til de forskjellige årstidene, sommer og vinter.

Hvis du har en vestvendt terrasse med mye sol og lite vind, er dette en super plassering. Bruk gjerne potten som fulgte med den er som regel stor nok den første sommeren uten at du må tenke på ompotting.

Vær litt ekstra forsiktig med å sette den rett ut i direkte sollys de første dagene. På hagesenteret kan det være at den har stått i noe skygge over lenger tid. For å være på den sikre siden, la den stå litt ute og litt inne de første dagene slik at den tilvenner seg klima hos deg.

Når dere har blitt kjent, og veien videre for at dere skal trives!

Når du har hatt planten din i en 14 dagers tid ser du om den trives. Hvis sitrontreet ditt fortsatt er grønt, og ser friskt ut vet du at den trives i forholdene du har forsørget den med.

Vann

Når du og sitrontreet ditt har knekt koden med plassering kommer neste utfordring og er veien videre og sørge for optimal vekst. Da er det neste å tenke på naturlig nok næring og vann!

Hvor mye vann trenger planten, er det noe spesielt jeg må tenke på når jeg vanner er mange av de spørsmålene vi har fått inn tidligere fra våre mange følgere.

Hvis vi tar det med vannmengde først, så er hovedreglene: Ikke vann for mye, men heller ikke for lite. Bra svar ikke sant? Neida, vi skal prøvde å forklare det med et eksempel slik at du får noe å måle etter.

sitron

Når vi sier ikke for mye eller for lite, mener vi et sted midt i mellom. Det vil si at når du kjenner i jorden skal de ikke føles våt. Den skal føles fuktig. Prøv deg frem, vann altfor mye i jorden, ta den opp, kjenn på den og se hva som menes med våt jord. Ta deretter en annen potte, vann den lett og kjenne forskjellen så skjønner du hva vi mener.

Så var det en ting til da.. Sitrontre liker nemlig ikke vann med kalk. Det er noen som har springvann der det kalkes, og for de som har brønnvann er det ofte kalk i dette. Vanner du sitrontreet ditt med kalkholdig vann, dør det.

Regnvann! Det er gratis, alle plantene elsker det, holder jevn og fin temperatur, inneholder næring, sparer miljø osv. Ser du, det er ingen grunn til å ikke samle opp regnvann! Her er det mange metoder, søk litt rundt og finn det som passer deres forbruk.

Næring

Husk at etter en stund i potte forsvinner næringen fra jorden og du må tilsette egen næring. Det er en sitrusregel som sier at tre ut av fire ganger skal vanne tilsettes sitrusgjødsel. Dette er en egen gjødsel som er tilpasset sitrusvekster.

Stell og bading

Bading? Ja, du leste riktig. Sitronplanter elsker å bade. Der sitrontreet egentlig skal dyrkes er det et annet klima. Det er et klima med høye temperaturer og høy luftfuktighet. I Norge har vi ikke det, men vi kan lure sitronplanten din til å tro at den er i det! I hvert fall visse tider løpet av året.

Sitrontreet kan lett sprayes med en sprayflaske sm inneholder f.eks. regnvann. Dusj det enkelt over bladene og la det lufttørke innimellom. Pass på at du ikke introdusere andre bakterier, så ikke la vannet være for gammelt.

Vi prøver å skrive det på en litt humoristisk måte, for det jo litt morsomt! Men det er også alvor, for sitrontreet ditt er faktisk avhengig av dette under tørre perioder i Norge for å trives.

Mestere du det kan det føre til stor avling og mange fine gule sitroner gjennom hele året.

Vinter

Vinteren kommer, hjelp! Frykt ikke, eller jo.. frykt litt.

Hvis det blir for kaldt dør sitrontreet ditt, enkelt og greit. Ikke la det sitte ute lenger enn ned til 5 grader. Da må det inn og helst før det også. Vi vil ikke si noen eksakt måned, det varier fra hvilke sted i landet du bor. Bruk fornuft, sitrontreet liker ikke å fryse.

For vanligvis om vinteren mister sitrontreet alle bladene sine siden den ikke trives, men vi vet hvordan du kan unngå dette!

Selve treet tåler faktisk noen få minus grader, men røttene derimot er mer sårbar. Og akkurat røttene er nøkkelen her. For store temperatur svingninger i jorden er forskjellen på et sitrontre med blader året rundt.

Klarer du å holde jevn og god jordtemperatur kan faktisk sitrontreet vokse og blomstre året rundt, spesielt hvis du har vekstlys. Temperaturen på jorden trenger faktisk ikke å være super varm, men jevn og konstant. Tro det eller ei, men du kan ha sitronplanten din i en mørk garasje hele vinteren gjennom. Holder du jordtemperaturen jevn, mister den ikke bladene sine.

Har du ujevn temperatur i jorden og røttene til sitronplanten din, kommer den til å miste bladene.

Ompotting

Etter hvert som sitrontreet ditt vokser og vokser oppover vokser det også nedover, nemlig røttene. De kommer til å trenge mer plass etter hvert som tiden går. Du kan prøve å forsiktig se under potten, ser du røtter eller røtter som stikker ut? Ja, da kan du trygt plante om.

Det er ikke bare å plante om, det noe mer du på tenke på her også og det er nemlig jord type. Sitrontreet ønsker å leve i middelhavsjord, nettopp fordi det er der den er fra. Og det burde du gi den.

De fleste hagesentrene selger dette og næringen som vi var inne på litt tidligere i artikkelen. Husk på at rett etter omplanting trenger den ikke så mye gjødsel, da det finnes næring i jorden.

Så sitrontre fra frø

Wow, vi er imponert. Det kreves dedikasjon og fryktløshet for å prøve se på dette. Sitrontreet kan du se på som et kjæledyr, hvorfor? For den krever like mye stell og kjærlig.

Ikke la oss klare å skremme deg, men det er viktig at du vet hva du går til så du ikke blir skuffet underveis. Klarer du å dyrke et sitrontre til frukt vil mestringsfølelsen og stoltheten gjøre alt strevet verdt det ganger 1000.

Spander en organisk sitron som ikke har blitt sprøytet med masse kjemikalier. Dette frøet skal være noe du tar vare på de neste årene så du kan spandere noen ekstra kroner på et økologisk valg.

En annen grunn er at det er mye større sjanse for at du i det heletatt får frukt med en økologisk sitron enn en uten.

Finn den største, fineste og saftigste økologiske sitronen på butikken. Det er nemlig genene fra denne sitronen som sitrontreet ditt kommer til å få.

Frøet

 1. Del sitronen i to og se om den har frø. Det finnes sitroner som ikke har frø, og da må du prøve en annen.
 2. Når du deler sitronen finner du raskt ut om den har frø eller ikke. Fjern fra fra sitronkjøttet og fjern sitronen
 3. Skyll og vask frøet deretter tørker du det med kjøkkenpapir
 4. Frøet har et skall som beskytter frøet mot syrligheten i kjøttet. Sitronen er faktisk så syrlig at hadde frøet ligget ubeskytett hadde det blitt ødelagt. Derfor er det viktig å vaske vekk alt kjøtt for skjærefjøl og skall.
 5. Bruk neglen til å fjerne skallet på frøet, det kan være vanskelig så smør deg med tålmodighet. Hvis det er helt umulig, kan du ta en kniv å skjære av helt ytterst på frøet for å få tak og skrelle frøet

Dette er omtrent den sammemetoden for å dyrke et mango tre fra frø!

Spiring

Ikke legg frøet ditt rett i jorden, eller jo du kan forsåvidt gjøre det også, men vi har en bedre og sikrere metode for spiring. Dette gjelder ikke bare sitrontre, men alle frø du prøver å spire.

Finn frem en plastikk beholder, frysepose eller noe annet som er lufttett. En tørkerull og en sprayflaske. Legg et lag med tørkerull i bunnen av plstbeholderen og fukt den med vann.

Legg enkelt frøene på det fuktig tørkepapiret og legg et nytt lag med tørkepapir på toppen. Spray det så rikelig med vann, men ikke la det stå vann i beholderen.

Sett deretter på lokket for å holde p fuktigheten. Det eneste frøet trenger nå er en jevn varm temperatur. Etter 5-10 dager burde frøene spire og de er da klare til å bli plantet.

Beskjæring

Beskjæring er viktig, og det er en kontinuerlig prosess å gjøre. Det er likevel noen tidpunkter det er lurt å beskjære og ikke lurt.

Når du ser at sitrontreet ditt begynner å våkne fra dvale etter vinteren og du ser knoppene på treet blir større kan du trygt begynne å tenke på beskjæring.

Vurder samtidig om du trenger en ny og større potte for sitrontreet ditt. Det kan være lurt å gi røttene noe mer plass å vokse i samtidig som du bytter til ny, frisk og næringsrik middelhavsjord.

Trær vil alltid favorisere toppskudd så langt ikke treet er fullvoksent. Hvis du kutter toppen av grenene vil det føre til mer næring til blader og skudd lenger inn på grenen. Det vil også føre til en tettere plante og et mer robust tre.

Gjennom sommeren kan du hekle tiden beskjære toppene av grenene for å holde treet frisk. Grene vil begynne å forgrene seg som betyr mer kompakt tre. Hvis du er så heldig at du etterhvert får frukt vil du oppleve større avling på mindre volum plante.

Fikk du inspirasjon til å ha flere frukttær i hagen, drivhuset eller innendørs? Da kan vi anbefale deg å lese artikkelen om fikentre – kanskje det blir ditt neste frukttre?

Konklusjon

Dette ble en lang artikkel, så det er greit med en rask oppsumering av de viktigtse faktorene for å lykkes med sitrontre!

 • Gjør deg opp en mening om du ønsker å dyrke sitrontreet fra frø eller om du vil kjøpe det. Husk at dyrker du fra frø kan det ta 3-6 år før det får noe frukt. I verste fall får du aldri frukt.
 • Kan aldri plantes i friland
 • Inn og ut om sommeren
 • Må ha egen jord
 • Liker mye sol og varme
 • Liker ikke skygge
 • Bruk regnvann om du har det tilgjengelig (alle har det tilgjenlig, så ingen unnskyldning)
 • Ikke kalkholdig vann
 • Egen sitrus gjødsel som benyttes hver 3. av 4 vanninger
 • Bade sitrontreet ditt

Da er det bare å ønske lykke til med dyrking av ditt eget sitrontre! God dyrking!

21 kommentarer om “Sitrontre – Lær deg å mestre denne planten”

 1. Hei, jeg kjøpte nylig ett sitrontre på ikea. Når da hadde det begynte å komme skudd på treet. Hva skal jeg gjøre og jeg brukte ikke middelhavs jord men kugjødsel, er det et problem?

  Svar
 2. Vi har ett sitrontre. Det har kommet frukter, men de sprekker hvordan unngå dette?
  Blandene er litt spraglete hva mangler de da av næring? Vi har nå kjøpt sitrusnæring, men mulig de mangler noe annet.

  Svar
  • Hei Berit & Trond.

   Takk for spørsmålet deres.

   Jeg antar at dere har sitronplanten deres inne og plantet i potte. Når sitronplanten dyrkes innendørs er den veldig sårbar for temperatur svingninger. Pass på at det ikke er kaldt i rommet der den står når dere er på jobb og varmt når dere er hjemme. Det kan være en av grunnene. Sitronplaten din ønsker mye lys, mye mer enn døgnet har på vinteren. La den få minst 12 timer lys i døgnet.

   Vanning kan også være en av grunnene. Prøv deg frem og studer bladene og generelt hele planten din og se om den gir deg noen tegn på om den får for mye vann eller for lite. Stikk også fingeren i jorden for å kjenne om jorden er fortsatt fuktig før neste vanning.

   Svar
 3. Hei, jeg kjøpte for 4 år siden ett sitron tre fra Italia på Hageland. Da jeg kjøpte det hadde det sitroner. Jeg har det i potte og i drivhus på vinteren, 12 gr. Det kommer hvert år masse nydelig duftene blomster, men sitronen (veldig små) faller av. I fjor sommer fikk jeg flere sitroner, vil anta 15-20 stk. I vinter har det fått samme stell, alltid gjødsel ved vanning. Men i år feller det bladene, sitronene henger på, men de har ikke vokst noe nevneverdig. Hva er galt siden bladene faller av, det har samme temp, hver vinter. I år er første vinteren det har fått vekstlys i 12 timer hver dag. Bladene faller av men det kommer enda noen blomster. De står i en potte som er 1 høy og 40 cm i diameter, kan det være at den er blitt for liten?

  Svar
 4. Eg har planta eit sitron tre frå bunnen av. Det blei vinter og me tok det med inn, få me hadde tatt det inn gikk det fint. Heilt til me glømte å vanna det. Det ser visna ut, men bladene detter ikkje av. Er det søtt eller kan me redda det?

  Svar
 5. Vi tok inn tret på vinteren og glømte å vanne det. Bladene detter ikkje av. Er det døtt eller går det ann å redde det?

  Svar
 6. Fantastisk artikkel!
  Jeg har lest gjennom kommentarene også og lurer på hvorfor min sitrotre (som jeg kjøpte for to uker siden, og er inne foran terrasedøra) mister mange blad, selvom samtidig ser han frisk ut. Kan det være at plassering er ikke ideelt, siden det blir kald strøm hver gang den døra åpnes?

  Svar
  • Hei Teresa

   Takk for hyggelig tilbakemelding 🙂
   Et sitrontre har en tendens til å miste noen blader når den begynner å blomstre, men treet bør ikke slippe for mange blader. Det kan være et tegn på at noe er galt og noen vanlig årsaker til bladfall kan være: For høy varme eller for kaldt, mye vind, næringsmangel, for tørr eller fuktig jord.

   Tilbake til ditt spørsmål kan årsaken til bladfall være at det kommer noe vind på planten når du åpner døren og den er nok ganske kald i tilegg. Du kan prøvde å flytte den til en plass i huset ditt hvor det er lunt og lyst.

   Svar
 7. Hei. Har et tre som er 2 år gammelt og aldri nedkjørt. Mener jeg har lest at det ikke skal gjøres de tre første årene…tre er over 1 m høyt, og litt tynt i stammen… Bør det beskjæres?

  Svar
  • Hei Ann Kristin og takk for spørsmål.

   Nesten alle planter som blomstrer trenger pollinering, det samme gjelder for sitroner. Du trenger nødvendigvis ikke insekter for å gjøre jobben. Bruk en Q-tip og forsiktig press den mot blomstene dine for å hjelpe igang prosessen!

   Svar
 8. Det ene sitronterte mitt er planta fra frø og rekker oppunder taket. Men det kommer ikke blomster eller sitroner. Hva gjør jeg galt? Det andre er kjøpt på Ikea og sitronene er små og faller av, hva gjør jeg galt?

  Svar
  • Hei Aud.

   Det er ikke lett å dyrke sitron tre i Norge som gir frukt og heller ikke frukt år etter år. I artikkelen gir vi deg noen gode tips på hva du kan gjøre for å øke sjansen for å lykkes med å få frukt på sitrontreet ditt. Husk at dette er en middelhavsplante som trives best i sørligere klima.

   Svar
 9. Hei!
  Jeg er en lykkelig eier av et nydelig sitrontre jeg har hatt i mange (10?) år! Tror min nøkkel er en selvvanningspotte og mye lys ved stort vindu i stua.
  Nå lurer jeg på å så norn frø, og ser du anbefaler en plastbeholder med fuktig papir. Er du sikker på at beholderen skal være lufttett, slik at frøet får nok oksygen? Eller er det slik at det spirer så raskt at beholderen er stor nok til at den bruker luften der?
  Mvh Nina 🌸

  Svar
  • Hei Nina.

   Takk for godt spørsmål. Det er ikke farlig i spiringsfasen. Det er viktigere at frøet har til enhver tid jevn fuktighet på deg. Er plastposen lufttett fordamper heller ikke vesken og frøet holder seg fuktig. Når du ser spiring tar du den ut av plastposen og planter den i jord 🙂

   Svar
 10. Tusen takk for mye flott info. Og en herlig måte å tenke på. Det er så mange meninger og jeg vil virkelig gjøre rett.Jeg satte 10 økologiske frø rett i vanlig blomsterjord. Og alle kom slik at jeg delte med venner. Jeg har nå tre planter I en selvvanningspotte. Gjødsler med spesialgjødsel nå etter at de er blitt 1,5-2m. Burde gjerne skifte jord?Kanskje jeg bør ta ut og dele da de er veldig høye.? Leste her et sted at de trenger stor omkrets i potte men, de kan gjerne være lave. Hva mener du er best? Litt større enn rota er det slik en bør tenke? Vh Marit Synnøve

  Svar

Legg igjen en kommentar