Seder – Alt Du må Vite om Planting og Stell

seder

Seder er for mange et populært alternativ til klassisk furu og gran, da den har et helt unikt utseende. Middelhavsplanten er grønn året rundt, og har små, blågrønne nåler med stor prydverdi. Og med riktig stell kan treet vokse seg nokså stort!

Fakta om seder

Seder (Cedrus) er en egen bartreslekt som hører hjemme i furufamilien. Treet er naturlig hjemmehørende i Himalaya og middelhavsområdene, men kan plantes lenger nord også. I Norge finnes det blant annet sedertrær i offentlige parker og private hager.

Hos sedertreet er nålene spiralstilte, og de sitter på lang- og kortskudd som etter hvert utvikler seg til grener. Små trær ser ofte litt pistrete ut, men i voksen tilstand vil treet kanskje minne mest om klassiske furutrær i form.

Om høsten får seder frø- og pollenkongler. Konglene blir opptil 13 cm lange, og har en opprett form. I dag finnes det en håndfull arter og varieteter i sederslekten:

  • Libanonseder (Cedrus libani)
  • Himalayaseder (Cedrus deodara)
  • Atlasseder (Cedrus atlantica)
  • Kyprosseder (Cedrus brevifolia)

Hvordan plante seder?

hvordan plante seder

Planting av seder er enkelt! Du kan kjøpe små eksemplarer av sedertrær på hagesentre, og disse kan plantes i bakken eller krukker. Ønsker du at treet skal kunne vokse seg stort, anbefaler jeg å plante det på friland. I krukker vil veksten begrenses en del.

Grav en romslig grop som rommer rotklumpen, og løsne jorden godt i bunnen. Fyll gjerne på med litt ny, god jord. Mens du graver hullet, kan sedertreet gjerne stå i en bøtte med vann slik at rotklumpen gjennomfuktes.

Fjern plastpotten, sett treet på plass i gropen og hell jord langs kantene. Sørg for at treet står stødig. Du kan også plante i krukker, og da bør det være lecakuler i bunnen. I tillegg til dette er det viktig å kontrollere at krukken har hull i bunnen, slik at vann kan renne ut.

Om du har kjøpt et lite sedertre som står i en plastpotte, kan du også sette denne direkte i en potteskjuler. Men husk at treet da får et nokså lite volum med jord, noe som fører til mindre vekst.

Stell av seder

stell av seder

Seder stammer som nevnt fra middelhavsområdet og Himalaya. Dersom du skal få treet til å trives optimalt, bør du derfor forsøke å gjenskape dens naturlige habitat best mulig. Når det er sagt, er det ikke så vanskelig å lykkes med seder (under riktige forhold).

Plassering og sol

Når du skal finne et egnet plantested til ditt sedertre, anbefaler jeg å gå for en solrik plassering. Seder elsker sollys, og vil gjerne stå i full sol utendørs. Sørvendt plassering er helt optimalt!

Ellers er seder ganske så motstandsdyktig når det kommer til vær og vind. Men gi det gjerne en plassering der det er litt lunt, da dette er å foretrekke.

Jord og gjødsel

Seder foretrekker litt sur jord, altså jord med pH-verdi under 7. Du kan derfor gjerne tilsette litt rododendronjord i plantegropen ved utplanting. Ellers er det fint om jorden holder godt på fuktighet, samtidig som den er veldrenert. Mange velger å bruke jord som inneholder litt sand eller leire.

Når det kommer til gjødsel, bør du velge organisk og velbalansert næring som tilføres sammen med vann. Gjødsle gjerne treet i starten av vekstsesongen om våren.

Vanning

Et sedertre bør stå i jevnt fuktig jord, og tåler uttørking dårlig – spesielt når det er nyplantet. Etablerte trær er mer motstandsdyktige mot tørke, og trenger ikke å vannes i like stor grad.

Det er viktig at du vanner treet godt etter utplanting. Har du plantet treet i en krukke, er det ekstra viktig å være påpasselig med regelmessig vanning. Husk at plassering, jordvolum og temperatur avgjør hvor mye og ofte treet trenger vann.

Innendørs er det ganske varmt og tørt, og du bør da passe ekstra godt på at jorden aldri tørker ut.

vanning av seder

Beskjæring

Det er ikke nødvendig å beskjære sedertreet, så fremt du har et ekte sedertre. Du kan klippe treet om ønskelig, men det enkleste er å la saksen ligge. Treet vil etter hvert ta en naturlig form som kan være veldig dekorativ.

Men husk på at treet kan vokse seg ganske stort. Derfor er det lurt å plante det i god avstand fra øvrige busker og planter i hagen. På den måten får treet plass til å vokse seg stort og fint, og det får «skinne» litt for seg selv.

Gule nåler

Dersom du opplever at sedertreet får gule nåler, tyder dette på overvanning. Dette er noe du bør være spesielt obs på om du har treet innendørs i potte. Det er viktig å sørge for jevnt fuktig jord, men unngå at røttene blir liggende i vann over tid.

Etter vanning er det lurt å holde potten på skrå, slik at vannet renner ut av dreneringshullene i bunnen.

Obs: Ikke all seder er seder!

Merk deg at navnet «seder» også brukes om enkelte bartrær som i prinsippet ikke tilhører sederslekten. Eksempler på dette er hvit seder, japanseder, afrikansk seder, spansk seder, bermudaseder og goaseder.

Dersom du ønsker et ekte sedertre i hagen, er det derfor viktig å sjekke det latinske artsnavnet. Heter treet noe med «Cedrus», er det snakk om et faktisk sedertre.

Hardførhet: Hvor vinterherdig er seder?

De fleste arter av seder er registrert som vinterherdige opptil H3. Planter du for eksempel Cedrus deodora, er dette et tre som kan overleve vinteren i H1, H2 og H3. Det betyr at du kan lykkes med treet de fleste steder langs norskekysten og nord mot Trøndelag.

Kort fortalt er ikke sedertrær spesielt hardføre. Du bør derfor velge en mer vinterherdig tresort om du bor i kalde områder av landet! Sjekk for eksempel ut forskjellige sorter grantrær, som ofte er herdige til H8.

Overvintring av seder

overvintring av seder

Om vinteren kan du med fordel isolere jorden rundt sedertreet ditt, spesielt om det ventes mange minusgrader. Står treet i en krukke, bør denne helst settes et frostfritt sted. Husk at trær og planter har vanskeligere for å overleve vinteren i potter.

Sedertrær skal i prinsippet kunne tåle temperaturer så lave som -25 grader. Men generelt er dette et varmekjært tre som helst ikke vil fryse! Best sjanse for vellykket overvintring oppnås om treet plantes direkte i jorden på friland.

Sedertre innendørs og utendørs

Det er mulig å ha sedertrær både inne og ute. Mange velger for eksempel å ha sedertrær i potter innendørs, og da gjerne som julepynt. Treet kan bli en stilig del av interiøret ditt takket være sin unike form.

Om du velger å ha sedertreet innendørs, bør det ikke stå i nærheten av varmekilder da luften er veldig tørr der. Gi treet en lys plassering, men beskytt det mot direkte sollys om mulig.

For tips om andre typer trær som er vanlige å ha i Norge, kan du finne flere navn på trær her!

Har du seder inne eller ute? Del gjerne dine erfaringer i kommentarfeltet!

Ofte stilte spørsmål

Hvor stort blir et sedertre?

Et sedertre kan bli mange meter høyt om det plantes utendørs rett i jorden. Himalayaseder kan bli opptil 60 meter (!) høy under optimale vekstforhold.

Er sedertrær giftige?

Sedertrær kan forårsake mageproblemer og irritasjon om nåler eller andre deler spises i større mengder. Treet er imidlertid ikke spesielt giftig.

Hvordan stelle seder best mulig?

Seder trives best om det får stå i full sol utendørs, og i noe sur og veldrenert jord som holdes jevnt fuktig. Treet bør plantes i klimasone H1–H3, ikke kaldere.

Legg igjen en kommentar