Såpeurt: Planting og stell av Saponaria officinalis

såpeurt

Leter du etter en robust staude som samtidig byr på vakker blomstring, så er såpeurt verdt å se nærmere på. Denne planten har lange tradisjoner som hageplante her til lands, og har blant annet blitt brukt som vaskemiddel. Samtidig har den nydelige, rosa blomster!

Her deler vi noen nyttige fakta om såpeurt, samt egne erfaringer rundt planting og stell!

Fakta om såpeurt

Såpeurt (Saponaria officinalis) eller såpenellik er en flerårig plante i nellikfamilien. Stauden er naturlig hjemmehørende i Sør- og Mellom-Europa, og vokser også vilt i Asia. Her til lands er den en populær hageplante, og den finnes i forvillet tilstand noen steder.

Stauden kjennetegnes av sine fem lyserøde eller hvite kronblader som danner ca. 3 cm brede blomster samlet i toppstilte klynger. Blomstene kan være enkle eller fylte. Bladene er motsatte med bred, elliptisk form og spisse tupper, samt nerver som legger seg i buer.

Såpeurt inneholder en kjemisk forbindelse kalt saponin. Dette gir planten den egenskapen at det dannes skum ved oppløsning i vann, noe som kan brukes som et mildt og skånsomt vaskemiddel. Det er nettopp dette som er bakgrunnen for plantens navn.

Planting av såpeurt

Dersom du har et steinbed eller andre bed, kan såpeurt være et vakkert og spennende innslag med sin bunndekkende vekst. Planten er nydelig for seg selv eller i kombinasjon sammen med andre stauder.

Et tips er å plante 3–5 planter sammen, da dette vil gi et gjennomført og helhetlig uttrykk i bedet. Såpeurten vil da også dekke grunnen raskere enn dersom du planter kun én.

Grav groper som rommer plantens rotklump, og dytt jorden forsiktig rundt røttene. Sørg for at røttene kommer i kontakt med omkringliggende jord. Vann godt rett etter planting, siden dette gjør det enklere for såpeurten å etablere seg.

planting-av-såpeurt

Stell av såpeurt

Såpeurt er en gammeldags og vakker staude som finnes i mange norske hager. Dersom du ønsker å ha planten som innslag i egen hage, er det ganske enkelt å komme i gang. Likevel bør du sørge for å tilrettelegge litt, slik at planten vil trives best mulig.

Her er våre beste stelletips!

Plassering og solbehov

Når du skal plante såpeurt, kan du med fordel finne en litt tørr og karrig vokseplass. Denne markdekkende stauden trives svært godt i steinbed, på voller eller lignende. Du kan også plante den i vanlige bed, men da bør du forsikre deg om at underlaget er veldrenert.

Ellers er det viktig å huske på at såpeurt ønsker en solrik plassering. Full sol er optimalt, men du kan også lykkes med planten der det er delvis skygge i løpet av et døgn. Gode solforhold sikrer i hvert fall best mulig blomstring!

Jord og gjødsel

Som en typisk steinbedsplante foretrekker såpeurt å stå i et kalkrikt og veldrenert underlag. Bruk gjerne stein- eller sandholdig jord. Står planten i et steinbed vil den som regel trives veldig godt, gitt at det også er gode solforhold.

Fra naturens side trives såpeurten godt på voksesteder med magert underlag. Av den grunn har planten heller ikke store krav når det kommer til gjødsling. Du trenger som regel ikke å gjødsle stauden i det hele tatt.

Vanning

Såpeurt er en plante som tåler tørke nokså godt, og du trenger i de fleste tilfeller ikke å vanne den. Rett etter planting kan det likevel være lurt å vanne godt. Så snart stauden har fått etablert seg, vil den klare seg fint på egen hånd.

Tatt i betraktning at såpeurt knapt trenger tilførsel av hverken vann eller gjødsel, er dette en utrolig lettstelt plante! Dette forutsetter så klart at plasseringen er optimal.

stell-av-såpeurt

Beskjæring

Det er ikke nødvendig å beskjære eller klippe ned såpeurt. Stauden vil visne ned før vinteren kommer, og neste års nye skudd vil etter hvert dekke visne planterester. Veksten er ofte ganske lav, særlig om du velger krypsåpeurt. Dette begrenser behovet for beskjæring.

Med denne planten i bedet kan du derfor godt la saksen ligge. Samtidig kan du alltids beskjære den om du ønsker det.

Når planten begynner å visne omkring oktober måned, kan du gjerne klippe bort alle avblomstrede blomster. Ved å fjerne visne blomster og frøkapsler, kan du forhindre at stauden sprer seg for mye i bedet.

Planten har et visst spredningspotensial i hagen din, og kan etter hvert ta over et større område. Noen synes dette bare er positivt, mens andre føler stauden vokser som et ugress. Klipper du plantene kan du imidlertid holde veksten noenlunde under kontroll!

Såpeurt er en svært vinterherdig staude

Såpeurt er regnet som vinterherdig opptil klimasone H8, noe som gjør den til en svært hardfør staude. Planten vil kunne overleve vinteren utendørs de aller fleste steder i landet, med unntak av den ugjestmilde fjellsonen.

Siden såpeurt er så vinterherdig, er den et godt valg for de aller fleste hageeiere. Vel, i hvert fall for alle hageeiere som har et steinete parti i hagen sin!

Du kan dyrke såpeurt fra frø

Dersom du henter ut frø fra eksisterende planter eller kjøper såpeurtfrø i butikk, kan du så planten selv. Du kan så planten i perioden januar til mai gjennom forkultivering innendørs. Plantene kan plantes ut i bed så snart frosten slipper taket.

Det tar normalt sett 1–3 måneder fra såing til du har planter som kan plantes ut. Slik går du frem:

  1. Klargjør plastpotter med såjord
  2. Så et par frø i hver potte
  3. Dekk med et tynt perlitt- eller gruslag
  4. Har ikke frøene spiret innen 30 dager, kan du sette potten i kjøleskap i 1 måned
  5. Tilvenn plantene livet utendørs ved å sette dem i skyggen før utplanting

Alternativt kan du så såpeurt direkte på voksestedet utendørs i perioden september til november. En frøpose inneholder gjerne rundt 100 frø, noe som gjør dette til et økonomisk alternativ til kjøp av planteklare stauder.

dyrke-såpeurt-fra-frø

Plant såpeurt i bed og krukker

Såpeurt er en tradisjonsrik klassiker i norske hager, og plantes typisk i steinbedspartier. Du kan imidlertid også plante stauden i krukker. Dette er et godt alternativ for deg som ikke har steinbed. Sørg i så fall for at jorden i krukken er veldrenert og sandholdig før planting.

I krukker bør du også passe på at det er hull i bunnen. Hvis ikke vil overflødig vann hope seg opp og drukne planten. Siden såpeurt er en veldig hardfør plante, vil den som regel kunne overvintre fint enten den står i bed eller krukker.

Du kan uansett se frem til vakker blomstring med hvite, lyserosa eller rosa blomster som er enten fylte eller enkle.

Har du såpeurt i bed eller potter? Del gjerne erfaringene dine med resten av leserne i kommentarfeltet!

Ofte stilte spørsmål

Hvordan bruke såpeurt?

Tørk blader og røtter før de kokes i omtrent en halvtime. Bobler som minner om såpe legger seg på vannoverflaten, og dette kan brukes til kroppsvask eller andre vaskeformål.

Hvor stor blir såpeurt?

Såpeurt kan bli alt fra 30 til 90 cm høy, men vanligvis blir den et sted mellom 60 og 80 cm. Planten blir med andre ord middels høy til høy, og passer dermed fint litt bak i bedet.

Er såpeurt flerårige blomster?

Ja, såpeurt er en staude eller flerårig urt, og vil kunne pryde hagen din år etter år om den trives. Planten visner ned før vinteren, og kommer tilbake påfølgende vår.

Legg igjen en kommentar