Så Jordbærfrø – Slik Gjør Du Det, Fra Start Til Innhøsting!

Det å så jordbærfrø er perfekt om du ønsker tilgang på kortreiste, saftige jordbær fra egen hage, balkong eller terrasse. Men skal resultatet skal bli best mulig, er det lurt å tilrettelegge for best mulig trivsel for jordbærplanten allerede fra start.

Her forklarer vi hvordan du sår jordbærfrø, men også hvordan du steller planten riktig.

så-jordbærfrø

Hvordan så jordbærfrø?

Dersom du vil dyrke jordbær fra start, må du først og fremst skaffe utstyret du trenger. Dette inkluderer jordbærfrø, såbrett, såjord og klarplast. I tillegg til dette kan det være nyttig å ha en sprayflaske med vann og merkelapper. Vekstlys er nødvendig om du sår tidlig på våren.

Her er fremgangsmetoden når du skal forkultivere jordbær, steg for steg:

 1. Ha såjord i såbrettet (eventuelt små plastpotter eller en tom isboks)
 2. Spray vann på jorden, slik at den blir fuktig
 3. Så jordbærfrøene tynt
 4. Dekk med 0,1 cm jord eller et tynt lag vermiculite (frøene spirer best om de får lys!)
 5. Lag noen hull i et stykke plastfolie, og fest plasten over såbrettet
 6. Plasser lyst og litt kjøligere enn vanlig romtemperatur (ca. 18 grader)
 7. Spray med vann innimellom, slik at jorden holdes jevnt fuktig
 8. Når jordbærfrøene spirer, settes såbrettet under vekstlys eller i en vinduskarm
 9. Pott om jordbærplantene når de har fått noen kraftige bladpar

Kan man så jordbærfrø i et hydroponisk system?

Ja, du kan så jordbærfrø hydroponisk, og la planten stå i vann fra start til innhøsting. Hydroponisk dyrking betyr kort og godt at du dyrker i vann med næring fremfor i jord. Om du ønsker en lettvint og hygienisk måte å dyrke jordbær på, er dette et greit alternativ.

Du kan for øvrig også dyrke mange andre spiselige vekster hydroponisk, inkludert krydderurter, chili og tomat. Vi har ikke erfaring med å så jordbær hydroponisk selv, men dette skal visstnok fungere utmerket!

Skal man så jordbærfrø inne eller ute?

Det er opp til deg, og avhenger litt av når på året du velger å starte. Hvis du vil «tjuvstarte» sesongen, kan du dyrke jordbær innendørs gjennom forkultivering. Du kan eventuelt gjøre dette i drivhus – dersom du skulle ha et!

Man kan også så jordbærfrø utendørs i åker, krukker, pallekarmer, bed eller lignende. Skal du gjøre dette, er det imidlertid viktig å vente til det er varmt nok ute.

så-jordbær-i-et-frøbret

Når er det best å så jordbærfrø?

Det er best å så jordbærfrø mellom februar og mars dersom du skal sette dem ut til sommeren. Du kan i utgangspunktet dyrke jordbær året rundt innendørs, men husk at bærene ofte blir best om de får stå ute i sol og sommervarme.

Hvis du ikke ønsker å forkultivere jordbærene innendørs, kan du direkteså i jord utendørs mellom mai og midten av juni. I så fall vil jordbærene først vise seg ut på sensommeren.

Hvordan stelle jordbærplanter?

Jordbærplanter krever ikke så veldig mye av deg, men litt stell er nødvendig om resultatet skal bli best mulig. Nøkkelen til suksess ligger kanskje i å ikke overdrive stellet, da jordbærene ikke bør hverken vannes eller gjødsles for mye.

Her er en rask oversikt over hvordan du får jordbær til å trives:

 • Vanning: Jorden bør være lett fuktig. Vann sparsomt og ved behov!
 • Drenering: Planter du i krukker bør det være dreneringsmasse og -hull i bunnen
 • Jord: Jordbær bør helst stå i sandholdig plantejord eller leirjord
 • Gjødsel: Gjødsle plantene om høsten – etter at bærene er plukket! Du kan også gjødsle beskjedent ved utplanting.
 • Plassering: Jordbær bør ha en solrik plassering i hagen eller på balkongen

Når det kommer til gjødsel til jordbær, er det flere alternativer å velge mellom. Det er lurt å velge gjødsel som inneholder alle næringsstoffene jordbærplanten trenger, men med begrenset innhold av nitrogen. Mye nitrogen gir nemlig mye bladverk og få/små bær.

Når er jordbær innhøstingsklare?

Dette avhenger av når på året du sår jordbærfrøene, og hvorvidt du velger å forkultivere plantene eller ikke. Hvis du starter prosessen innendørs i februar eller mars, kan du forvente innhøstingsklare jordbær i juni–september.

så-jordbærfrø-i-potte

Husk på at noen jordbærsorter er remonterende, og dette gjelder først og fremst såkalte månedsjordbær. Disse jordbærplantene produserer nye blomster og bær fortløpende, slik at du kan høste inn jordbær hele sommeren.

Jordbærene er vanligvis klare til å plukkes så snart de er røde! Hvor lang tid dette tar, kan også avhenge av været. Mye sol og varme gir raskere modning enn kulde og overskyet vær.

Så jordbærfrø fra start – og nyt bær fra egen balkong eller hage!

Man kan alltids kjøpe jordbær på butikken, men dette er ofte dyrt – og jordbærene er ikke alltid like fine. Ved å så jordbærfrø og dyrke jordbær selv, kan du følge planten fra start og sørge for at bærene blir best mulig.

Etter noen måneder har du spiseklare jordbær som kan nytes med fløte, is eller vaniljesaus. Ja, eller som de er! Så lenge du steller godt med jordbærplantene dine, er vi ganske sikker på at de vil smake enda bedre enn de du får i butikken.

Det finnes mange smakfulle sorter å velge mellom, fra søte, små markjordbær – til store, saftige varianter. Finn frø til den sorten du foretrekker, eller dyrk flere forskjellige. Og husk, du kan dyrke både i jordbærtårn, ampler, krukker, bed og takrenner.

Lykke til!

Ofte stilte spørsmål

Kan man så frø fra jordbær?

Du kan i prinsippet så jordbær fra frøene (eller nøttene) som finnes på utsiden av frukten. Legg frøene på litt kjøkkenpapir og tørk dem, putt dem i kjøleskap i fire uker og så dem!

Når skal man så jordbær?

Man kan så jordbær året rundt innendørs, men det er best å så i perioden februar til mars om du vil plante bærene ut til sommeren. Du kan direkteså frøene ute i mai–juni.

Hvordan få jordbær til å vokse?

For å få jordbærplanten til å vokse må du gi den sol, vann og næring. Vann sparsomt, og tilfør små mengder helgjødsel etter at bærene er innhøstet. Gjødsle kun minimalt om våren.

Legg igjen en kommentar