Ringblomst – en guide til planting og stell

ringblomst

Ringblomst er en iøynefallende sommerblomst som kan vise til vakker, oransje blomsterprakt fra juni til september. Blomstene lyser nærmest opp der de står i pallekarmer og bed, og er veldig enkle å lykkes med!

Her deler vi noen grunnleggende tips om stell og dyrking.

Kort om ringblomst

Ringblomst (Calendula) er en ettårig planteslekt som hører hjemme i kurvplantefamilien. Det finnes opp mot 30 ulike arter, og majoriteten av disse er hjemmehørende i middelhavsområdene. Blomstringstiden er lang, og varer vanligvis fra juni til september eller oktober.

Vanlig ringblomst (Calendula officinalis) finnes i mange farger og variasjoner, og er en populær hageplante. Plantene kjennetegnes av sine lansettformede, grønne blader, og blomsterkurver med kronblader som varierer fra lysegule til dyp oransje.

Så ringblomst fra frø

Det er lekende lett å så ringblomst fra frø! Du finner et stort utvalg av frø i butikker og på nett, og det finnes mange vakre varianter å velge mellom. Sjekk for eksempel ut sorter som «Radio», «Orange Porcupine», «Ivory Princess» eller «Pacific Beauty».

Det beste tidspunktet for såing er i perioden april til juni, og du kan så frøende direkte på voksestedet utendørs. Slik går du frem:

 1. Klargjør jord
 2. Fukt jorden
 3. Så frøene i ca. 1 cm dybde
 4. Etter ca. 5–15 dager spirer frøene
 5. Stell blomstene i henhold til stelletipsene du finner nedenfor!

Vi er usikre på om det selges ferdig utvokste eksemplarer som kan kjøpes hos hagesentrene. Men det er såpass lett å så planten selv, at dette nok vil være det mest økonomiske alternativet uansett.

Du kan så frøene i krukker, bed og pallekarmer, alt etter hvor du foretrekker. Mange har ringblomst i kjøkkenhagen, siden planten har spiselige blomster.

Stell av ringblomst

stell av ringblomst

Det å så ringblomst er som nevnt en ganske enkel sak. Da er det kanskje ekstra gledelig å vite at planten også er veldig lettstelt etter at den begynner å spire! Sånn sett passer ringblomst perfekt for alle som ønsker å dyrke sine egne planter – uavhengig av erfaringsnivå.

Her er noen grunnleggende råd om hvordan du får ringblomst til å trives best mulig!

Plassering og solforhold

Når du skal så ringblomst bør du helst velge en solrik vokseplass. Dette gjelder enten du velger å ha planten i krukker, bed eller kasser. Om du ikke har et voksested med mye sol, vil planten også kunne trives godt der det er halvskygge.

Jo mer sol ringblomsten får, jo flottere blomstring kan du vente deg! Planten vokser dessuten raskt når den får rikelig med sollys.

Jord og gjødsling

Generelt sett er ringblomst lite kravstor når det kommer til jord. Den trives likevel aller best om den plantes i mold- og næringsrik jord som er veldrenert. Bruk gjerne en god plantejord, og tilsett litt næring dersom jorden ikke allerede er gjødslet.

Næringsbehovet til planten er heller ikke spesielt høyt, men blomstringen blir ekstra rik om du gjødsler den litt. Tilfør gjerne litt gjødsel et par ganger i løpet av vekstsesongen.

ringblomst stell

Vanning

Ringblomst foretrekker jevnt fuktig jord. Pass likevel på at jorden ikke er direkte våt, og at eventuell beholder har dreneringshull. Etter såing skal jorden holdes lett fuktig frem mot spiring. Vann deretter ved behov, og ta hensyn til nedbørsmengde og temperatur utendørs.

Er det mye regn, trenger du ikke å tenke på vanning. Disse plantene klarer seg i stor grad selv – særlig om de er plantet på friland.

Beskjæring

Etter hvert som blomstene til ringblomsten visner, kan du klippe disse av for å fremme ny knoppdannelse. Bortsett fra dette er det ikke nødvendig å beskjære planten. Husk at den er ettårig, og at det ikke har noe for seg å klippe den helt ned når den har visnet.

Det er for øvrig heller ikke nødvendig med topping av ringblomst. Planten får som regel en fyldig vekst takket være sin naturlige vekstmåte.

Ringblomst har mange bruksområder

hva kan ringblomst brukes til

Mange dyrker ringblomst på grunn av dens dekorative blomster. Foruten å være en vakker prydplante som finnes i mange nydelige farger, har planten spiselige blomster. Klipp av blomstene rett før anretning, og pynt opp alt fra kaker og desserter til salater!

Tørket kan man til og med lage te av ringblomst. Innen folkemedisin sies det at teen skal ha en blodtrykksnedsenkende og beroligende effekt. Den skal visstnok være til hjelp mot både søvnløshet, angst og hjertebank.

Opp gjennom tidene har ringblomst også blitt brukt som et antiseptisk middel. Den har blant annet blitt anvendt på pasienter med sårskader, takket være sine helende egenskaper.

Ulike typer ringblomst

Det finnes mange vakre ringblomstsorter å velge mellom dersom du skal kjøpe frø. Disse er alle varianter og krysninger av Calendula officinalis. Nedenfor har jeg listet opp noen av de mest populære sortene, med en kort beskrivelse av utseende:

 • Pink Surprise: Lakerosa til lysegule kraftig fylte blomster
 • Bronzed Beauty: Lys rødlige blomster
 • Orange Porcupine: Knall oransje blomster
 • Ivory Princess: Lysegule blomster
 • Pacific Beauty: Oransje blomster
 • Daisy Citrus: Enkle gule og oransje blomster
 • Ball’s Orange: Kuleformede, fylte oransje blomster

Du får også kjøpt mange frøposer med miks av ulike typer frø, noe som er et godt valg om du ønsker fargesprakende blomstring! Sjekk for eksempel ut «Fiesta Gitana», som gir deg både lysegule, gule og oransje blomster.

Hvor stor blir ringblomst?

hvor stor blir ringblomst

Selve blomsten til ringblomst blir som regel rundt 7 cm i diameter. Blomsterstørrelsen kan imidlertid variere noe fra sort til sort. Plantene blir vanligvis opptil 60 cm høye. Husk på at du oppnår best vekst om planten står solrikt og i jevnt fuktig jord.

Siden ringblomster hverken er spesielt små eller store, passer de fint å dyrke både i krukker og bed. Plant dem gjerne sammen med andre ettårige sommerblomster, og se frem til et rikt blomsterflor i sommermånedene.

Vokser ringblomst vilt i Norge?

Ringblomst er ikke naturlig hjemmehørende i Norge, men du kan oppleve å finne forvillede eksemplarer i norsk natur. Dette forekommer bare sporadisk, og planten utgjør ikke noen trussel i faunaen.

I naturen vokser ringblomst i varme og solrike områder, og da primært i middelhavsland og Sør-Europa ellers. Man kan blant annet finne blomsten i Frankrike, Italia og Spania. Ringblomsten skal imidlertid også forekomme naturlig i enkelte asiatiske land og i USA.

Er ringblomst noe for deg?

vokser ringblomst vilt i norge

Med sine mange bruksområder er ringblomsten en populær plante å dyrke her til lands. Den kan blant annet brukes som pynt på mat, eller lages te av. Samtidig har planten stor prydverdi i bed og krukker, takket være sin rike og fargesprakende blomstring.

Ringblomst er en av mange vakre blomster som kan pryde desserter og mat. Ønsker du mer inspirasjon til hvilke andre blomster du kan bruke til dette? Les artikkelen vår om spiselige blomster her!

Planten er kanskje bare ettårig, men det er lett å så nye eksemplarer hver vår. Du sår enkelt frøene direkte på et solrikt voksested, og da er allerede mye av jobben gjort.

Har du erfaring med ringblomst? Legg gjerne igjen en kommentar, og fortell litt om hvordan du steller og bruker blomstene!

Ofte stilte spørsmål

Når skal man så ringblomst?

Ringblomst bør sås i perioden april–mai/juni, og du kan så frøene direkte på voksestedet. Dette gjør planten til en av de enkleste sommerblomstene du kan så!

Kan man spise ringblomst?

Ja – ringblomst er en spiselig blomst, og regnes som ufarlig. Blomsten har lite smak, og kan derfor brukes som dekorasjon i alt fra salater til desserter.

Er ringblomst flerårig?

Ringblomst regnes som en ettårig plante eller urt, og vil visne ned etter blomstring. Om du ønsker ringblomst til neste år, kan du så nye blomster nokså enkelt.

Legg igjen en kommentar