Potteplanter med blomster

potteplanter-med-blomster

Potteplanter med blomster er fine å ha både utendørs og innendørs. Her finnes det i dag utallige varianter. Ikke bare har naturen så mange fine blomster, men gartnere har med årene også utviklet helt unike varianter. Det er rett og slett et mylder av alternativer å velge mellom. Dermed kan du pynte både inne og ute med flotte potteplanter.

Leter du etter potteplanter med blomster? Det finnes diverse forskjellige alternativer her. Potteplantene kommer i forskjellige størrelser, fasonger og farger blant annet. Det er også stor forskjell på bladmønstre, stammer og mer. I denne artikkelen skal vi presentere deg for et utvalg av potteplanter med blomster.

Begonia

hvordan-beskjære-begonia

Begonia er blant de mest populære potteplantene med blomster. Denne planten kan du blant annet få i rød og hvit. Dette er en spesielt flott potteplante, fordi den gjerne fylles ut ganske godt. Der andre kan være noe tynnet ut, så fyller begonia hele potten den står i.

Planten må vannes regelmessig, men ellers er vedlikeholdet lite krevende. Den trenger for eksempel ikke mye gjødsel, men gi den gjerne ekstra næring om du ønsker det. Begonia skal plasseres i halvskygge. Det er her den trives aller best. Du kan sette den ut om sommeren, men hold den inne resten av året.

Hortensia

Hortensia

En annen populær potteplante med blomster er naturligvis hortensia. Denne har selv de uten erfaring rundt planter hørt en del om. Vi skiller gjerne på hortensia i potte og den som gror som en busk i hagen. Allikevel har de veldig mange like egenskaper, og ikke minst ser de fine ut og lukter veldig godt.

Hortensia kommer i alle mulige farger og i flere forskjellige størrelser. Alle har derimot de flotte blomstene og bladene. Hold jorden rundt din hortensia fuktig, og spe på med næring innimellom. Sett den et sted med halvskygge, slik som opp mot en vegg enten inne eller ute på balkongen.

Ildtopp

hvordan-ta-vare-paa-ildtopp

Ildtopp er en sukkulent, og et flott alternativ for deg som vil ha potteplanter med blomster. Denne trenger særdeles lite vedlikehold, da den er i familie med kaktusen. En sukkulent har nemlig evnen til å lagre vann i seg. Når planten da senere trenger vann, vil den hente dette fra seg selv.

En ildtopp har meget sterke blader og blomster som varer lange. Disse kan du kjøpe med blant annet hvite og røde blomster. Rødfargen kommer av mye kontakt med solen. Da produserer nemlig ildtoppen overskudd av sukker. Gjødsle planten med jevne mellomrom.

Potteroser

Potterose

Potteroser er fine å ha dersom du ikke ønsker en hel rosebusk. Sistnevnte kan bli litt av en hodepine å stelle med etter hvert. Da er det mye enklere å bare kjøpe en potte med en håndfull roser. Her kan du velge mellom utallige farger, alt ettersom hva som passer deg.

Planten både ser fin ut og dufter veldig godt. Dette er ikke en plante du bare setter i jorden og ser at gror, men den krever heller ikke så veldig mye stell. Det er nok med å vanne den et par ganger i uka, og gjerne gi den flytende gjødsel med jevne mellomrom. Sett potterosene i et lyst rom, men helst utenfor direkte sollys.

Flamingoblomsten

stell-av-flamingoblomst

Flamingoblomsten gir oss de samme spanske vibbene som dansen flamingo gjør. Det er først og fremst rødfargen her som minner om den romantiske kulturen sydover. Blomstene her er unike, og de kommer ut av knappenålshoder. Disse hodene er plassert rundt selve kolben du finner i midten av planten.

Disse fargerike blomstene varer lenge. Fyll på med fuktig og godt drenert jord, og aldri la plantejorden tørke helt ut her. Selv om jorden er fuktig, kan du gjerne også spraye bladene litt. Det er ikke bare for å vanne planten, men også friske opp bladene. Da ser planten mye bedre ut.

Orkidé

Planting-av-orkide

Orkidé er et enkelt valg for de fleste. Denne planten fanger oppmerksomheten din med én gang hos gartneren. De unike blomstene med hvitt, lilla og rosa skiller seg raskt ut i mengden. Enten du skal ha en flott potteplante innendørs eller utendørs, er orkidé et flott alternativ.

Som med så mange andre potteplanter, egner orkidé seg best til å være ute om sommeren. Resten av året bør du vurdere å ha denne innendørs et sted. Setter du den i et lysere rom og vanner den jevnlig med litt næring, vil orkidéen garantert bli en av de fineste plantene du har i hjemmet.

Krysantemum

Krysantemum

Solsikken er en flott plante, men som gjerne ikke egner seg i noen blomsterpotte. Den blir rett og slett for stor, for raskt. Krysantemum blir på mange måter potteversjonen, da blomsten i seg selv virkelig ligner mye. Denne er derimot mye enklere å ta vare på, og den kommer i tillegg i flere forskjellige farger.

Blant annet kan du få krysantemum i hvitt, rødt, lilla og rosa. Den gule varianten er derimot den mest populære, og da gjerne rundt påsketider. Krysantemum er en tørst plante som skal vannes med jevnlige mellomrom. Du kan gjerne la jorden tørre seg ut i potten før du fyller på med vann igjen.

Pelargonium

Pelargonium

Pelargonium er kanskje en plante du forbinder med besteforeldre. Det er rett og slett fordi den har vært populær i Norge gjennom flere generasjoner. Dette er ikke uten grunn. Planten er rimelig, lett å stelle og gir ikke minst veldig flotte blomster. Pelargonium er den perfekte potteplante med blomster.

Denne kan du helst plassere lyst, men unngå direkte solskinn på planten. Pelargonium krever en hel del vann, men du skal allikevel la jorden tørke ut mellom hver gang. Om du ønsker det, kan du ta planten ut om sommeren når frosten har gitt seg. Da vil plante kose seg, men pass igjen på at den ikke står direkte i solen for lenge.

Sukkulenter

Sukkulenter

Sukkulenter er et undervurdert alternativ når en ser etter potteplanter med blomster. Vi nevnte allerede ildtopp tidligere, men det finnes tusenvis av planter i sukkulentfamilien. Her kan du få farger som hvitt, rødt, lilla og rosa, alt ettersom hva du ønsker deg av plantene.

Fordelen med sukkulenter, er at de har den samme egenskapen som kaktusen. De lagrer nemlig vann, så du ikke trenger å vanne de så ofte. Enten det er snakk om barn eller en voksen med andre forpliktelser, kan det hende vanningen glemmes tritt og ofte. Da er det fint å ha sukkulenter, siden de mest sannsynlig overlever.

Hvilke potteplanter med blomster tåler frost?

Det som er litt kjedelig med mange potteplanter med blomster, er at de bare kan være ute om sommeren. Når tropenettene er over, må du da ta disse plantene tilbake inn igjen. Det finnes derimot heldigvis potteplanter med blomster som kan tåle frost. Nedenfor ser du vår liste over seks favoritter vi har.

  1. Stemorsblomst
  2. Ranunkel
  3. Krokus
  4. Påskelilje
  5. Snøklokke
  6. Primula

Dersom du supplerer de tidligere nevnte potteplantene med disse seks, kan du også ha flere planter utendørs hele året. Dette gjør at du slipper en stor flyttesjau hver vår og høst. Bare kjøp inn potteplanter med blomster som tåler frost, så kan de stå der året rundt i grunn.

Legg igjen en kommentar