Flotte Potteplanter Inne – De 10 Beste Plantene For Deg

Potteplanter innendørs er med på å heve atmosfæren i hjemmet. Grønne planter er bevist å heve humøret. Mennesker trives rett og slett med planter rundt seg. Det finnes i dag et virvar av forskjellige alternativer der ute. Hos gartneren kan du finne tusenvis av forskjellige planter. Da er det bare å lete seg frem til det man liker.

Skal du plante potteplanter inne? Da har du mange alternativer å velge mellom. Potteplanter er fine, fordi du kan holde plantene kontrollert og enkelt vedlikeholdt. Når du planter innendørs, trenger du heller ikke bekymre deg for vær, diverse skadedyr og rovdyr som spiser plantene. I denne artikkelen gir vi deg 10 tips til flotte inneplanter.

orkide som en potteplante å ha inne

1. Kaktus

Vi har vanskelig for å ikke starte med kaktusen, da dette er en så enkel plante å ta vare på. En kaktus krever som mange vet helt minimalt med vanning. Det går fint med denne om den står over en lengre periode uten en slurk, da den lagrer vann og distribuerer dette ved behov. Dessuten ser jo en kaktus veldig kul ut i vinduskarmen.

Om du vanner en kaktus regelmessig, kan det til og med hende at den blomstrer. Et tips er å la jorden tørke ut mellom hver vanning. Stikk fingeren ned i jorda, og føl etter om kaktusen trenger væske. En kaktus er den perfekte planten for barn og deg som akkurat har begynt med planting. Minimalt med ansvar er et fint sted å starte.

2. Sukkulenter

Sukkulenter er en annen fin startplante. Dette er en liten potteplante som i grunn kan minne om kaktusen på mange måter. Den bør derimot vannes noe mer. Igjen er et godt tips å stikke fingeren i jorda for å se hvor tørr jorda er. Fyll på med vann om jorden er knusktørr, men ikke drukne sukkulenten heller.

Akkurat som med kaktusen, finnes det et utall forskjellige sukkulenter. Et tips kan være å gjøre et forarbeid på nett, for så å finne en gartner som har sukkulenten du ønsker deg. En sukkulent er for øvrig en flott gave til noen som ønsker en potteplante inne. Sukkulenten er også en av barnas favoritter.

3. Elefantøre

I tillegg til de mindre plantene, er det fint med noen store, grønne planter i hjemmet. Elefantøre er en av de flotteste store plantene. Denne får sitt navn at bladene ligner elefantører. Den kjennetegnes som en av de plantene som vokser raskest innendørs. Det er rimelig gøy å følge med på, spesielt om du har plantet fra frø.

Plantet vannes én gang i uken, så det er litt mer ansvar enn for en kaktus. Elefantører skal heller helst ikke stå midt i solsteiken, men gjerne i et lysere rom. Altså er elefantører planter som krever litt mer oppmerksomhet fra deg, men ikke all verdens. De aller fleste, selv nybegynnere, klarer å ta fint vare på elefantøre.

4. Bostonbregne

Bregner er fine planter for å bryte opp litt og variere. Ofte blir det til at en har mange planter med lignende blader eller blomster. Her er en plante som bostonbregne helt unik fra andre. Dette er en rimelig plante som også er veldig enkel å vedlikeholde. Dessuten ser den veldig fin ut som potteplante innendørs.

En bostonbregne skal helst stå i skyggen. Den må vannes jevnlig, men utover dette er det ingen strevsomme krav til vedlikehold. Et tips om du ofte glemmer vanningen, er å sette en alarm på telefonen. Sett den til en dag og et tidspunkt der du vet at du kommer til å være hjemme.

bostonbregne som en inneplante

5. Svigermors tunge

Svigermors tunge er ingen ukjent plante for denne bloggen. Har du lest tidligere innlegg her, har du helt sikkert sett denne. Planten anbefaler vi rett og slett fordi den er så fin. Totalt finnes det over 70 forskjellige arter, så du kan velge etter dine preferanser. Husk på at der noen bare blir 20 cm høye, vil andre vokse seg over 3 meter store.

Det er med andre ord viktig at du følger godt med på hvilken art du kjøper. Skal du ha en potteplante inne, vil du nok helst sikte deg inn mot det lavere sjiktet. Allikevel kan det også være fint å velge en svigermors tunge i midten. Det er flott å bryte opp litt og variere med en høyere plante innimellom.

6. Grønnrenner

Grønnrenner er fine planter som er enkle å vedlikeholde. De er ikke særlig sære i forhold til næring, vanning, plassering og beskjæring for eksempel. Der andre planter trenger jevnlig vedlikehold, vil grønnrenner klare seg fint over tid uten spesielt mye kjærlighet. Det er allikevel fint å gi den litt oppmerksomhet mens du går runden med de andre.

En stor grunn til at vi anbefaler grønnrenner, er at du kan forplante den. Forplanting innebærer at du kan bruke deler av en plante til å lage nye lignende planter. Da får du flere grønnrenner, som du enten kan spre rundt i boligen din eller gi bort i gave. Dette er flotte potteplanter som passer inn i de fleste hjem.

7. Fikentre

Ikke bare er fiken en veldig god frukt, men treet er også meget fint. Du kan kjøpe det ferdig plantet eller som frø. Sistnevnte er mest spennende, da du får se det vokse sakte, men sikkert. Det er kanskje den unike bladfasongen som folk flest liker ved fikentreet.

I kombinasjon med de overnevnte plantene, skiller fikentreet seg fint ut. Velger du et par av disse, eller alle, sikrer du en variasjon i plantene dine. Da blir ikke alt så likt og kjedelig. Plasser fikentreet i lune omgivelser, da det trives best her. Fjern det fra vinduskarmen om sommeren så det ikke brenner seg.

fikentre som en potteplante å ha inne

8. Orkidé

I tillegg til kaktuser, grønne planter og unike blader, er det også fint med blomster i hjemmet. Her er orkidé en klassiker som mange nordmenn går for. Fordelen her, er at forholdet med krav til stell og hvor flott planten er, nemlig ikke henger på greip. Du trenger bare litt lett stell, så har du plutselig en av de flotteste plantene.

Orkidé skaper et elegant uttrykk i hjemmet ditt. Plasser den i vinduskarmen eller midt på stuebordet, så blir den fort et samtaleemne rundt bordet. Orkidéene kommer i flere forskjellige farger og størrelser, så vær sikker på at du gjør ditt forarbeid. Et tips er å søke på nett før du går til gartneren.

9. Hortensia

Hortensia er både populær som potteplante og busk. Førstnevnte er derimot mye enklere å ta vare på, og det er denne du bør ha i hjemmet ditt. Planten dufter godt, den blomstrer lenge og den ser jo også veldig bra ut. Hortensia kan kjøpes i diverse farger.

Planten trives i solen eller i halv skygge. Denne må du vanne en del mer enn de fleste plantene på denne listen. Ikke la den tørke ut, så vann med jevne mellomrom. Setter du en alarm på telefonen, sikrer du at du får vannet den nok.

10. Begonia

En siste flott potteplante er begonia. Med denne får du noe rødt i hjemmet ditt. Du kan selvfølgelig også velge roser, men begonia er et flott alternativ. Den fås i tillegg i flere alternative farger om du ønsker dette.

Begonia blomstrer mye, uten at den trenger mye stell. Både vanning og næring trengs bare sparsommelig, og planten kan fint stå i halvskygge uten behov for direkte sollys. Plasser den for eksempel på stuebordet som en flott plante gjestene kan beskue.

Legg igjen en kommentar