Populære Stueplanter – De 7 Mest Trendy Plantene

Populære stueplanter inkluderer alt fra vanlige, grønne planter til de som er fulle av fargerike blomster. Nordmenn bruker aller mest på interiør i verden, og det inkluderer stueplantene. Det er kanskje ikke så rart når en tenker over hvor mørkt og trist det blir på vinteren. Da er det fint å fylle stuen med noen livlige planter.

Er du på utkikk etter stueplanter? Det finnes et mylder av populære stueplanter, og det kan være vanskelig å bestemme seg. Selv innenfor hver plante, finnes det til tider hundrevis av forskjellige typer. Noen høye, noen korte. Noen store, noen små. Noen med blomster, og noen uten. Vi tar deg her gjennom noen populære stueplanter du bør vurdere.

sitronplante som er en populær stueplante

Strelitzia Nicolay

Først ut er en helgrønn plante. Strelitzia Nicolay er et fint tilskudd til enhver stue. Planten fyller godt rommet, og den har dessuten en levende og tropisk grønnfarge. Det er perfekt for å få litt grønt liv inn i stua. En stor fordel med Strelitzia Nicolay er at den også er veldig enkel å ta seg av.

Som så mange andre populære stueplanter, liker Strelitzia Nicolay lys, men ikke direkte sollys. Dette er altså ingen plante for vinduskarmen. Plasser heller Strelitzia Nicolay opp mot en vegg litt lenger inn i rommet. Da får den tilgang på det livsviktige lyset, men uten at bladene brenner seg og legger seg ned i solsteiken.

Selv om Strelitzia Nicolay krever lite stell, må du vanne den med jevne mellomrom. Et tips for å unngå å måtte gjøre oppgaven med stadig hyppighet, er å kjøpe en potte med hull. Da kan du sette den ned i en skål med vann, så planten drikker av seg selv. Da fyller du bare skålen med mer vann når denne går tom.

Kokospalme

En annen populær stueplanten med primært grønt, er kokospalmen. Denne palmen er et must i ethvert moderne norsk hjem. Den gir deg den tropiske følelsen året rundt, også på vinteren. Mange lar seg fascinere av hvordan denne palmen gror. Stammen og bladene virker normalt, men så ser man ned i potta.

I potta ligger det nemlig en kokosnøtt, og det er her palmen vokser ut fra. Det er med andre ord en helt unik plante, og du finner ikke noe lignende i det norske markedet. Dette har gjort kokospalmen umåtelig populær blant kokos nordmenn.

Planten trives best i lyse forhold, akkurat som der den originalt kom fra i sydligere strøk. Den trenger derimot ikke å for eksempel stå midt i solsteiken, selv om den tåler det. Kokospalmen kan også trives opp mot en vegg i et lyst rom. Vann til jorden er lett fuktig, og ikke la den tørke ut mellom vanningene.

Caladium

Utover de mer grønne plantene til stua, finnes det også flere populære stueplanter fulle av farger. Caladium er en av mange planter nordmenn har etterspurt mye de siste årene. Denne har flotte, tynne blader med spennende mønstre og ikke minst flotte farger.

Bladene kommer i farger helt fra lyst hvitt til mørkerødt. Mønstrene er unike og minner mer om kunstverk enn naturens eget produkt. Dette er en veldig vakker plante i forhold til kravene om stell. Her holder det å vanne med jevne mellomrom. Planten liker derimot fuktighet, så spray gjerne bladene jevnlig.

Videre er det viktig at du ikke setter caladium midt i solen. De tynne bladene kan nemlig bli solbrente, akkurat som om oss mennesker. Allikevel trives caladium i lyse rom, men altså ikke midt i solen. Temperaturen i rommet den står bør også stabilt være over 15 grader.

Calathea

Få planter er så varierte innad i sin sort som calathea er. Denne planten kommer i en rekke forskjellige sorter, så det er noe for alle her. De mønstrede bladene er unike, uansett hvilken sort du lander på. Fargene varierer fra lyst grønn til meget mørkt, og dessuten dukker lilla opp på undersiden av noen sorters blader.

Calathea liker å stå lyst, og det ser du om kvelden. Da lukker nemlig bladene seg når lyset går vekk. Dette er med andre ord en plante som strekker seg mot sollyset og trenger dette for å overleve. Planten skal allikevel ikke stå i direkte sollys. Disse plassene kan du spare til palmer og mer tropiske planter.

Planten foretrekker fuktig jord til enhver tid, så ikke la den tørke ut. Et annet tips er å spraye bladene med jevne mellomrom. Sprayer du med litt grønnsåpevann, beskytter du også bladene på planten. Støv går da også bort, og dermed får man et mer rent og tydelig bladverk på planten.

Coleus

Ikke glem coleus! Denne unike planten er på alle hagefrikers lepper. Coleus har vært blant populære stueplanter en stund, og sånn vil det nok fortsette å være. Planten er det som kalles en stjerne, som i og for seg er en passende tittel for en så flott plante.

De ulike bladmønstrene og fargene er utvilsomt et blikkfang. Det skal godt gjøres å gå forbi disse plantene uten å ta en ekstra nærme titt. Kanskje er det ikke så rart at planten på folkemunne bare kalles en praktspragle? Fargen pragler i all sin prakt blant alle stueplantene.

Coleus skal stå lyst og luftig, men ikke for lenge direkte i solen. Bruk vanlig blomsterjord i potten, og tilfør næring med jevne mellomrom i vekstsesongen. Du skal vanne ofte, og jorden skal være lett fuktig. Pass derimot på at du ikke overvanner, og ei heller lar jorden tørke ut.

flott kaktus i en potte

Sitrusplante

Et siste råd er å få en sitrusplante inn i hus. Denne ville nok mange også klassifisert som et tre. En sitrusplante er et fint avbrekk fra de andre plantene på denne listen. Ikke bare ser denne planten veldig bra ut, men den skal jo også bære frukter. Tar du godt vare på en sitrusplante, får du saftige sitroner å ta av.

Sitrusplanten har det best utendørs om sommeren, men kan også stå inne. Den må uansett stå inne resten av året, siden den trenger høyere temperaturer. For å gi den best mulig vekst, bør den få jevnlig med lys. En sitrusplante kan gjerne stå i direkte sollys, for eksempel rett ved vinduet.

Hold jorda fuktig i potta, og pass på at røttene ikke tørker opp. Det er disse som frakter vannet ut videre i planten, sånn at den kan vokse seg stor. Dersom du beskjærer planten med jevne mellomrom og gir den riktig næring, vil en sitrusplante garantert bære frukter.

Kaktuser og andre sukkulenter

Sukkulenter er planter som er særdeles enkle å ta vare på. Kaktus er bare én av veldig mange. Disse er enkle å ta vare på, i den grad at de trenger veldig lite vanning. Du kan med andre ord glemme det noen uker på rad, men sukkulenten virker ikke å ha tatt seg nær av den grunn.

En sukkulent vil nemlig lagre vann, sånn at den selv kan drikke av det ved behov. En slik plante er perfekt for barna og andre som glemmer å vanne, men de gjør seg også godt som stueplanter. Det unike utseendet komplementerer fint mange forskjellige planter.

Kaktuser fås i alle forskjellige fasonger og farger. Det er til og med noen kaktuser og sukkulenter som får blomster. Gjør et godt forarbeid, så finner du garantert sukkulenter som passer inn i dine interiørplaner.

Legg igjen en kommentar