Planter i Krukker Om Vinteren: 3 Tips Som Forandrer Innemiljøet

Det å plante i krukker er veldig populært, og lar deg skape frodige oaser der du ikke har bed. Skal du få glede av plantene også neste år, gjelder det imidlertid å ruste dem for vinteren. Samtidig er det viktig å velge planter som faktisk er vinterherdige.

Her deler vi noen nyttige tips!

dame som planter i krukker til vinteren

Hva slags planter kan man ha i krukker om vinteren?

Det finnes et bredt spekter av planter, fra ettårige sommerblomster til flerårige stauder og vintergrønne vekster. De plantene som er ettårige varer kun i én sesong, og er ikke noe poeng i å overvintre. Mange andre planter vil imidlertid kunne komme til glede også neste år.

Ta hensyn til herdighetssone

Når du kjøper planter er det alltid lurt å sjekke vekstens herdighetssone eller klimasone, noe som vanligvis oppgis av gartneriet. I mange tilfeller vil du se anbefalt klimasone på lappen som henger på planten.

Kort fortalt er Norge inndelt i åtte ulike herdighetssoner. Disse strekker seg fra H1 (mildt klima) til H8 (tøft klima). I tillegg finner vi fjellsonen, hvor få ting gror siden vekstsesongen er på under 110 døgn.

De fleste flerårige planter er merket med en gitt herdighetssone, noe som betyr at planten kan overleve vinteren i det aktuelle området (samt alle mildere områder).

En plante med herdighetssone H3, vil med andre ord kunne overleve i sonene H3, H2 og H1. Merk deg at hvis du planter i krukker, vil herdighetssonen normalt sett reduseres med én. Dermed vil en plante som er herdig til H3, i prinsippet kun være vinterherdig til H2.

Vintergrønt

Det er fullt mulig å ha vintergrønt i krukker om vinteren, så fremt planten er herdig i din klimasone. Her er noen eksempler på vintergrønne planter som tåler vinteren mange steder i landet:

 • Buksbom
 • Grantre
 • Sypress
 • Einer
 • Furutre
 • Barlind
tegning av en mann som plasserer planter i krukker om vinteren

Stauder

Dersom du ønsker blomstrende og flerårige planter, er stauder et godt valg! Du kan dessuten overvintre mange stauder i krukker om vinteren. Den synlige delen på planten visner vanligvis ned enten du har den i bed eller potter, men røttene er det fortsatt liv i.

Til våren vil planten titte frem med nye, friske skudd og blader – dersom den overlevde vinteren. Her er noen stauder som er vinterherdige og robuste nok til å overvintre i krukke mange steder i Norge:

 • Alunrot
 • Astilbe
 • Storkenebb
 • Bregner
 • Takløk
 • Salvie
 • Kattemynte
 • Tusenfryd
 • Prydgress (f.eks. fagerrørkvein)
 • Hosta (bladlilje)
 • Anemoner
 • Løytnantshjerte

Planter i krukker som bør overvintres inne

Enkelte planter er i prinsippet flerårige, men vil vanligvis ikke overleve utendørs i den norske vinterkulden. Du kan imidlertid få plantene til å overleve ved å sette dem et frostfritt og kjølig sted, som for eksempel i en garasje.

Eksempler på planter i krukker som bør settes inn om vinteren, er oliventrær, pelargoner, terrassepalmer, sitrus- og fikentrær.

mann som planter i krukker med vintergrønne planter

Tips til deg som skal ha planter i krukker om vinteren

Foruten å velge riktig plante for overvintring i krukker, finnes det også andre tiltak som øker sjansen for å lykkes. Her er de viktigste!

Plant smart

Skal du først plante i krukker, kan du med fordel velge romslige krukker som gir planterøttene litt boltreplass. Og jo større jordvolum, jo mindre sjanse er det for at jorden fryser til.

God drenering er også avgjørende. Ha derfor drenerende lecakuler nederst i krukken, og sørg for at potten har dreneringshull i bunnen.

Løft krukken fra underlaget

Et annet smart tips er å ha krukkeunderlag eller -føtter under potten. Dette lar deg skape et mellomrom mellom underlaget og krukken, og reduserer sjansen for frost. Samtidig vil luftlaget gjøre det enklere for overflødig vann å renne ut av krukken. Vinn-vinn!

Sett krukken lunt

Du kan også øke sjansen for at planter i krukker overlever vinteren ved å sette dem et mest mulig lunt sted utendørs. Det er ofte noen grader varmere inntil husveggen, så sett gjerne krukken inntil en lun vegg.

Vurder isolering av krukke og plante

Dersom det er kalde vintre der du bor, kan det også være smart å beskytte planten med isolerende materialer. Først og fremst er det viktig å dekke med isolasjon rundt krukken, da det er der plantens røtter er. Her er tips til isoleringsmaterialer:

 • Isopor
 • Halm
 • Bobleplast
 • Sitteunderlag
 • Pledd
 • Papp

Du kan også sette krukken oppå isolerende materialer, for å beskytte mot kulde fra underlaget. Her er et sitteunderlag midt i blinken!

Planter i Krukker Om Vinteren

Unngå vanning når det er minusgrader

En annen feil mange gjør, er å vanne plantene om vinteren. Når vinterkulden setter inn gjør du lurt i å la vannkannen stå! Om vannet fryser på, kan planten dø. Husk at planter i vinterdvale stort sett ikke trenger å vannes.

Beskytt mot den skarpe vårsolen

Dersom du har vintergrønne vekster i krukker om vinteren, er det smart å beskytte plantene før vårsolen titter frem. I januar og februar er solen sterk, og dersom det fortsatt er frost i jorden vil væsken trekkes fra bark og blader. Dette fordi planten ikke kan trekke vann fra frossen jord.

For å forhindre at plantens vannreservoarer tømmes, kan du dekke til med en juteduk eller lignende tidlig på våren.

Ha planter i krukker både sommer og vinter!

Så lenge du velger riktig plante og tilrettelegger for trivsel i vintermånedene, kan du fint ha planter i krukker om vinteren. Både stauder og vintergrønt er mulig å overvintre i potter, og vekstene kan dermed by på glede i mange år fremover.

Hvilke planter har du i krukker om vinteren? Fortell gjerne om dine erfaringer!

Ofte stilte spørsmål

Hva gjør man med potteplanter om vinteren?

Potteplanter bør settes inntil en lun husvegg om vinteren. Isoler gjerne krukken med papp eller lignende, og løft krukken opp fra underlaget. Unngå vanning ved kuldegrader.

Kan krukker stå ute om vinteren?

Mange krukker tåler å stå ute om vinteren (frostsikre materialer), mens andre kan sprekke (terrakotta og keramikk). Løft gjerne krukken opp fra underlaget for å forhindre skader.

Hvordan overvintre planter ute?

Det beste er å plante planten direkte i bakken, men overvintring i krukker er også mulig. Løft krukken fra underlaget og sett den inntil en lun vegg. Isoler gjerne krukken med isopor.

Legg igjen en kommentar