Plante Tre i Hagen – 8 Viktige Tips For Å Lykkes

Plante tre i hagen? Det er en tanke mange nordmenn går med. Enten det er for det estetiske, skjerming mot naboer eller for fruktene for eksempel, er treplanting en populær ting å gjøre. Det er noe helt eget med å plante et tre i hagen og å se dette vokse år etter år. Prosessen med å plante tre i hagen er mye enklere enn det mange skal ha det til.

Planting er en morsom prosess for store som små. Spesielt barna synes det er veldig gøy å dyrke noe, men det er klart at voksne også har det gøy. Har du gått med tanken om å plante et tre i hagen? Da er du ikke alene. Mange nordmenn ønsker å gjøre dette, men hvordan går en egentlig frem? I denne artikkelen gir vi deg alle svarene du søker.

en som planter et tre i hagen

Hvilket tre bør du velge?

Treet i seg selv er det første du må sette deg inn i. Her finnes det tusenvis av forskjellige trær. Flere bør du derimot kunne ekskludere i forhold til kriteriene dine, samt hvor du skal dyrke dem. Det er tross alt ikke alle trær som passer seg å dyrke i Norge. Dessuten kan du ekskludere en hel del trær dersom du bare ønsker deg frukt i hagen.

Størrelsen er også noe du bør vurdere. Noen trær vokser seg rett og slett helt enorme, og kanskje sjenerer dette både for deg selv og naboen. Dessuten vil de største trærne slå ganske lange røtter, så disse må plantes vekk fra huset ditt, slik at ikke røttene går i grunnmuren. Da må du ha stor nok hage til å plante disse trærne.

Beste årstid for å plante tre i hagen

Når du har valgt ditt tre, er det på tide å plante det. Her er det lurt å velge riktig årstid, da det faktisk teller en del for veksten til treet. Dette har å gjøre med jordkvaliteten i de forskjellige årstidene. Jorden inneholder nemlig mer fukt på våren og høsten, og nettopp derfor er det best å plante tre i hagen da.

Trær kan helt fint også plantes om sommeren. Da må du bare passe på at du vanner regelmessig, noe som blir ganske unødvendig mye arbeid. Plant heller om våren eller høsten, så slipper du masse ekstraarbeid. Dersom vekstsesongen der du bor er kort, bør du helst plante treet om våren. Da får treet hele sesongen på å etablere røtter.

Slik planter du treet

Nå som du har bestemt deg for treslag og årstid, er du klar til å plante treet. Grav et hull som er dypt nok til å dekke alle røttene til treet. Hullet skal også være minst 25 % bredere i omkrets enn rotklumpen du holder i hånda. Legg gjerne på litt ekstra, så holder du deg på den trygge siden.

Jorda rundt treet skal helst holdes åpen de første fire årene. Det vil si at du skal luke ut ugress og ellers holde hullet rent for alt bortsett fra jorden. Dette er enkelt og greit fordi treet trives best slik. Da slipper det som ung å kjempe mot ugress om ressurser, og da vokser også treet en god del bedre.

tre som ble plantet i hagen for noen år siden

Hva slags gjødsel bør du bruke?

Bruk av gjødsel og kompost er en velkjent måte å få økt veksten på. Dette kan du gjerne blande inn i jorda før du planter treet. Vær derimot varsom med for mye gjødsel eller kompost i bunnen av hullet. Treet kan fort synke ned når komposten og gjødselen brytes ned over tid. Dette er veldig kjedelig og vil kreve at du tar opp treet fra bakken igjen.

Når du er ferdig med plantingen, kan du overgjødsle etter to uker. Her er det viktig at du vanner ekstra etter gjødslingen. Unngå også nitrogenholdig gjødsel dersom du planter på høsten. Gir du dette etter august, vil nemlig treet slite med å gjøre seg klar til å overvintre.

Vanningstips for trær

Som nevnt må du vanne et tre en hel del om du planter dette om sommeren. Da er det bedre om du heller planter det i fuktig jord om våren eller høsten. Du skal uansett unngå tørke for enhver pris. Dersom treet opplever tørke, vil det nemlig stoppe veksten. Går treet i en lengre periode med tørke, vil det i verste fall ende opp med å dø.

30 liter vann, 2 ganger i uken, per tre, er en huskeregel mange har. Du må derimot opp eller ned i mengde og frekvens avhengig av hvilket tre du har. Vanne treet må du nesten uansett, da naturen ikke vil gi nok vann til optimal vekst. Det kreves tross alt 30 mm nedbør for å gjøre opp for vanningen i oppstarten. Videre i livsløpet kan du vanne ved tørr jord.

Gi støtte for å få et rett tre

Dersom du bare setter treet ned i hullet og lar det gro, vil det mest sannsynlig bli skakt. Det er fordi jorden vil bevege seg, og treet beveger seg med den. Selv om noen få centimeter den ene eller andre veien kanskje ikke ser så mye ut til å begynne med, blir konsekvensene mye større når også treet blir mye større.

Derfor bør du sette opp en god støtte rundt treet, så det vokser rett opp i starten. Denne støtten kan gjerne fjernes etter noen år, men la den stå om du er usikker. Dette er ikke det mest estetiske i starten, men det er sannelig ikke et skjevt tre heller. Skjeve trær ender man opp med å kutte ned uansett, på grunn av farene ved disse.

et lite tre som blir plantet i hagen

Tips til trær du kan plante

Det finnes utallige trær du kan plante i hagen. Allikevel er det noen favoritter som går igjen. Enkelte elsker frukttrærne, simpelthen grunnet maten disse gir. Noen liker de mer fargerike trærne. Andre igjen liker de med minst vedlikehold. Se våre tips til trær du kan plante i hagen nedenfor.

  • Kirsebærtre: Dette er både enkelt å plante og å stelle med. Følg bare våre generelle råd for å plante et tre i hagen, så er du innafor. Dette treet vil gi deg søte, smakfulle bær.
  • Hortensia: Hortensia er et tre som også kan fås som både plante og busk. Egentlig er disse den samme sorten, men med forskjellige vilkår for hvor de gror.
  • Rhododendron: Rhododendron er umåtelig populært som tre. Dette handler nok primært om hvordan det ser ut og lukter.
  • Forsythia: Forsythia har også en stor tiltrekning i forhold til sitt utseende. De gule blomstene gir oss umiddelbart påskestemning.
  • Hvitrogn: Hvitrogn har flotte blader og blomsterklaser i sesongen. På høsten blir blomstene til hvite, små rogn.

Start med å plante et tre i hagen nå

Går du med tanken om å plante et tre i hagen? Da kan vi anbefale å gjøre det med en gang, for det vil ta noen år før det bærer frukter eller blomstrer. Starter du nå, får du nyte treet tidligere enn om du sitter i båten og venter.

Følg rådene i denne artikkelen, og spør gjerne også din lokale gartner. Da sikrer du deg at du får mest mulig informasjon om prosessen, slik at du lykkes.

Legg igjen en kommentar