Plante Plommetre – 6 Tips Og Triks Du Må Vite Om!

Planer om å plante plommetre? Hva er vel bedre enn å sette tennene i en saftig plomme midt på sommeren? Et plommetre er et perfekt tilskudd til din hage, og det trenger ikke å være vanskelig å verken plante eller vedlikeholde dette treet. Kjøper du et slikt tre i dag, vil du innen noen år kunne nyte en rekke gode plommer.

Plommer er kjente for sin saftige og søte smak. Drømmer du om å gå barbeint ut i hagen og plukke med deg en plomme? Da bør du plante plommetre i hagen din! Dette er en flott aktivitet som passer bra både for single og familier. Det er noe helt unikt med det å plante et tre og følge veksten. I denne artikkelen gir vi deg alt du trenger å vite om å plante plommetre.

stort og plommetre

Når på året skal du plante ditt plommetre?

Årstiden for planting er viktig for at treet skal vokse best mulig. Her er det viktigste at du unngår planting mens det ennå er frost i bakken. Dette tipset gjelder for så vidt alle trær, busker og planter som du har i hagen. Merk også at det kan være lurt å se på værmeldingen. Noen ganger blir vi lurt av at våren har ankommet, men så er det minusgrader bare dager senere.

De beste årstidene for planting av plommetre er våren og høsten. Sommeren går også helt fint, men da bør du være obs på at det ikke er like mye regn. Planter du treet om våren eller høsten, så sikrer du deg at treet får masse naturlig vann fra regn. Planter du om sommeren, må du selv stadig ut og vanne treet ditt.

Det er helt essensielt for et nyplantet tre å få nok vann. Følg derfor nøye med på værmeldingen. Forsikre deg om at du vanner treet nok, også om du planter det på våren eller høsten. Det kan tross alt være lengre perioder uten regn også under disse årstidene.

Fuktig og næringsrik jord er viktig

Fuktighet, da spesifikt fra regn og vanning, er viktig for jorden. Et nyplantet tre er spesielt sensitivt i tørkeperioder. Selve jorden bør også være godt drenert. Spør du din lokale gartner om dette, vil de kunne rådføre deg om hvilken jord du bør kjøpe.

Forsikre deg også om at jorden du kjøper er næringsrik og moldrik. Du trenger ikke kjøpe slik jord nytt hvert eneste år, men ved planting er dette viktig. Det gir nemlig ditt plommetre et godt utgangspunkt. Det første året med treet ditt er det viktigste. Her bør du investere i skikkelig jord, sånn at treet vokser godt.

Vi anbefaler også å spe på rikelig med gjødsel. Det er bedre å spe på med for mye enn for lite. Gjødsel hjelper treet med å vokse ekstra godt. Igjen er dette noe en gjerne benytter det første året for å gi treet en god start. Når du skal plante ditt plommetre, kan du blande inn gjødsel med jorden for best mulig effekt.

majestetisk plommetre

Hvilken plommesort passer best for deg?

Når du skal kjøpe et plommetre hos gartneren, vil det fort gå opp for deg hvor mange sorter det finnes, om du ikke allerede visste dette. Gjør et godt forarbeid, og les deg opp om de forskjellige sortene som finnes. Mange sorter er like, men det finnes forskjeller som muligens er viktige for deg.

For eksempel kan det være forskjell på smaken på plommene. Dersom du liker en søtere plomme, bør du søke en sort som gir deg dette. Se også etter størrelse, vekstsesong og så videre. For at du skal ha mest mulig glede av å plante plommetre, er det viktig at du vet akkurat hvilken sort det er du har å jobbe med.

Jevnlig beskjæring av plommetre er viktig

Etter at treet har fått grodd en stund, er det viktig at du beskjærer det. Treet vil ikke vokse feilfritt, og det vil alltid være skavanker som du bør beskjære. De viktigste greinene å beskjære er skadde, syke eller døde greiner. Disse kan tappe treet for energi, selv om de altså neppe vil bære mange frukter.

Når du skal plante plommetre, anbefales det også å beskjære «konkurranseskuddet». Dette er et ekstra skudd som kommer ut av toppen av treet. Fjern det skuddet som er svakest. Dessuten bør du også beskjære greiner som vokser rett opp eller mot stammen. Sist, men ikke minst, fjern greiner som går inn i hverandre og hindrer andre greiners vekst.

Rent praktisk sett kan du også beskjære de greinene som henger lavest. Dette gjør det enklere å jobbe rundt treet, blant annet med gressklipper og for stell av trær, busker og planter ved siden av ditt plommetre. Bare pass på at du ikke beskjærer for mye, siden dette ikke er bra for treet.

Gode redskaper gir gode resultater

Fra første spadetak er det viktig å ha gode redskaper. Og til ditt første spadetak trenger du nettopp en god spade. Hullet skal graves til cirka én kubikkmeter, så da trenger du minst en mellomstor spade. Denne vil du også få bruk for til andre ting du skal plante i hagen din.

Når treet har fått vokst en stund, trenger du også både håndsag og hagesaks til beskjæring. Noen foretrekker også motorsag til større greiner. Disse blir aldri veldig store på plommetre, så kanskje er en liten, elektrisk motorsag tilstrekkelig for ditt bruk. Her kan du se an hvordan din sort og ditt tre vokser seg til.

Vi kan også anbefale at du kjøper en krakk eller lignende for å nå opp når treet vokser seg høyere. Kanskje rekker du like høyt som treet, men kommer du deg helt inn i midten av toppen av treet? I stedet for å streve, er det bedre å bare kjøpe en krakk du kan stå på.

blomstrende plommetre

Styr unna disse fallgruvene

Når du har gledet deg til å plante et plommetre og nyte fruktene av det, er det kjedelig å falle for tabber. Slike tabber skjer selv den beste, men disse trenger ikke skje deg om du leser de neste avsnittene nøye.

For det første bør du være veldig nøye ved plantingen. Mange tenker at stellet er det viktigste, men det er plantingen som har mest å si for treet. Forsikre deg om at du kjøper nok jord og gjødsel, og at du vanner regelmessig. Det er også helt essensielt at jorden som nevnt får kontakt med røttene. Ellers vil ikke næringsstoffene kunne tas opp i treet ditt.

Når treet endelig begynner å vokse, er det som nevnt viktig at du beskjærer dette jevnlig. Ikke vent til du må ta et skippertak. Beskjæring er i utgangspunktet ikke bra for treet. Det reagerer nemlig med tilvekst og stor bruk av energi, siden det tror du tar livet av det. Om du tar i et skippertak og beskjærer masse, vil treet gå inn i en form for «sjokk».

FAQ

Hvor ofte skal du beskjære et plommetre?

Et plommetre bør beskjæres hver vår. Se også gjerne over treet fra tid til annen gjennom sesongen. Unngå å beskjære i minusgrader eller i dagene før det er meldt minusgrader.

Hvor mye koster det å plante plommetre?

Du kan kjøpe et plommetre for bare et par hundrelapper. Ved planting er det lurt å regne inn jord, gjødsel og eventuelle redskaper.

Legg igjen en kommentar