Plante Og Dyrke Dagliljer: Slik Går Du Frem!

Dagliljer er fargesterke, vakre og robuste. Denne staselige og takknemlige stauden er enkel å få til, og kan pryde opp enhver hage. Siden det er en staude vil den komme tilbake – år etter år, noe som gjør den til en favoritt hos mange hageeiere.

Her forklarer vi deg hvordan du går frem for å plante og dyrke dagliljer. Samtidig deler vi noen tips og råd om stell.

nærbilde av en flott daglilje som er rødlig og gul

Hvordan plante dagliljer?

Dersom du ønsker dagliljer i hagen din, vil det aller enkleste være å kjøpe planten på et gartneri eller hagesenter. I likhet med stauder flest, kan du kjøpe planteklare dagliljer i potter.

Slik planter du dem:

  1. Grav en grop som er litt større enn rotklumpen
  2. Tilsett litt kugjødselkompost og ny jord i gropen (trengs ikke, men vil gi planten en fin start på vekstsesongen)
  3. Fjern eventuell plastpotte dagliljen står i
  4. Dypp rotklumpen i en bøtte med vann til det slutter å boble
  5. Plant dagliljen i gropen
  6. Trykk forsiktig til med jord rundt rotklumpen
  7. Vann

Deling av dagliljer

Du kan også formere dagliljene du allerede har ved å dele dem. Det er anbefalt at denne stauden deles om våren, slik at den ikke vokser seg for tett og kompakt. Ved å dele rotklumpen i to (eller flere) deler, kan du få flere, mindre dagliljer av én plante.

Deling bør gjøres enten på høsten etter at dagliljen er avblomstret, men du kan også dele planten om våren.

Kan man dyrke dagliljer fra frø?

Ja, det er mulig å dyrke dagliljer fra frø. Merk deg likevel at dette ikke er en jobb for de utålmodige, da det kan ta omkring tre år før planten begynner å blomstre. Om du ønsker å prøve denne fremgangsmetoden, kan du gjerne ta frø fra eksisterende planter.

Når frøstandene til planten åpnes, vil de sorte dagliljefrøene komme til syne. Merk deg at frøene trenger en kuldeperiode før de kan spire. Etter kuldeperioden kan du så frøene der du ønsker at dagliljene skal vokse.

dagliljer sett fra litt avstand

Stell av dagliljer

Dagliljer er veldig lettstelte stauder, og stiller slettes ikke store krav til hverken jord, plassering, vanning eller gjødsling. Her er en kjapp oversikt!

Plassering og solforhold

Når du skal plante og dyrke dagliljer trenger du ikke å tenke for mye på plasseringen. Planten trives stort sett overalt, og tåler både sol og skygge. Skal blomstringen bli best mulig, bør den likevel få moderate mengder med sollys.

Halvskygge fungerer veldig bra. Det gjør derfor ikke noe om bedet planten står i havner i skyggen av trær eller lignende i løpet av dagen.

Jord og næring

Når det kommer til jord, stiller ikke dagliljen særlig store krav. Denne planten vil faktisk trives i de aller fleste jordtyper, og er slettes ikke kresen. Vanlig, moldrik hagejord fungerer helt utmerket!

Tilførsel av næring trenger du heller ikke å tenke for mye på. Litt gjødsel i ny og ne skader ikke, men vær litt tilbakeholden. Dersom dagliljer gjødsles rikelig, vil dette ofte føre til mye bladverk og få eller ingen blomster.

flotte gule dageliljer

Vanning

Dagliljer foretrekker som planter flest jevnt fuktig jord. Takket være de tykke jordstenglene kan planten likevel tåle tørke over kortere perioder, noe som gjør den ekstra robust.

Med mindre sommeren er eksepsjonelt tørr og varm, trenger du ikke å vanne dagliljene dine (dersom de er plantet i et bed).

Overvanning er en større trussel en for lite vann. Men så lenge det er god drenering i jorden, vil dagliljen stort sett trives veldig godt. Dersom røttene blir stående i vann over lengre tid, kan planten bli litt furten.

Hvilke bruksområder har dagliljer?

Dagliljer er først og fremst prydblomster som plantes i bed, og planten er vanlig i både gamle og nye hager her til lands. For mange gir dagliljene assosiasjoner til bestemors hage. Så ja, dette er en ekte klassiker!

Dagliljer blir også benyttet en del innen kinesisk folkemedisin, og skal visstnok ha en vanndrivende, betennelseshemmende og febersenkende virkning.

Siden blomsten er spiselig kan du kan også servere den i salater, enten oppvarmet eller kald. Husk at det finnes mange spiselige blomster der ute. Finn dine favoritter, og dekorer desserter, kaker og middagsretter på en fargerik og morsom måte!

Ulike sorter

Det finnes ulike dagliljesorter, og de forskjellige variantene kan skilles fra hverandre både når det kommer til farge, høyde og tykkelse. Gul og brun daglilje er blant de mest kjente sortene, men du finner også hybriddagliljer.

Enten du foretrekker oransje, sitrongul, rosa eller rød, finnes det en daglilje som passer inn i bedet ditt. Eller hva med å kombinere ulike sorter?

Blomstrer dagliljer kun i én dag?

Ja, hver blomst på dagliljen vil kun blomstre i én dag. Det er også dette som har gitt opphav til blomstens navn. Men fortvil ikke – hver plante har som regel mange blomsterknopper. Når én blomst er avblomstret, tar det ikke lang tid før neste blomst åpner seg.

Du vil derfor kunne nyte flere uker med blomstring om du har mange dagliljer i bedet ditt.

Plant dagliljer og se frem til blomsterprakt!

Det å plante dagliljer er veldig enkelt, og du trenger bare å sette stauden rett i jorden der du ønsker at den skal vokse. Du kan selvfølgelig også dyrke dagliljer, men dette er litt mer tidkrevende og komplisert.

Dagliljer er en av de mest populære staudene vi har, og det med god grunn. De fargesterke og vakre blomstene er herlige å omgis, og vil gi uteområdet vakkert blomsterflor i juni–juli.

Rådet vårt er som følger: Plant dagliljer om du ønsker en lettstelt og dekorativ vekst i bedet!

FAQ

Kan man spise dagliljer?

Ja. Både blomsterknopper og blomster er spiselige! I Kina blir knoppene til daglilje ansett som gourmetmat, og de serveres gjerne lettkokte, syltede eller rå.

Når dele dagliljer?

Dagliljer bør aller helst deles på høsten etter at planten er ferdig å blomstre. Eventuelt kan du dele den på våren.

Hva kan plantes ut tidlig?

Dagliljer blomstrer vanligvis i juni–juli. Dersom du ønsker blomsterprakt i hagen tidligere på året, kan du plante ut tidlige blomster som påskeliljer, juleroser, stemorsblomst og vårlyng.

Legg igjen en kommentar