Plante jordbær i potte? Her 8 triks for å lykkes!

Dersom du har balkong, terrasse eller en liten hageflekk, tror du kanskje at du ikke kan ha din egen kjøkkenhage. Heldigvis er det fullt mulig å dyrke i krukker og pallekarmer. Du kan for eksempel plante jordbær i potte, ampel eller tårn. Med litt stell får du deilige bær!

Her forklarer vi deg hvordan du gjør det!

Plante-jordbær-i-potte

Hvordan plante jordbær i potte?

Dersom du kjøper en ferdig jordbærplante på hagesenteret, kan du plante denne over i en potte. Noen velger å bruke en vanlig krukke av for eksempel keramikk, men plastpotter fungerer også fint. Du kan også vurdere å plante jordbærplanten i en ampelpotte.

Husk at beholderen du velger må ha dreneringshull nederst, slik at overflødig vann får rent ut. Dette er viktig for at planten ikke skal bli stående i for våt jord.

Slik går du frem:

  1. Fyll bunnen av potten med lecakuler (ca. 5 cm er nok)
  2. Ha i sandholdig jord eller leirjord
  3. Lag en grop som rommer plantens rotklump
  4. Plant jordbærplanten i potten
  5. Vann
  6. Trykk jorden godt rundt planten, slik at røttene får god kontakt med jorden
  7. Fyll på med mer jord om nødvendig

Alternativt: Så jordbær i potter

Du kan også så jordbærfrø og dyrke jordbær fra start. Dette kan være et fint alternativ for deg som klør etter å komme i gang med jordbærdyrking tidlig på våren. Ønsker du mange jordbærplanter, er nok såing også det mest økonomiske alternativet!

Mange starter med å så bærene innendørs. Så frøene grunt i små potter med såjord, før du planter de små plantene over i større potter etter hvert. Når sommeren kommer, kan du sette plantene ut.

PS! Det er også aktuelt med direktesåing utendørs sommertid. I så fall sår du frøene direkte i jorden der plantene skal vokse.

håndtegnet-jordbærplante-i-potte

Hvordan pleie jordbær i krukker?

Hvis du planter jordbær i potte, vil kravene til stell stort sett være de samme som ved jordbærdyrking ellers. Den kanskje viktigste forskjellen, er at jorden i større grad står i fare for å tørke ut. Samtidig tåler jordbær litt tørke, så dette er ikke en stor utfordring.

Her er noen tips til stell!

Solforhold og plassering

Fordelen med å plante i potte fremfor direkte i bakken, er at du når som helst kan flytte jordbærplantene dine. Om plasseringen skulle vise seg å bli litt feil, kan du sette potten et annet sted. Plasseringen bør være mest mulig solrik, da jordbær elsker sol!

Jord

Enten du planter jordbær i potte, pallekarm eller bed, bør jorden være sandholdig og veldrenert. Du kan gjerne tilsette litt sand i vanlig plantejord. Har du leirjord fungerer dette også veldig bra!

Vanning

Jordbærene bør stå i lett og jevnt fuktig jord, men pass på at jorden ikke er direkte våt over lengre tid. Av den grunn er det så viktig å passe på at potten har dreneringshull i bunnen! Samtidig bør du kun vanne sparsomt, men er det varmt og mye sol kan du vanne litt mer.

Gjødsling

Idet du planter jordbærene i potten, kan du tilsette litt næring. Bland gjerne en beskjeden mengde helgjødsel sammen med jorden. Ellers er hovedregelen at man først og fremst gjødsler jordbær om høsten. Sjekk gjerne ut guiden vår om gjødsel til jordbær for mer info.

jordbærplante-i-en-flott-potte

Forebygging av sykdom og snegler

En av fordelene ved å plante jordbær i potte er at brunsneglene ikke kommer seg like enkelt til planten. Ved å plante jordbær i høyden kan du slippe å ende opp med halvspiste planter! Snurr gjerne litt kobbertape rundt krukken for å være på den sikre siden.

Når det kommer til sykdommer, er jordbærplanter først og fremst utsatt for meldugg og gråskimmel, som begge er soppsykdommer.

Gråskimmel ser nesten ut som grå pels, og kan føre til at jordbærplanten blir ødelagt. Du kan unngå gråskimmel ved å ikke vanne jordbærplanten for mye, og ved å unngå at bærene ligger ned i jorden. Dekk gjerne jorden med et lag halm.

Meldugg kan du forsøke å bekjempe med grønnsåpevann blandet med olje og bakepulver. Sykdommen kjennetegnes av et grått belegg som typisk rammer frukt eller blomster.

Ugress

En av de største fordelene ved å plante jordbær i potte eller ampel, er at du i stor grad slipper ugress. Ved dyrking på friland vil man måtte være påpasselig med å fjerne ugress fortløpende. Det er også nødvendig å fjerne ugress og røtter fra jorden før planting.

Om du ønsker en mer lettstelt dyrkemåte, er derfor krukker og andre beholdere midt i blinken! Jordbærplanten dekker stort sett hele jordoverflaten om du dyrker i potter, slik at ugress ikke får rotfeste.

Plant jordbær i potter, ampler og kasser på terrassen

Drømmer du om kortreiste, saftige og røde jordbær? Om du planter jordbær i en potte eller en annen beholder, kan du få nettopp dette! Mange velger å ha jordbærplantene i potter, siden dette er både dekorativt og kan forhindre snegleangrep.

Det finnes imidlertid mange beholdere å velge mellom. Vil du dyrke jordbær i høyden, kan du velge en høy krukke, som for eksempel en jordbærpotte. Mange planter også jordbær i takrenner, jordbærtårn, ampler eller pallekarmer. Kun fantasien setter grenser.

Det viktigste er at beholderen har dreneringshull, slik at overflødig vann får renne bort. Så lenge jordbærplantene får sol og stell, kan du dyrke jordbær enten du har åker, terrasse, kjøkkenhage eller balkong.

Lykke til!

Ofte stilte spørsmål

Kan man plante jordbær i potte?

Ja, du kan gjerne plante jordbær i potter fremfor i åker, bed eller pallekarmer. Husk å velge en krukke med hull i bunnen, slik at vann kan renne ut.

Hvordan overvintre jordbær i potte?

Siden jordbærplanter er flerårige, kan du overvintre jordbær i potte. Klipp ned visne deler av planten om høsten, og dekk krukken med granbar. Sett gjerne potten inntil en lun vegg.

Hvordan plante jordbær inne?

Du kan så jordbær innendørs allerede i februar–mars. Så jordbærfrøene tynt i såjord, spray med vann, dekk med perforert plast og sett lyst og svalt (18 grader er passe).

Legg igjen en kommentar