Plante Aprikostre – 8 Tips For å Lykkes Med Dette Treet

Ønsker du å plante aprikostre? Dette er både en kjempedeilig frukt, samt et flott tre å ha i hagen sin. Nettopp derfor velger flere og flere nordmenn å plante aprikostre i hagen sin. Da er det viktig å holde styr på hvordan en skal plante, vanne, beskjære og ellers vedlikeholde. For dersom en skal plante et tre og lykkes med frukt, er det mye jobb bak.

Aprikos regnes nok for mange å være en frukt bedre kjent fra de sydligere strøkene. Men visste du at du også kan plante aprikostre i Norge? Det er enklere enn mange tror. Planting krever litt arbeid og kjærlighet fra deg som gartner, men det er slettes ikke vanskelig. I denne artikkelen tar vi deg gjennom hvordan du kan plante aprikostre i din egen hage.

majestetisk plommetre

Den beste årstiden for å plante aprikostre

Det første en nok lurer på, er når på året det er best å plante aprikostre. Her er det ingen absolutt fasit, bortsett fra at en ikke skal plante når det fortsatt er frost i bakken. Et tips er å også følge med på værmeldingen. Unngå å plante dersom det er meldt minusgrader i dagene etter plantingen. Noen ganger lurer været i Norge oss til at våren har kommet.

Når frosten er borte fra bakken, kan du fint plante ditt aprikostre. Det betyr at du i realiteten har fra tidlig vår til sen høst på deg til å plante treet. Allikevel anbefales det å plante treet på en årstid med mye regn. Dermed er våren og høsten de desidert beste årstidene for planting her i Norge.

Du kan også plante om sommeren, men da bør du være obs på at det kan være lengre tørkeperioder. Om treet ditt ikke får nok vann fra regn, må du selv vanne treet stadig. Det er ikke umulig, men det er langt bedre å la naturen hjelpe deg med vanningen. Det viktigste er at jorden er fuktig, slik at treet vokser best mulig på tidlig stadium.

Riktig jord er viktig for veksten

Jorden skal ikke bare være fuktig og godt vannet, men den må også være næringsrik. Aprikostreet tar opp næring fra jorden gjennom røttene. Går du til et lokalt gartneri, kan du kjøpe næringsrik og moldrik jord. Aprikostre liker jord som er godt drenert, så vær på utkikk etter dette.

Et tips er å også investere i gjødsel. Har du noensinne plantet noe og ventet i evigheter på at dette skal vokse? Da er du ikke alene! Mest sannsynlig har du ventet så lenge fordi du ikke har benyttet deg av gjødsel. Ikke vær redd for å spe på jorden med en del gjødsel. Da vil du se at ditt aprikostre vokser mye raskere.

Riktig jord er viktig for veksten til ditt aprikostre. Enda viktigere er det at denne jorden blir tatt opp i røttene. Når du graver ditt hull på cirka én kubikkmeter og setter treet nedi, anbefaler vi å legge jorden rundt røttene. Forsikre deg om at røttene får god kontakt med jorden, slik at de kan ta opp næringen.

blomstring plommetre

Velg din aprikossort med omhu

For ethvert tre du skal plante i hagen din, er det viktig å være obs på hvilken sort du velger. Med årene har både klima og forskere bidratt til at det har blitt veldig mange aprikossorter. Mellom noen av sortene er forskjellene minimale, mens det mellom andre kan være relativt store forskjeller.

Les deg opp på størrelsen, smak, vekstsesong og mye mer før du velger ditt aprikostre. Dersom du gjør et godt forarbeid, vil du garantert bli mye mer fornøyd. Det er også lurt å spørre gartneren du kjøper fra om råd. De vil garantert ha god innsikt og tips som kan hjelpe deg langt på vei. 

Tips til beskjæring av aprikostre

Når du har plantet ditt aprikostre, enten det er på våren eller høsten, skal det få stå en stund og vokse. Men etter hvert som treet vokser, er det viktig at du beskjærer det. Treet kan fint vokse uten beskjæring, men det vil da ikke bære like mye frukt. Dessuten vil ikke treet se like fint ut som du kan få det til å se ut ved jevnlig vedlikehold.

Når en skal beskjære et aprikostre, er det flere ting du skal se etter. Først og fremst bør du se etter skadde, syke eller døde greiner. Kanskje har for eksempel en grein knekt i vinden, men henger fortsatt på treet? Denne kan du beskjære, slik at den ikke forstyrrer veksten til treet ellers.

En annen fordel ved beskjæring, er rent praktisk. Et aprikostre står gjerne midt på gressplenen. Om du lar lavthengende greiner være igjen på treet, vil disse uten tvil være til hodebry for den som klipper plenen. Beskjær gjerne disse greinene, så blir det greiere å jobbe i hagen.

aprikostre nærbilde

Invester i gode redskaper

Dersom du skal plante et aprikostre i hagen, er det lurt å gå til innkjøp av et par gode redskaper. Det første du trenger for å plante treet, er en god hagespade. Siden du skal grave et hull på cirka én kubikkmeter, anbefaler vi å kjøpe en større spade.

Videre trenger du et par redskaper til beskjæring av ditt aprikostre. En enkel håndsag og en hagesaks holder i massevis. For noen av de større greinene kan det være greit å ha en motorsag, men dette blir mest sannsynlig ikke aktuelt før noen år fremover i tid.

Noen år fremover i tid kan det også være lurt å ha en krakk. Et aprikostre blir ikke ekstremt høy, men når treet blir høyere og bredere, kan det være knotete å nå inn til toppen i midten. Da er det fint å ha en krakk du kan stå på, så du får gjennomført beskjæringen med en stø hånd.

Slik styrer du unna de klassiske tabbene

Det er flere tabber en kan gå i enn som får plass i denne artikkelen. De gode nyhetene for deg, er at du forhåpentligvis bare skal lese om dem, og ikke falle for dem selv. Tabbe nummer ved planting av aprikostre, er å ikke grave et dypt nok hull. Dersom røttene ikke får skikkelig feste og næring fra jorden, vil ikke treet vokse slik du ønsker.

Senere i prosessen er en vanlig tabbe å la treet gro uten beskjæring. Dersom du ikke beskjærer treet, går du glipp av mye mer frukt. Dessuten vil ikke aprikostreet se like pent ut. Et aprikostre kan bli øyestenen i hagen din, så ta frem håndsagen og hagesaksen, og beskjær treet ditt med jevne mellomrom.

En siste tabbe er å ikke vanne nok i oppstarten. Skal du plante et aprikostre, eller et hvilket som helst tre i grunn, må du forsikre deg om at dette får nok vann. Regner det ikke nok rett etter planting, bør du vanne treet på egen hånd.

FAQ

Er det vanskelig å plante aprikostre?

Et aprikostre er slettes ikke vanskelig å plante. Kjøp din foretrukne sort, samt næringsrik jord og gjødsel. Grav så et hull på cirka én kubikkmeter, og sett aprikostreet rett ned i hullet. Fyll deretter på med jorden og gjødsel.

Hvor ofte må jeg vanne aprikostre?

Vann heller for mye enn for lite. Det skal godt gjøres å drukne et tre. Viktigst av alt er at du følger med på værmeldingen. Om det ikke regner og er tørt, må du selv vanne treet ditt når jorden rundt blir tørr.

Legg igjen en kommentar