Påskelilje – Tips for Vellykket Planting og Stell

påskelilje

Ingen påske uten påskeliljer! For mange av oss er de vakre gule blomstene en like viktig del av påsken som påskekyllinger og malte egg. Påskeliljer er heller ikke spesielt kravstore når det kommer til planting og stell, og er enkle å lykkes med.

Fakta om påskelilje

Påskelilje (Narcissus pseudonarcissus) er en art som tilhører påskeliljefamilien. Det finnes mange flotte kultivarer (sorter) som har blitt til gjennom foredling. Av den grunn finner du påskeliljer med både fylte og enkle blomster, og med forskjellige fargekombinasjoner.

I de fleste tilfeller blir påskeliljer omkring 20–40 cm høye. Det finnes imidlertid også små sorter som ikke blir mer enn ca. 5 cm høye. I den andre enden av skalaen finner vi svære sorter som når en høyde på nesten 80 cm.

Blomstene er som regel gule, oransje eller hvitaktige. De vakre kronbladene har form som en klokke, og er dekket av seks flotte blomsterblader. Planten har fått sitt navn fordi den vanligvis blomstrer rundt påsketider (april–mai) her til lands.

Hvordan plante løk av påskelilje?

hvordan plante løk av påskelilje

Om høsten er det tid for utplanting av løk, og dette er også et fint tidspunkt for planting av påskeliljeløk. Du finner et stort utvalg av løk hos de fleste hagesentre allerede fra august–september måned.

Når du skal plante løk graver du et ca. 15 cm dypt hull. Sett løken ned i gropen, og fyll deretter på med jord og litt benmel. Skal du plante flere løk, bør du ha en avstand på ca. 10 cm mellom hver. PS! Små løk trenger ikke å plantes fullt så dypt.

Det er også mulig å så påskeliljer fra frø, men dette kan være en tålmodighetsprøve. I noen tilfeller tar det opp mot fem år før planten blir voksen og får blomster! De fleste velger derfor å plante løk.

Planting av påskelilje kjøpt i butikk

Om våren kan du finne ferdig utvokste eksemplarer av påskeliljer i både matbutikker og hos gartnerier. Disse kan settes i flotte potteskjulere utendørs. Du kan også ha dem innendørs, men da vil de fort bli lange og pistrete på grunn av varmen.

Et annet alternativ er å plante påskeliljene du kjøper direkte i et bed. Om du ønsker å få glede av påskeliljene hvert år fremover, er dette en god løsning!

Stell av påskelilje

stell av påskelilje

Påskeliljer er lettstelte planter, og vil for det meste klare seg selv etter at de plantes ut. For å sikre optimal trivsel og blomstring, er det likevel lurt å ta hensyn til plantens preferanser. Her deler vi våre beste tips for stell av påskeliljer!

Plassering og sollys

Påskeliljer trives aller best om de får stå et sted med sol eller halvskygge. Unngå plassering i full skygge. Du kan gjerne plante påskeliljene under busker og trær, eller i et staudebed.

Siden påskeliljene titter frem tidlig på året, vil de ikke bli overskygget av løv og blader fra andre planter. Når påskeliljene visner ned, begynner staudene som regel å vokse for fullt – og vil dekke over de visne restene av påskeliljen.

Ved å plante løkplanter som påskeliljer i bed med sommer- og høstblomstrende stauder, kan du se frem til blomstring store deler av året!

Temperatur

Visste du at påskeliljer fint tåler litt frost? Den robuste løkplanten er derfor ypperlig å ha utendørs tidlig på våren. Påskeliljer tåler ned til fem minusgrader (dersom de er herdet), og bukker ikke under av vekslende vårtemperaturer.

Mange velger å ha påskeliljer innendørs rundt påske. Men husk på at dette fort blir altfor varmt for planten. Har du den inne, risikerer du at den blomstrer av mye raskere. Planten vil også vokse seg høy, tynn og pistrete.

plante påskelilje

Jord og gjødsel

Påskeliljer bør helst plantes i jord som er jevnt fuktig, humusrik og veldrenert. Litt næringsrik jord med innhold av benmel er optimalt. Unngå å plante påskeliljene dine i veldig mager og skrinn jord!

Husk på at påskeliljer har en naturlig næringspakke tilgjengelig i løken. Derfor er de ikke spesielt kravstore når det kommer til gjødsling. Men gjødsle gjerne litt hagegjødsel på jordoverflaten tidlig på våren. I så fall bør du helst velge et nitrogenfattig gjødsel.

Vanning

Påskeliljer vil gjerne stå i jevnt fuktig jord i vekst- og blomstringsperioden mellom april og mai. Er det tørt ute, kan du gjerne vanne litt (unngå dette om det fortsatt er en del frost ute). Etter blomstring foretrekker løken et tørrere miljø.

I de fleste tilfeller trenger du ikke å vanne påskeliljer som er plantet direkte i bakken (f.eks. i bed). Har du derimot påskeliljene dine i krukker, må du passe på at jorden ikke tørker ut. Pass også på at det er hull i bunnen av krukkene, slik at overflødig vann får rent av.

vanne påskelilje

Beskjæring

Etter at påskeliljene har blomstret av, kan planten fort se nokså stygg ut. Det er likevel lurt å la saksen ligge, da næringsstoffer fra stilken vil trekke inn igjen i løken. Dette bidrar til at løken har næringen som trengs for å sikre neste års blomstring.

Men husk: Planter du påskeliljer i bed mellom stauder, kan de visne plantedelene skjules av bladene til staudene når disse begynner å vokse.

Skal løk av påskeliljer tas inn?

Enkelte anbefaler at man graver opp løk av påskeliljer etter at planten er ferdig å blomstre. Ved å ta opp løken og oppbevare den mørkt og tørt, unngår man at løken råtner av vann i løpet av sommeren. Dette er kanskje særlig aktuelt om du bor et sted med mye regn!

I de fleste tilfeller vil det imidlertid gå fint å la løken stå ute i jorden hele året. Påskeliljer er ganske hardføre, og trenger vanligvis ikke å tas inn for vinteren om de plantes i bakken.

Hvor hardføre er påskeliljer?

hvor hardføre er påskeliljer

Påskeliljer er vanligvis hardføre til herdighetssone H6. Plantes de under gunstige forhold med veldrenert jord, kan herdighetsgraden øke ytterligere. Kort fortalt kan du regne med at påskeliljer kan overvintre utendørs der du bor, om du bor i klimasone H1–H6.

Er påskeliljer giftige?

Ja. Påskeliljer inneholder alkaloider, og skal derfor ikke konsumeres! Alkaloidene bidrar til at celledelingen i kroppen hemmes, og inntak kan føre til alvorlig sykdom. Sørg derfor for å holde påskeliljene trygt unna barn og nysgjerrige kjæledyr.

Har du katt og ønsker mer informasjon om andre planter katten skal holdes unna? Les om giftige planter for katter her!

Det sies at hele planten er giftig, noe som inkluderer både løk, blomst og planten ellers. En britisk publikasjon fra 1982 forteller om en hel familie som ble forgiftet etter å ha forvekslet påskeliljeløk med vanlig løk.

Bli klar for våren med påskeliljer!

Påskeliljer er vakre med sine gule blomster, og gir umiddelbare assosiasjoner til vår, sol og påskekyllinger. Gir du de en gunstig vekstplass i veldrenert jord, vil planten kreve minimalt med stell. Men husk – vann påskeliljene dine jevnlig om de står i krukker.

Lykke til!

Ofte stilte spørsmål

Hvordan behandle påskeliljer etter avblomstring?

Dersom du har en avblomstret påskelilje, kan du plante den i bedet ditt etter at frosten i bakken forsvinner. Den vil da komme tilbake år etter år rundt påsketider!

Kan man plante påskeliljer ute?

Ja – du kan fint plante påskeliljer ute i bed eller krukker. Planten trives godt der det er litt kjølig, og vil opptre som en flerårig plante utendørs.

Hva symboliserer påskelilje?

Her i Norge symboliserer nok påskeliljen først og fremst vår og påske! Fra gammelt av har den også vært et symbol på renhet.

Legg igjen en kommentar