Ørkenrose stell – 5 Gode Tips For å Ta Vare På Den

Stell av ørkenrose er kanskje det aller enkleste som finnes innen stell av planter. Denne planten, som først ble populær i Norge for noen år siden, krever nemlig veldig lite vedlikehold. Etter du har plantet den, er det mer eller mindre best å la den være noe i fred. Det er allikevel litt stell involvert med ørkenrosen, så ikke la den stå helt urørt.

Stadig kommer det nye planter her til lands. For bare noen år siden slo virkelig ørkenrosen an. Denne flotte planten er helt unik, fordi majoriteten av røttene er over jorda. Disse røttene ser mer ut som en frukt enn røtter. Dessuten er både bladene og blomstene vakre. Enda vakrere blir en ørkenrose med riktig stell og vedlikehold.

Ørkenrose i en potte

Jord med stein er best for ørkenrosen

Ørkenrosen vokser, som navnet tilsier, nettopp i ganske tørre områder. Den kommer opprinnelig fra Nordøst-Afrika og Midtøsten, der det er særdeles lite regn og gjerne veldig tørr jord. Derfor skal du ikke gå til innkjøp av godt drenert jord, slik som for mange andre planter. Faktisk skal du til ørkenrose kjøpe en ganske så tørr jord.

Videre er det best for ørkenrosen å vokse i jord som også har steiner. Du kan gjerne også kjøpe noen mer dekorative steiner til å ha rundt stammen. Forsikre deg uansett om at jorden kopierer den jorden som ørkenrosen opprinnelig vokser i. Da vil planten vokse mest optimalt, slik at du får en høy og frodig versjon av ørkenrosen.

Planten elsker solrike omgivelser

Siden ørkenrosen kommer fra Nordøst-Afrika og Midtøsten, er det kanskje ikke så overraskende at den liker solen. Her har planten i flere årtusener stått i mange tørre og varme somre. Temperaturene der ørkenroser vokser kommer gjerne opp i 40 grader. Velg derfor et område der temperaturene ofte er høye, slik som en innglasset balkong.

Vær derimot sikker på at ørkenrosen også får nok direkte sol på balkongen. Skulle den ikke det, kan du gjerne flytte den ut i sola på de mest solrike dagene. Det anbefales ikke å la ørkenrosen stå utendørs eller i andre omgivelser som går under 18 grader. Da vil nemlig planten gå i dvale, og da får du ikke de vakre blomstene du ønsker.

Pass på at du ikke vanner for ofte!

Et stort obs ved ørkenrosen, er dens behov for vann. Som du sikkert forstår av navnet, er den vant til tørre omgivelser. Da er det altså ingen god ide å pumpe på med vann. Dette vil ikke hjelpe ørkenrosen å vokse seg større eller få flere blomster. Tvert imot vil dette ta livet av ørkenrosen, da den vil drukne i vannet og ikke ta det opp.

Ørkenrosen har nemlig allerede et lager med vann. Det er slik den holder seg gjennom tørkeperioder. Nettopp derfor vil den ikke ta opp mer vann når du vanner den. Den er allerede lagret med vann til den behøver mer. Unngå for all del overvanning, og hold vanningen til én gang per sommer. Det høres lite ut, men det er nødvendig.

blomstrende ørkenrose

Vekstperioden for en ørkenrose

Det er kanskje ikke så overraskende at sommeren er ørkenrosens vekstperiode. Her får den mest sol, og dermed vokser den også best. Merk at den vanligvis ikke vokser seg særlig høy. Under vekstperioden vil den blomstre, og det er da den vakre planten virkelig viser hvorfor den er blitt så populær.

Tidlig til midt på sommeren vil du se den karakteristiske roten, flotte og grønne blader, samt de vakre rosa og hvite blomstene. Dette er en helt unik plante. Den kan etter blomstring best beskrives som et bonsaitre med vakre blomster. Ta den gjerne med ut i solen på de aller varmeste og mest solrike dagene, så går vekstprosessen raskere.

Når skal du beskjære ørkenrose?

Beskjæring handler om å fjerne skadde, syke og døde greiner og stilker fra blant annet planter. Når det kommer til ørkenrosen, er det ikke vanlig å beskjære. Her holder det med å knipe av visne blomster. Dette bør du gjøre, for da kommer det nemlig nye blomster ut igjen senere. Dessuten hjelper dette med det estetiske rundt planten.

Merk at ørkenrosen som alle andre planter kan pådra seg sykdommer. Det kan kanskje være vanskelig å avgjøre hvorvidt en plante er syk eller ei. Ser du noe unormalt ved akkurat din ørkenrose, er nok det beste å fjerne denne stilken. Det er ikke farlig å beskjære en ørkenrose, og nye stilker og blomster vil raskt vokse ut igjen.

nærbilde av ørkenrose

Blomsterpotten bør byttes hvert andre år

Blomsterpotter og jorden i disse bør helst byttes hvert andre år. Det er fordi jorden etter hvert taper sin energi, og den blir nedbrutt. Nå trenger ikke ørkenrosen all verdens med energi, men du kan allikevel bytte om på jorden. Da opprettholder du en fin farge på den. Dessuten kan du også bytte ut noen av steinene.

Merk at du helst ikke bør sette ut ørkenrosen i hagejorden. Det er fordi hagen din i Norge får så umåtelig mye mer regn enn Nordøst-Afrika og Midtøsten. Dermed vil du ende opp med å drukne ørkenrosen. Dessuten vil ikke temperaturene utendørs i Norge være noe særlig for ørkenrosen. Den lukker seg nemlig igjen når temperaturen går under 18 grader.

Trenger du gjødsel til ørkenrose?

Gjødsel og annen næring benyttes for å hjelpe plantene på vei til å vokse enda mer. Noen planter trenger også næring, for ellers vil de ikke vokse eller blomstre. Ørkenrosen skal ikke ha noe gjødsel når du planter den. Dette er også en plante som krever særdeles lite stell, og du skal faktisk bare gi den gjødsel én gang i året!

Når du vanner din ørkenrose om sommeren, kan du tynne ut vanlig blomstergjødsel i vannet. Dette er, tro det eller ei, nok gjødsel til ørkenrosen for hele sesongen. Grunnen til dette er at ørkenrose tar opp både vannet og næringen i stammen. Her lagres det, helt til det pumpes ut videre i planten ved behov.

Andre ting å tenke på

En annen ting som kan være greit å tenke på, er for eksempel at ørkenrose er giftig. Spiser du den, kan giften påvirke hjertet. Det er mange planter en kan spise i Norge, men dette er altså en av de du på liv og død bør styre unna.

Ørkenrosen blir bare 40-50 cm høy innendørs. Høyt tenker du? I forhold til andre innendørsplanter, er det en fin høyde. Men visste du at ørkenrosen i naturen kan vokse seg til 10 meter høy? Det er godt den ikke blir så høy innendørs!

FAQ

Hvor mye koster en ørkenrose?

Ørkenrosen er ikke enda like populær i Norge som mange andre potteplanter. Dermed koster den også en del mer, og den er vanskeligere å finne. Du må nok ut med mellom 500 og 1000 kr, avhengig av om du ønsker en potte med på kjøpet eller ei.

Hva slags plante er en ørkenrose?

En ørkenrose er det som kalles en knollsukkulent. Denne plantetypen trenger særdeles lite vann, fordi den lagrer vann i stammen sin. Dette er også en utrolig hardfør plantetype.

Legg igjen en kommentar