Monstera – Planting og Råd om Stell

Monstera

Monstera er også kjent som sveitsostplante eller hullplante. Planten har vunnet hjerter over hele verden med sine karakteristiske blader og enkle stell. Med sitt slående utseende og evne til å tilpasse seg ulike miljøer, er monstera en ideell plante for både erfarne gartnere og nybegynnere. Denne passer aller best i stua som et grønt innslag.

Ønsker du deg en større, grønn plante i stua di? Da er monstera et populært valg hos mange. Det er kanskje ikke så rart, med tanke på de unike bladene denne planten har. Denne artikkelen vil veilede deg gjennom prosessen med planting og stell av monstera. Slik kan du sikre at du dyrker en frodig, grønn plante i ditt eget hjem.

Tre tips til planting av monstera

Planting-av-monstera

For å lykkes med en plante, er det liten tvil om at plantingen er viktigst. Det er denne prosessen som gir planten din den riktige starten. Dette gjelder uansett om du planter frø eller en ferdig plante. Riktig potte, vanning, gjødsel, jord og mye mer skal til for å lykkes. Nedenfor finner du tre gode tips til plantingen.

1. Velg riktig potte

Før du begynner, må du velge en passende potte for monstera-planten. Sørg for at potten har god drenering. Da unngår du stående vann, noe som kan føre til at røttene råtner. Potten bør ha en tilstrekkelig diameter, slik at røttene kan spre seg.

Et tips er å ikke kjøpe en for liten potte. Selv om planten skulle passe og gro fint i starten, trenger du da veldig raskt å ompotte.

2. Hvilken jord er best for Monstera? Jordblandingen er viktig!

Hvilken-jord-er-best-til-monstera

Monstera trives i en godt drenert jordblanding som også holder på fuktighet. En blanding av pottejord, perlitt og bark eller sphagnum mose fungerer bra. Dette gir røttene tilstrekkelig luftsirkulasjon, samtidig som det holder på fuktigheten.

Det beste alternativet er gjerne å spørre om spesifikk plantejord hos gartneren. Selv om vanlig plantejord vil fungere, er det egen jord som er spesifikt sammensatt for enkelte planter.

3. Teknikk for planting

Plasser en liten mengde jordblanding i bunnen av potten. Fjern forsiktig monsteraen fra dens opprinnelige potte, og plasser den i midten av den nye potten. Fyll deretter jord forsiktig rundt røttene med, og press lett ned for å eliminere luftlommer.

Det er viktig at den næringsrike jorden får god kontakt med røttene. Det er nemlig røttene som tar opp all næringen i planten. Dekk røttene godt, men la stammen til planten stå uten jord opp mot seg.

Stell av monstera

Stell-av-monstera

Stell er veldig viktig når det kommer til planter. De færreste potteplanter (med unntak av kaktusene) trives uten stell. Selv om det er en del stell med monstera, må den allikevel sies å være enkel å stelle med. Nedenfor kan du se noen av de viktigste tingene du skal tenke på når du steller denne planten.

  • Lysbehov: Monstera trives i indirekte lys. Unngå direkte sollys, da dette kan føre til brente blader. Plasser planten i nærheten av et vindu med filtrert sollys eller i et område med kunstig lys. Litt innover i rommet, gjerne opp mot en vegg, er et fint sted å plassere planten.
  • Vanning: Vann monsteraen når de øverste centimeterne av jorden føles tørre. Unngå å la planten stå i vann. Overvanning kan føre til råte. Om sommeren, når planten er i aktiv vekst, kan du øke vanningsfrekvensen litt. Om vinteren er det lurt å vanne minimalt, slik at planten får hvile seg.
  • Luftfuktighet: Monstera trives i høy luftfuktighet, spesielt i varme omgivelser. Øk luftfuktigheten rundt planten ved å bruke spray eller plassere et brett med vann i nærheten. Dette hjelper til med å forhindre tørre og sprukne blader.
  • Beskjæring: Monstera utvikler karakteristiske hull i bladene etter hvert som den vokser. Om ønskelig, kan du beskjære planten for å oppmuntre til mer kompakt vekst. Fjern døde eller gulnede blader regelmessig for å opprettholde plantens helse og utseende.
  • Støtte og klatring: Monstera er en naturlig klatreplante. Du kan gi den støtte ved å plassere en pinne i potten og veilede planten til å klatre langs den. Dette vil gi monsteraen muligheten til å vokse og utvikle sine karakteristiske luftige blader.

Formering og vekst

Hvordan-få-en-stor-monstera

En stor fordel ved planter, som få gjerne drar nytte av, er formering. Du kan nemlig ta stiklinger av de fleste planter og formere disse. Det betyr at du altså ikke trenger å gå på gartneriet for å kjøpe en ny monstera, om du ønsker dette.

Monstera kan enkelt formere seg ved hjelp av stiklinger. Ta en sunn stilk med minst ett blad, og plasser den i vann eller en fuktig jordblanding. Nye røtter vil begynne å danne seg. Du kan transplantere stiklingen til en egen potte når røttene er sterke nok.

Merk at monstera er kjent for sin raske vekst under optimale forhold. Vær forberedt på at planten kan bli stor over tid. Du kan kontrollere størrelsen med beskjæring. Når du beskjærer planten, kan du da også like gjerne formere den.

Skadedyrene som angriper monstera

skadedyr-monstera

Monstera er som alle andre planter utsatt for angrep. For å sikre at du unngår disse angrepene, er det viktig å sette seg inn i hvilke skadedyr som angriper planten. Da kan du enklere unngå at disse tar seg til rette.

  • Bladlus (aphidoidea): Bladlus er små insekter som fester seg til plantens blader og suger plantesaft. De kan formere seg raskt og forårsake deformerte og gulnede blader. Honningdugg, som er en klissete «saft» på bladene, kan også være et tegn på bladlus.
  • Edderkoppmidd (phytoseiulus persimilis): Disse mikroskopiske skadedyrene trives i tørre og varme miljøer. De suger saft fra bladene og etterlater seg karakteristiske fine, hvite prikker på bladoverflaten. Aggressive angrep kan føre til gulning, flekkede blader og tap av plantens vitalitet.
  • Skjoldlus (coccioidea): Skjoldlus er små insekter som ser ut som små skjold eller vorter på planten. De suger plantesaft og kan føre til svekkede og deformerte blader. Skjoldlus kan være vanskelige å oppdage på grunn av deres beskyttende skjold.
  • Trips (thysanoptera): Trips er små, tynne insekter som suger saft fra bladene og blomstene. Angrep kan føre til sølvfarging eller flekkede blader, samt redusert blomsterkvalitet. Trips kan også overføre plantesykdommer.

Plantevernmidler er den enkleste måten å fjerne skadedyr fra plantene. Det finnes også mer skånsomme metoder, slik som håndvasking med såpe og bruk av andre insekter, slik som marihøner. Sistnevnte liker spesielt å spise lus, som gjerne er det største problemet for plantene dine.

Monstera-stell

Ofte stilte spørsmål

Hvordan kan jeg vite om monsteraen min har skadedyr?

Tegn på skadedyrangrep på monstera inkluderer deformerte blader, misfarging, klissete «saft» (honningdugg) på bladene. Synlige insekter på planten er også et tegn. Regelmessig inspeksjon av planten vil hjelpe deg med å oppdage skadedyr tidlig.

Hvorfor får monsteraen hull i bladene?

Hullene i monsteraens blader er et naturlig trekk. Dette skjer med monstera ute i naturen også nemlig. Hullene oppstår som en tilpasning for å øke overflatearealet og redusere skade fra kraftig regn i dens naturlige habitat.

Hvorfor blir monsteraen min gul eller blek?

Gule eller bleke blader på monsteraen kan være et tegn på overvanning, underernæring, dårlig lys eller næringsmangel. Sjekk vanningsrutiner, lysforhold og gjødsling for å optimalisere plantens helse.

Legg igjen en kommentar