Løpstikke – Dyrking, Stell og 5 Gode Tips For å Lykkes!

Løpstikke er en aromatisk og smakfull krydderplante. Den har vært dyrket og brukt til kulinariske og medisinske formål i århundrer. Med sitt karakteristiske utseende og en unik blanding av smaker, har løpstikke funnet veien inn i mange kjøkken over hele verden. Det gjelder også her hjemme i Norge, der løpstikke har blitt meget populær.

Går du med en tanke om å dyrke løpstikke? Eller har du akkurat hørt om planten og ønsker å lære mer? I denne artikkelen vil vi utforske kunsten å dyrke og stelle løpstikke. Vi skal også se på dens kulinariske bruksområder, samt dens historiske og medisinske betydning.

løpstikke rett før blomstring

Historien bak løpstikke

Løpstikke har en lang historie som daterer seg tilbake til antikken. Der ble den dyrket av grekerne og romerne som en verdifull medisinplante og krydderurte. I middelalderen var løpstikke populær blant munker og klostre. Den ble brukt til å behandle en rekke helseplager.

Senere spredte løpstikke seg til andre deler av Europa. Den ble en favoritt i mange tradisjonelle retter og drikker. I dag dyrkes løpstikke i hager over hele verden. Dens smakfulle blader og stilker blir brukt i både moderne og tradisjonell matlaging. Også her hjemme i Norge kan en faktisk dyrke løpstikke.

Slik dyrker du løpstikke

Dyrking av løpstikke trenger absolutt ikke å være vanskelig. Det er mer jobb enn en kaktus, men vanskelighetsgraden er allikevel ikke så høy. Følger du rådene nedenfor, vil du helt sikkert lykkes med å dyrke løpstikke.

1. Såing av frø eller planting av settepotter

Løpstikke kan dyrkes fra frø eller ved å plante settepotter. Hvis du velger å så frø, kan de sås direkte i hagen om våren når frostfaren er over. Frøene bør plantes 1-2 cm dypt og med 30-40 cm avstand mellom seg. Hvis du ønsker å plante settepotter, kan du gjøre det tidlig på våren eller på senhøsten. Plant settepotter med en avstand på 40-50 cm mellom hver plante.

2. Valg av plassering og jord

For å lykkes med å dyrke løpstikke, er det viktig å velge et egnet sted i hagen. Løpstikke trives best i delvis skygge eller i områder med litt sollys, spesielt under varme somre. Jorden bør være godt drenert og rik på organisk materiale. Hvis jorden er leirete eller tung, kan det være lurt å forbedre dreneringen ved å blande inn kompost eller sand.

3. Vanning og fuktighet

Løpstikke trives best i jevnt fuktig jord, men den tåler også korte perioder med tørke. Vanning bør være regelmessig, spesielt i tørre perioder. Unngå derimot å overvanne, da dette kan føre til rotproblemer. Bark rundt plantene kan hjelpe med å bevare fuktigheten i jorden og redusere vanningsbehovet.

løpstikke i tørr jord

4. Beskjæring og høsting

Beskjæring av løpstikke er viktig for å fremme sunn vekst, og for å unngå at planten blir tettvokst. Du kan beskjære planten jevnlig for å fjerne visne blader og blomsterstilker. Når du høster løpstikke, kan du klippe av de ytre bladene ved basisen av planten. Dette vil oppmuntre til ny vekst og sikre at du har friske blader til bruk.

Næringsbehov og gjødsling

Løpstikke er en relativt robust plante med moderate næringsbehov. De viktigste næringsstoffene for løpstikke er nitrogen (N), fosfor (P) og kalium (K), også kjent som NPK. Løpstikke liker også mikronæringsstoffer som jern, magnesium, kalsium og sink. Disse næringsstoffene er essensielle for å støtte den generelle helsen til løpstikken.

For å gi løpstikken en sunn og naturlig tilførsel av næringsstoffer, er organisk gjødsel det beste valget. Organisk gjødsel bidrar til å forbedre jordstrukturen og å bevare jordens mikrobielle aktivitet, noe som er gunstig for plantens røtter. Velg kompostert gjødsel, godt råtnet husdyrgjødsel eller andre organisk baserte gjødselsprodukter som er egnet for krydderurter.

Hvor ofte trenger løpstikke næring?

Løpstikke bør gjødsles i løpet av vekstsesongen. Den er vanligvis vår og sommer. Det beste tidspunktet for gjødsling er tidlig på våren, når planten våkner opp fra vinterdvalen og begynner å vokse aktivt. Du kan gjødsle på nytt én gang i måneden gjennom sommeren. Unngå å gi gjødsel sent på høsten. Dette kan føre til ny vekst som kan bli skadet av kulde og frost.

Gjødslingstips

Det er noen generelle gjødslingstips som gjelder for løpstikke og mange andre urter. Se våre generelle tips i listen nedenfor.

  • Følg alltid produsentens anbefalte dosering når du bruker kommersielle gjødselprodukter. Overgjødsling kan være skadelig for løpstikken. Det kan føre til overflødig vekst med mindre smakfull aroma.
  • Organisk gjødsel kan fordeles rundt løpstikkeplanten i en sirkulær form. Pass på å unngå å få gjødsel direkte på bladene, da dette kan forårsake skader.
  • Vanning før gjødsling kan bidra til å unngå gjødselbrenning. Det hjelper også næringsstoffene til å spre seg jevnt i jorden.
  • Bruk naturlige komposteringsmetoder i hagen din for å skape en næringsrik jord som løpstikke og andre planter vil nyte godt av.
blomstrende løpstikke

Løpstikke i matlaging

Løpstikke har en karakteristisk og kompleks smak som er en blanding av selleri og persille. Bladene og stilkene er de mest brukte delene av planten i matlagingen. Løpstikke kan brukes både fersk og tørket. Den gir en subtil og unik smak til supper, sauser, gryteretter, marinader, te og salater.

I tillegg til å bli brukt som en krydderplante, blir løpstikke også ofte brukt til å smaksette alkoholholdige drikker som likører og brennevin. Du kan med andre ord bruke løpstikke til så mangt. Nettopp derfor er dette en så fin urte å plante hjemme. Gå ut og plukk den i egen hage, så slipper du å dra på butikken.

Løpstikke i medisin

Løpstikke har en lang historie som en medisinplante. Den har blitt brukt til å behandle forskjellige helseplager i århundrer. I tradisjonell medisin har løpstikke blitt ansett som en beroligende urte som kan lindre fordøyelsesproblemer, redusere betennelse og lindre smerte.

Det har også vært hevdet at løpstikke kan ha anti-mikrobielle egenskaper. Den kan dermed være nyttig for å bekjempe infeksjoner. Kanskje har du ikke tenkt til å bruke løpstikke til medisin, men det er allikevel interessant å se hvor allsidig planten er.

Er det vanskelig å dyrke løpstikke i Norge?

Løpstikke kan dyrkes i Norge, men det kan være noe utfordrende. Det gjelder spesielt i områder med ekstra kalde vintre. Løpstikke er opprinnelig fra Sør-Europa og Vest-Asia. Den trives best i et mildt og fuktig klima. I Norge vil det derfor være nødvendig å tilpasse dyrkingen for å sikre at løpstikken trives og vokser godt.

Til tross for disse utfordringene, er det absolutt mulig å dyrke løpstikke i Norge med riktig fremgangsmetode. Du kan vurdere å dyrke løpstikke i en beskyttet hage, en potte eller i et veksthus for å gi den de beste vekstforholdene. Det kan også være lurt å velge hardføre varianter av løpstikke som er bedre tilpasset det norske klimaet.

Hvilken variant av løpstikke bør en dyrke i Norge?

Det finnes flere varianter av løpstikke å velge mellom. Noen er bedre egnet for dyrking i norske forhold enn andre. Her er noen av de mest hardføre variantene av løpstikke som kan være gode valg for dyrking i Norge.

  • Munstead (Lavender Lovage)
  • Gros Selier (Giant Lovage)
  • Ljubasha
  • Variegata (Variegated Lovage)

Velger du en av disse, øker du sjansene dine for å lykkes. Masse lykke til med dyrking av løpstikke!

Legg igjen en kommentar