Lilje: Fakta, planting og tips for stell!

Lilje

Lilje er en vakker plante med særegne blomster som finnes i utallige farger. Fra nesten sort til rosa, oransje eller hvit – det finnes utvilsomt liljer for enhver smak og enhver hage. Med riktig planting og stell kan du dessuten få glede av liljene dine år etter år!

Her deler vi våre beste tips.

Fakta om liljer

Liljeslekten er en del av liljefamilien, og består av rundt 150 forskjellige arter. Felles for dem alle er at de kategoriseres som urter, altså planter uten vedaktige stengler. Planten har relativt stor løk, og denne kjennetegnes på sine grove skjell.

Liljer kjennetegnes også av sine mange grønne blader som vokser som en krans oppetter den opprette og langstrakte stengelen. Øverst på stengelen sitter blomstene, enten enkeltvis eller i små grupper. Hver blomst har normalt sett seks avlange og spisse kronblader.

I midten av blomsten finnes det relativt lange pollenknapper og arr. Selve kronbladene kan være ensfargede eller flerfargede. Liljer er på listen vår over flotte stueplanter med blomster – finn flere flotte alternativer her!

planting-av-liljer

Planting av liljer

Hos hagesentrene vil du finne et stort utvalg av liljeløk, og disse bør normalt sett plantes i tidsrommet august–oktober. Husk at resultatet som regel blir best mulig om løken får anledning til å danne røtter før frosten setter inn.

Slik går du frem:

 1. Klargjør jorden på voksestedet: Jorden bør bearbeides ca. 0,5 meter i dybden
 2. Veldrenert jord er et must – så ha gjerne litt grus eller lecakuler nederst i plantegropen. Eventuelt kan du plante i en skråning.
 3. Bland litt gjødsel eller kompost inn i jorden, samt litt sand/grus
 4. Grav et hull på ca. 20 cm
 5. Plasser liljeløken i gropen
 6. Dekk til med jord
 7. Vann godt
 8. Legg gjerne litt sand omkring stilkene når liljene titter frem, da dette kan forhindre at stilkene råtner

PS! Vi anbefaler deg å kikke på emballasjen løken kjøpes i. Noen sorter skal nemlig plantes litt grunnere enn andre.

Kan man plante liljer i krukker?

Ja, du kan plante liljer i krukker så vel som bed. Husk imidlertid på at du da bør gå for litt dype potter, da liljer foretrekker dyp jord. I bunnen av krukken bør det være lecakuler for å sikre god drenering. Husk at krukken også må ha åpning i bunnen.

Ellers er det samme fremgangsmåte når du planter i krukker, som når du planter løken rett i jorden.

Råd om stell av lilje

stell-av-lilje

Lilje er en majestetisk og elegant plante, og vil fort bli et blikkfang i hagen. For å få friske og flotte liljer, er det imidlertid viktig å gi plantene riktig stell. Dette trenger ikke å være så vanskelig, heldigvis. Her deler vi noen grunnleggende råd om stell!

Plassering og solforhold

Det sies at liljer trives aller best om de får sol på toppen og skygge nederst. Dette kan du blant annet oppnå ved å plante liljeløk sammen med andre lavere planter. Disse kan gi liljene skygge på føttene, samtidig som planten ellers får det den trenger av sollys.

Planting i halvskygge er mest optimalt, men full sol er også en god løsning. Husk imidlertid på at dersom du planter liljer i full sol, er det viktig å sørge for at jorden ikke tørker ut. Det kan bety at du må vanne litt oftere enn hva du ellers hadde trengt.

Et tips er å plante liljeløk i staudebedet, og da gjerne i grupper på flere. Dette vil gi et vakkert og helhetlig uttrykk, samtidig som liljene får litt skygge av de andre plantene.

Jord og gjødsel

En lilje trives best i jord som er porøs, torvholdig og gjennomtrengelig, samtidig som den er veldrenert. Du kan gjerne blande litt næring inn i jorden når du klargjør plantestedet. Her er kompost av løv et godt alternativ, men også kugjødselkompost fungerer bra.

Ha også litt granbar eller løv som dekke over jorden, da dette bidrar til at jorden ikke tørker ut. Det viktigste er å unngå leirholdig og kompakt jord når du planter liljer.

Vanning

hva-symboliserer-en-lilje

Etter planting av liljeløk kan du med fordel vanne jorden godt. Ellers er det også lurt å vanne jorden litt ekstra i perioder med tørke eller mye sol. En grei tommelfingerregel er at liljer foretrekker jevnt fuktig jord.

Har du plantet liljer i krukker, er det viktig å være ekstra påpasselig med vanning i tørre eller solrike perioder.

Beskjæring

Det er ikke noe særlig behov for beskjæring av liljer. Om våren kan du imidlertid gjerne klippe bort visne plantedeler, dersom du vil rydde litt i krukker og bed. Unngå å klippe om høsten, da næringen fra planten går tilbake i løken.

Bekjempelse av sykdommer og skadedyr

Liljer er utsatt for liljebiller. Disse billene er ganske lette å kjenne igjen, da de har en karakteristisk rød farge. Hold utkikk etter disse billene, og fjern dem dersom du ser dem i nærheten av liljene. Nesten alle som har liljer opplever å få liljebiller før eller siden.

På undersiden av bladene kan du finne klynger med oransje egg. Dette er liljebillens egg, og bør fjernes før de klekker. Har de først klekket, er larvene raske med å gjemme seg. Husk at både larver og voksne eksemplarer gnager på plantene.

Det å plukke biller, larver og egg for hånd er ofte den mest effektive løsningen. Bruk gjerne hansker om du synes dette er litt ekkelt. Husk på at billene og larvene også er å finne i jorden rundt planten, så grav også litt i jordoverflaten.

Overvintring av liljer

Overvintring-av-liljer

En lilje vil som regel visne ned når høsten og vinteren kommer. Dersom løken er plantet i bed, trenger du som regel ikke å gjøre noe spesielt. De fleste liljer er vinterherdige i herdighetssone H6 eller H7, og vil kunne overvintre i store deler av landet.

Du trenger med andre ord ikke å ta løken inn om vinteren, slik du for eksempel må med georgineknoller.

Har du plantet en lilje i en krukke, kan det være greit å sette krukken et frostfritt sted i løpet av vinteren. Men selv i krukke vil liljen kunne overvintre mange steder i landet. Dekk gjerne til potten med litt isopor, da dette kan forhindre at jorden fryser til.

Ulike typer liljer

Det finnes utallige liljesorter og- hybrider, noe som betyr at du finner liljer i nær sagt alle farger og størrelser. Her er noen av de mest populære sortene for planting i hagen:

 • Madonnalilje
 • Asiatisk lilje
  • Blacklist
  • Pearl Loraine
  • Orange Summer
  • Pearl Melanie
  • Rosella’s Dream
  • Bright Diamond
 • Orientalsk lilje
  • Stargazer
  • Rapid Romance

Det finnes en lilje for enhver smak!

hvordan-lykkes-med-liljer

Det finnes mange flotte løkplanter som kan plantes i krukker og bed – og liljer er nok blant de vakreste av dem alle. Enten du ønsker et stramt og klassisk uttrykk eller fargesprakende blomsterprakt, kan liljer være et godt valg.

Hvilke liljer er dine favoritter? Fortell gjerne om egne erfaringer i kommentarfeltet!

Ofte stilte spørsmål

Kan liljer overvintre ute?

Ja, liljer kan som regel fint overvintre utendørs. Står liljene i krukker, er de litt mer utsatt for frost. Derfor er det smart å sette krukkene et frostfritt sted i vintermånedene.

Hvordan lykkes med liljer?

En lilje trives aller best om den får stå i velbearbeidet jord som er rik på mold og som holder godt på fuktighet. Planten bør stå i lett skygge eller et sted med mye sol.

Hva symboliserer en lilje?

Liljer symboliserer både styrke, håp, troskap, fruktbarhet, moderlighet og uskyld. Grunnet plantens symbolske verdi, har den vært verdsatt blant annet i forbindelse med fødsel.

Legg igjen en kommentar