10 Lettstelte Grønne Planter Du Kommer Til å Elske

Lettstelte grønne planter er fine å ha i hjemmet. Disse hever luftkvaliteten, gjør rommene dine mer naturlige og ser selvfølgelig også veldig fine ut. Hos gartneren finner du i dag garantert tusenvis av forskjellige grønne planter. Derfor er det viktig å gjøre et godt forarbeid og finne ut av hvilke planter som passer deg, spesielt om du ikke vil stelle mye.

Det er noe helt eget med grønne planter. Selv om blomster også er veldig fine, ser det rent, ryddig og pent ut med en rekke grønne planter i hjemmet. Disse er dessuten også veldig gode for luftkvaliteten, som er et stort pluss. En nedside med noen av dem, er at det er mye stell. I denne artikkelen viser vi deg derimot 10 lettstelte grønne planter.

kaktus i vinduskarm, en lettstelt plante

1. Kaktus

Det er naturligvis ingen lettstelte grønne planter som kan slå kaktusen i forhold til stell. Denne krever helt minimalt med innsats. Gir du den litt innsats, kan den derimot vokse seg mye større. Noen kaktuser kan også blomstre, selv om det er sjeldent. Lar du kaktusen bare stå, vil den uansett være en flott plante.

En kaktus trenger ikke næring og beskjæring, og vanning kan holdes til et minimum. Vann bare når jorden rundt er helt tørr. Det tester du ved å stikke fingeren ned i den. Kaktusen kan gå i lange perioder uten vann, fordi den selv lagrer dette. Da kan den pumpe ut vann til hele kroppen sin ved behov.

2. Sukkulenter

En kaktus er en form for sukkulent, men det finnes også mange sukkulenter uten pigger. Selv om piggene er flotte og karakteristiske for kaktuser, er selve stammen og bladene på kaktusen også ganske kule. Med en klassisk sukkulent får du rett og slett en kaktus sin kropp, uten de nevnte piggene.

En sukkulent lagrer altså vann i seg. Dermed trenger du bare å vanne denne sparsommelig. Det er ikke nødvendig å tilføre næring eller å beskjære denne planten. Setter du den i en potte og lar den vokse med litt vann her og der, skal det godt gjøres å ta livet av den. Det gjør den til en perfekt plante til for eksempel barna.

3. Svigermors tunge

Kaktus og sukkulenter er utvilsomt de plantene som krever minst stell. Men det finnes også en rekke andre som følger rett under. Svigermors tunge må sies å være et eksempel på en veldig lettstelt plante. Her er det for eksempel ikke nødvendig med noen spesiell jord eller masse tilført næring for vekst.

Dessuten kan denne vannes veldig sparsommelig også. Planten er med sine spisse, tungeformede blad navngitt etter svigermor. Det er uklart akkurat hvor navnet kom fra, men vi kan nok gjette oss frem til forholdene rundt situasjonen. Dette er en vakker plante som regnes som en bajonettplante.

4. Clusia

Clusia er en ganske undervurdert plante. I forhold til det flotte utseendet du får på planten, er stellet særdeles lite. Denne lettstelte planten gir deg flotte, læraktige blad. La denne stå lyst og varmt, og så slipper du å tenke så mye mer på plassering.

Et tips til vanning her, er å la den stå i en potte med hull i bunnen. Fyll skålen under potten med vann, så drikker clusia av dette vannet selv. Da slipper du altså å vanne den med jevne mellomrom, og du kan heller bare fylle opp den nevnte skålen ved behov. Så mye lettere enn det, blir det ikke.

oljemaleri av clusia en lettstelt grønn plante

5. Gummifiken

Gummifiken har et artig navn som kommer av bladene dens. De er nemlig blanke, mørkegrønne og føles som gummi. Denne planten liker å stå lyst, men kan gjerne også stå litt inn i rommet. Bare du plasserer den i et rom med vinduer, vil nok gummifikenplanten være fornøyd nok.

På latinsk heter planten «ficus robusta». Dette hinter til akkurat hvor robust og hardfør denne planten er. Det skal godt gjøres å ta livet av denne planten. Blant lettstelte grønne planter er den derfor høyt på ønskelisten hos mange. Den er livskraftig og lett å ta vare på, selv for eksempel for barna.

6. Aloe vera

Aloe vera har tilnærmet alle hørt om, men da gjerne som en lindrende salve eller del av medisiner og helsekost. Sistnevnte kommer direkte fra aloe vera planten. Den er ikke bare ettertraktet for sine medisinske egenskaper, men også for hvor vakker den ser ut.

Planten bør plasseres et sted med en del sollys, slik som for eksempel i vinduskarmen. Ellers er det få krav til vedlikehold. Vann den annenhver uke, eller når du kjenner at jorden rundt blir tørr. Om du skal plante denne fra frøet, er det viktig å ikke vanne planten de første to ukene etter du har sådd.

7. Monstera

Monstera har et skummelt navn, men lever ikke helt opp til deg. Dette er en fin og lettstelt grønn plante. Den blir på ingen måte et monster, men er heller en flott mellomstor plante. Den vokser ganske så langsomt, men får fine, dekorative blader som vokser seg relativt store.

Planten trives i lyse miljøer. Den trenger derimot ikke å stå midt i solsteiken for å vokse. Vanning er også relativt enkelt, da den bare ønsker en liten dusj i ny og ne. Som vanlig kan vi anbefale å sjekke hvorvidt den trenger vanning, bare ved å stikke fingeren i jorden i potten.

8. Yuccapalme

«Lettstelt» er i seg selv et relativt begrep. Sammenlignet med en kaktus, er en yuccapalme vanskelig å ta vare på. Men sammenlignet med de tusenvis av grønne planter som finnes, er yuccapalme en av de enkleste. Du vil tilnærmet garantert lykkes med en yuccapalme i ditt hjem.

Denne palmen trives best i fullt lys, men skal helst stå inne. Du kan flott ta den ut på de varmeste sommerdagene for å gi den ekstra sollys. Jorden bør holdes fuktig hele sommeren, slik at du skal vanne med jevne mellomrom. Om vinteren kan du la den bli litt tørr i jorden, da den skal hvile seg. Utover dette, er det ikke mye stell med yuccapalmen.

9. Smaragdpalme

Smaragdpalmen er en annen palme som tåler litt av hvert. Denne liker seg både i sol og skygge, samt kan overleve en del tørke. Dette er altså en flott plante for deg som ikke vil bekymre deg for plassering, ei heller vanning hver eneste uke eller dag. En smaragdpalme har nemlig noe som kalles en jordstengel.

Jordstengelen kan lagre vann over flere måneder. Når planten da trenger vann, vil den få dette av seg selv. Du trenger altså bare å vanne med veldig sjeldne rom. Her er heller overvanning et problem enn for lite vanning. Palmen har tykke, mørkegrønne blader som er unike fra mange andre grønne planter.

smaragdpalme en enkelt grønn plante

10. Aglaonema

Aglaonema, også kjent som sjømannstrøst, er en robust plante. Den tåler godt å stå i halvskygge, noe som er fint med tanke på at mange andre grønne planter gjerne skal være i solen. Aglaonema kan derimot også stå fint i solen, og faktisk har den sitt navn av at den overlever veldig fint på båter.

De fine, grønne bladene får deg kanskje til å tro at planten trenger mye stell, men den gang ei. Gi denne litt vann når jorden er tørr, og ellers kan du la den stå ganske så i fred.

Legg igjen en kommentar