Kulelønn – planting og stell

Kulelønn er en vakker lønneart som er kjent for sine karakteristiske, delikate blader og fantastiske høstfarger. Dyrking av kulelønn i hagen din kan gi en estetisk appell som få andre trær kan matche. Dette japanske treet, som kommer i en ikke veldig overraskende kuleform, er enkelte å både plante og stelle i mange år fremover.

Kulelønn

Japanske lønnetrær er anerkjente over hele verden. Kulelønn er en av mange varianter, men den har sitt unike preg. Toppen av treet er, kanskje ikke så overraskende, formet som en kule. Det gir dette lønnetreet et unikt og ettertraktet preg. Denne artikkelen vil utforske hvordan du kan plante og ta vare på kulelønntrær for å få mest mulig glede av dem.

Kort om kulelønn

Kulelønn er opprinnelig fra Øst-Asia, spesielt fra Japan og Korea. Det har blitt en favoritt blant hageentusiaster over hele verden på grunn av sin bemerkelsesverdige skjønnhet. Kulelønntrær er kjent for sine håndformede blader. Disse kan variere i farge, fra dypt grønt til lyst rødt og gult, avhengig av sorten. Det gjør treet meget ettertraktet.

Det finnes over 1000 kjente kulelønnvarianter. Hvert tre har sitt unike utseende og egenskaper. Noen populære varianter inkluderer «Bloodgood» med sine dype røde blader, «Acer palmatum dissectum» med sitt elegant løvverk, og «Emperor I» med sine strålende høstfarger. Valget av variant avhenger av dine personlige preferanser og klimatiske forhold.

Slik planter og steller du kulelønn

plante-kulelønn

Går du med en drøm om å plante kulelønn i hagen? Det trenger ikke være så vanskelig som mange skal ha det til. Som med så mange andre trær og planter, er det litt jobb involvert. Dersom du følger ekspertrådene, trenger du derimot ikke ha grønne fingre. Legg inn innsatsen, så vil du se at din kulelønn helt sikkert vil lykkes.

Nedenfor gir vi deg 7 trinn til å plante og stelle din kulelønn. Les nøye gjennom rådene før du iverksetter hvert steg.

1. Velg riktig plassering

Før du planter en kulelønn, er det viktig å velge riktig sted i hagen din. Kulelønntrær trives best i delvis skygge, spesielt i områder med varme somre. De kan også dyrkes i full sol. Dette kan derimot kreve ekstra oppmerksomhet, for å sikre at de ikke blir utsatt for overdreven varme og solbrenthet.

Sjekk jordens dreneringsevne på stedet du har valgt. Kulelønntrær foretrekker godt drenert jord for å unngå råte i røttene. Hvis dreneringen er dårlig, kan du vurdere å bygge opp en hevet seng for treet.

2. Forberedelse av plantehullet

Når du har funnet den ideelle plasseringen, er det på tide å forberede plantehullet. Her er tre steg for å gjøre dette riktig:

  1. Grav et hull: Grav et hull som er minst dobbelt så bredt som rotsystemet til kulelønntreet, men bare så dypt som roten. Dette gir rikelig med rom for røttene å vokse og etablere seg.
  2. Forbedre jorden: Bland inn kompost eller annet organisk materiale i jorden som du har gravd opp. Dette vil forbedre jordstrukturen og gi næring til treet.
  3. Planting: Sett kulelønntreet forsiktig i hullet, og fyll deretter igjen med jord. Sørg for at treet er plantet i samme dybde som det var i potten eller beholderen du kjøpte det i. Vann godt for å hjelpe jorden å fastsette seg rundt røttene.
stelle-kulelønn

3. Vanning og fuktighet

Kulelønntrær er kjente for å ha et grunt rotsystem, så de er følsomme for tørke. Det er viktig å opprettholde jevn fuktighet i jorden, spesielt i de første årene etter planting. Her er noen viktige vanningstips:

  • Regelmessig vanning: Vann treet jevnlig, spesielt i varme sommermåneder. Unngå imidlertid overdreven vanning, da dette kan føre til råte i røttene.
  • Bark: Legg et lag med bark rundt basen av treet for å hjelpe med å bevare fuktigheten og hindre ugressvekst.
  • Unngå våte blader: Unngå å vanne løvverket, da dette kan føre til soppsykdommer.

4. Beskjæring og forming

Beskjæring er en viktig del av stellet av kulelønntrær. Det bidrar til å opprettholde treets sunnhet, form og estetikk. Her er noen retningslinjer for beskjæring:

  • Tidspunkt: Beskjær treet om våren eller tidlig på sommeren, før den mest aktive vekstsesongen begynner.
  • Fjern døde eller syke grener: Fjern eventuelle døde eller syke grener for å opprettholde treets helse.
  • Forming: Beskjær forsiktig for å opprettholde ønsket form og estetikk. Kulelønntrær kan formes som små busker eller trær med én enkelt stamme.
  • Luftgjennomstrømning: Åpne treets midtparti for å tillate bedre luftgjennomstrømning. Dette reduserer risikoen for soppinfeksjoner.
beskjære-kulelønn

5. Gjødsling

For å opprettholde sunn vekst, kan du vurdere å gjødsle kulelønntrærne dine. Bruk en balansert, langsomtvirkende gjødsel om våren før vekstsesongen starter. Følg produsentens instruksjoner nøye for riktig påføring.

Det er viktig å ikke overgjødsle. Dette vil skade treet. Følg med på hvordan treet reagerer på gjødslingen din. Det er fint å bruke gjødsel fra egen kompost, men det går også helt fint å kjøpe mer spesifisert gjødsel. Spør hos din lokale gartner, så får du helt sikkert gode råd.

6. Høstfarger og bladfall

Ett av høydepunktene med å dyrke kulelønntrær, er den spektakulære høstfargen. Bladene kan variere mellom røde, oransje og gule nyanser. Dette er ofte grunnen til at folk velger å plante dem i hagen sin.

Høstfargen er vanligvis på sitt beste i oktober, avhengig av klimaet i ditt område. Dette er en flott tid å ta bilder og nyte lønnes skjønnhet. Når bladene begynner å falle, kan du enten rake dem opp og kompostere dem, eller la dem ligge som naturlig organisk materiale som bidrar til å berike jorden.

7. Beskyttelse mot skadedyr og sykdommer

Som med alle planter, er kulelønntrær utsatte for skadedyr og sykdommer. Hold et øye med treet ditt for eventuelle tegn på problemer som bladlus eller soppinfeksjoner. Tidlig påvisning og behandling er nøkkelen til å beskytte treet ditt.

Du kan begynne beskyttelsen med gode forholdsregler som beskjæring og riktig vanning. Dersom sykdommen eller skadedyr allerede har kommet, er det lurt å prøve naturlige løsninger først. Virker ikke disse, kan du bruke sterkere midler. Om ikke disse heller virker, bør du kontakte en ekspert for å redde treet ditt.

vanne-kulelønn

Kulelønn er bare et av mange løvtrær, ønsker du mer inspirasjon til andre typer løvtrær kan du finne disse på vår liste med navn på løvtrær!

Plant kulelønn i hagen din du også!

Å plante og ta vare på kulelønntrær kan være en givende opplevelse for hageentusiaster. Deres vakre blader, varierte farger og elegante former, gjør dem til et flott tillegg til enhver hage.

Ved å følge trinnene ovenfor for planting, vanning, beskjæring og gjødsling, kan du hjelpe treet ditt med å trives og blomstre i årene som kommer. Gå deretter utendørs, og nyt den rolige skjønnheten til kulelønnen i din egen hage!

Ofte stilte spørsmål

Hvordan velger jeg riktig sted å plante kulelønntrær?

Velg en delvis skyggefull plass med god drenering. Kulelønntrær trives i tempererte klima. Disse trærne er altså perfekte å plante her i Norge.

Når skal jeg beskjære kulelønntrær?

Beskjær om våren eller tidlig på sommeren før den aktive vekstsesongen. Fjern døde eller syke grener når som helst på året. Du kan også beskjære treet for å forme det enda nærmere en kule på toppen. Da holder du vedlike særpreget til treet.

Hvilke skadedyr og sykdommer påvirker kulelønntrær?

De vanligste skadedyrene og sykdommene er bladlus og sopp. Overvåk treet nøye for å identifisere og behandle disse problemene.

Legg igjen en kommentar