Krokus – planting og stell

Krokus er små, vakre vårblomster som markerer overgangen fra vinter til vår med sine livlige farger. Disse hardføre blomstene er en glede å ha i hagen. De kan enkelt dyrkes av både erfarne hageentusiaster og nybegynnere.

krokus

Går du med et ønske om å ha vakre vårblomster i hagen din? Da er krokus uten tvil et godt alternativ. Denne blomsten regnes av mange som selve symbolet på at våren har ankommet. I denne artikkelen skal vi utforske alt du trenger å vite om planting og stell av krokus. Da kan du sikre at de blomstrer vakkert år etter år.

Kort om krokus

Krokus tilhører irisfamilien (Iridaceae). De finnes naturlig i områder som spenner fra Europa og Nord-Afrika til Vest-Asia. Det finnes omtrent 90 forskjellige arter av krokus, men de vanligste som dyrkes i hager inkluderer Crocus vernus, Crocus chrysanthus og Crocus sativus.

De varierer i størrelse fra 7 til 15 centimeter i høyde og kommer i et bredt spekter av farger.

Fargene inkluderer hvit, gul, lilla, blå og oransje. Noen krokusblomster har også vakre striper eller mørkere fargetoner på kronbladene, noe som gir dem ekstra sjarm. Høstblomstrende krokus, som Crocus sativus, er kjent for å produsere safran, verdens dyreste krydder, fra de røde stigmaene i midten av blomsten.

nydlig krokus

Forberedelse av plantehullet

Før du begynner å plante krokus, er det viktig å forberede plantehullet riktig. Her er trinnene du bør følge:

  1. Velg et passende sted: Krokus trives best i godt drenerende jord i områder som får full sol eller delvis skygge om våren, når de blomstrer. Velg et sted i hagen som ikke blir oversvømmet etter regn, da dette kan føre til råte. I tillegg bør du vurdere områder som er synlige fra vinduer eller gangveier for å få mest mulig glede av blomstene.
  2. Forbered jorden: Krokus trives i jord som er rik på organisk materiale. Forbedre jorden ved å blande inn kompost eller næringsrik plantejord før planting. Dette vil bidra til å forbedre jordstrukturen og gi næring til plantene.
  3. Sjekk drenering: Sikre god drenering ved å sørge for at det ikke er stående vann i området. Hvis drenering er et problem, kan du vurdere å plante krokus i en hevet blomsterseng eller legge til sand eller perlitt i jorden for å forbedre dreneringsevnen.

Planting av krokusløk

hvit og lilla krokus

Når du har forberedt plantestedet, er det på tide å plante krokusløkene. Her er trinnene for vellykket planting:

  1. Velg riktige krokusløker: Krokusløk kan kjøpes på hagesentre eller på nett. Velg friske løk uten synlige skader eller tegn på mugg. Større løker gir vanligvis kraftigere blomster, så velg løker som er minst 5 cm i diameter.
  2. Bestem dybden: Som en generell regel, bør krokusløk plantes omtrent 8-10 cm dypt. Dette gir dem nok beskyttelse mot kulden om vinteren, samtidig som det gir de plass til å vokse og blomstre om våren.
  3. Plant løkene: Grav små hull i jorden med en spade, og plasser én krokusløk i hvert hull med den spisse enden opp. Plasser løkene omtrent 5-7 cm fra hverandre for å gi dem nok plass til å vokse.
  4. Dekk til: Fyll hullet med jord, og press den forsiktig ned for å fjerne luftlommer. Vann grundig etter planting for å hjelpe jorden til å sette seg rundt løkene.

Stell av krokus

Krokus er relativt enkle å ta vare på. De krever derimot fortsatt stell for å trives og blomstre hvert år. Nedenfor gir vi deg noen stelleråd for krokus.

Vanning

Krokus trenger regelmessig vanning, spesielt om våren når de er i vekst og blomstrer. Hold jorden jevnt fuktig, men unngå å vanne så mye at det blir stående vann rundt løkene. Etter blomstring kan du gradvis redusere vanningen når plantene går inn i dvale.

Gjødsling

Krokus vil ha nytte av en lett gjødsling om våren når de begynner å vokse. Bruk en balansert gjødsel med en høyere andel fosfor for å fremme blomstring. Påfør gjødsel i henhold til instruksjonene. Vær forsiktig så du ikke overgjødsler, da dette kan skade plantene.

flott krokus

Beskjæring

Etter blomstring kan du la krokusbladene visne naturlig. Bladene produserer energi som lagres i løkene og brukes til å støtte neste års blomstring. Beskjæring av bladene tidlig kan føre til svakere planter og færre blomster neste vår.

Deling av løkene

Krokusløkene kan formere seg og danne tette klynger over tid. Hvis du merker at blomstene blir mindre eller at de blir færre, kan det være lurt å grave opp og dele løkene hvert 3-4 år om sommeren, etter at bladene har visnet. Dette vil bidra til å fornye plantene og opprettholde sunn vekst.

Problemer og skadedyr

Krokus er vanligvis motstandsdyktige mot skadedyr og sykdommer. Det er allikevel noen problemer du bør være oppmerksom på. De vanligste problemene, og løsningene på disse, ser du nedenfor.

  • Ekorn: Ekorn er kjente for å grave opp krokusløkene og spise dem. For å beskytte løkene, kan du dekke plantestedet med netting eller bruke spesielle kasser å dyrke i.
  • Råte: Overdreven fuktighet kan føre til råte i krokusløkene. Sørg for god drenering, og unngå overvanning for å redusere risikoen for råte. Det viktigste er å plante krokusløkene et sted i hagen din som drenerer godt.
  • Bladlus: Bladlus kan noen ganger angripe krokusplanter. Du kan bruke insektsåpe eller miljøvennlige insektsmidler for å kontrollere bladluspopulasjonen. Om dette ikke skulle virke, kan du gå over på mer kjemikaliebaserte midler.
fargerik krokus

Plant vårens flotteste blomster i hagen din

Krokus er fantastiske vårblomster som kan bringe liv og farge til hagen din tidlig på året. Med riktig forberedelse av plantestedet, god planting og enkelt stell, kan du nyte disse vakre blomstene år etter år. Neste gang våren nærmer seg, ikke glem å inkludere krokus i hagen. Det finnes flere flotte vårblomster du kan plante sammen med krokus.

Denne blomsten er selve symbolet på våren. Tross hvor fin blomsten er, krever den ikke særlig mye jobb. Følger du retningslinjene beskrevet i denne artikkelen, er du godt på vei. Er det noe du lurer på angående krokus? Ikke nøl med å kontakte oss i Hagefrik! Vi hjelper deg veldig gjerne med flere tips til planting og stell av krokus.

Ofte stilte spørsmål

Når er den beste tiden å plante krokus?

Den beste tiden å plante krokus er om høsten, vanligvis fra september til november, avhengig av klimaet ditt. Dette gir løkene tid til å etablere seg i jorden før de begynner å blomstre om våren.

Kan jeg plante krokus i en potte?

Ja, du kan plante krokus i potter eller andre beholdere. Velg en passende beholder med god drenering, og følg de samme retningslinjene for planting som for hagebedet. Vær oppmerksom på at pottede planter kan være mer utsatte for kulde om vinteren. Du kan vurdere å flytte pottene til et beskyttet område hvis du bor i et kaldt klima.

Kan jeg flytte krokus etter at de har blomstret?

Ja, du kan flytte krokus etter at de har blomstret og bladene har visnet. Vent til bladene er helt brune og visnet, da de gir energi til løkene for neste års blomstring. Grav opp løkene forsiktig, og plant dem på det nye stedet.

Legg igjen en kommentar