Kraftige Tomater – 7 Tips Du Burde Vite Om

Kraftige tomatplanter er et ønske for alle som planter tomater. Enten du planter disse i drivhus, i vinduskarmen eller ute i hagen, er det enkle steg du kan følge for å få saftige, store tomater. Det trenger faktisk ikke være så vanskelig om du vet hva du holder på med. Følger du teknikkene, kan du nyte mange store tomater på planten din.

Tomaten er flott til en rekke formål. Den er god på brødskiva med litt salt på, den kan kokes inn i supper, brukes i salater og så mye mer. Mange velger å plante tomater, både fordi det er en fin hobby, og fordi det sparer deg for en del penger om du spiser mye av dem. Men hvordan kan du få kraftige tomatplanter? Vi gir deg de beste tipsene!

kraftige bifftomater

God jord og gjødsel er alltid viktig

Enhver plante trenger god jord. Dette gjelder også tomatplanten. Nye planter trenger dessuten ekstra mye næring. Har du akkurat kjøpt en tomatplante og ønsker at den skal vokse seg stor, bør du investere i jorda. Det har ikke så mye å si hvilken sort du kjøper, om du ikke åpner lommeboken for å få tak i den riktige jorden også.

Tomatplanter trenger næringsrik jord. Denne tas opp i røttene, før næringen så spres utover i planten. De største og kraftigste tomatene får du når jorden får god kontakt med røttene. Pass på at du kjøper nok jord til planten. Om du setter ut planten i hagen senere, er det ikke like viktig at jorden er av så høy kvalitet som når den plantes ny.

Et annet essensielt tips å følge, er å benytte gjødsel med plantejorden. Bland dette inn for å få en rask vekst og kraftige tomater. Etter hvert bør du også spe på med spesifikk tomatgjødsel. Dette kan du få hos enhver gartner. Denne gjødselen har nøyaktig de næringsstoffene som en tomatplante trenger for å vokse seg kraftig og stor.

Plantingen er en undervurdert prosess

Kvaliteten på hverken jorden eller gjødselen har stort å si dersom du ikke planter riktig. Kjøp en potte som er dyp og bred nok for planten din. La den gjerne være litt dypere og bredere enn du egentlig trenger, for da får røttene mer nedslagsfelt. En god regel er å heller kjøpe for stort enn for lite. Selv om det koster mer, sikrer det optimale vekstvilkår.

Når du setter ned tomatplanten, er det viktig at du sikrer at den næringsrike jorda kommer i kontakt med røttene. Det er nemlig gjennom røttene at planten tar opp næringen. Dersom røttene ikke får kontakt med den næringsrike jorden, vil heller ikke næringen tas opp. Da får du ikke den kraftige tomatplanten du ønsker.

saftige cherry tomater

Bruk litt ekstra tid på plantingen, da resten av vekstprosessen avhenger av dette. Forsikre deg om at røttene går dypt nok, og sett planten rett ned i potten. Om du senere skal sette ut tomatplanten, bør du gjøre dette når det først er varmt nok ute. Tomatplanter liker ikke kjølige temperaturer. Ved planting i hagen, ta ut hele planten med jorden rundt.

Bør tomater tyves og bindes opp?

Dersom du har lest litt om tomatplanter, har du kanskje hørt om tyving. På enhver tomatplante vil det komme såkalte sideskudd. Dette er skudd, som ordet indikerer, som vokser ut på siden av planten. Disse bør du i utgangspunktet skjære av, da disse spiser opp ressursene som gjerne skal opp hovedstammen og til dine store tomater.

Les derimot på frøpakken du kjøper. Noen tomatplanter, da gjerne de buskete og ampeltomatene, skal ikke ha tyvene skjært av. Disse tomatplantene trenger i det hele tatt en del mindre oppsyn. Ønsker du derfor en plante som er enkel å ta seg av, er disse et godt alternativ. Allikevel blir ikke disse like kraftige som andre tomatplanter.

På de høye sortene, som gir deg de kraftigste tomatene, er det viktig å tyve. Dessuten skal du helst binde disse opp, da de fort kan bli over to meter høye. Sett opp støttepinner med én gang, så du enkelt kan binde opp tomatplanten mens den vokser seg stor. Planten bør bindes opp, da tomatene blir litt vel tunge for en ellers ganske tynn og svak plantestamme.

Høye temperaturer er viktig for tomatenes vekst

Dersom du skal få en kraftig tomatplante, må planten som nevnt ha god jord og gjødsel. Måten du planter den på er også viktig. Dessuten skal en tomatplante ha høye temperaturer over lang tid for å vokse godt. Nettopp derfor velger mange å sette denne i vinduskarmen eller et annet lunt sted hvor solen skinner ofte.

Du kan også sette ut tomater i drivhus. Drivhuset er en god investering, spesielt dersom du tenker å plante flere tomater og andre grønnsaker. Om du derimot bare vil prøve deg frem, fungerer vinduskarmen eller en lun plass på verandaen også helt fint. Merk at om du setter planten utendørs, må du følge med på innsekter og andre ting som kan påvirke veksten.

Når du først skal sette ut plantene i grønnsakshagen din, bør du forsikre deg om at været er fint i god tid fremover. Se på værmeldingen, slik at du er helt sikker. Tomatplanter liker ikke når det blir for kaldt, da de opprinnelig er fra mer sydlige strøk. Se derfor til at temperaturene ikke skal under 10 grader om kvelden de neste ukene.

kraftige bifftomater

Fjern lavthengende blader for å unngå sykdommer

Dersom du skal vokse kraftige tomatplanter, må du unngå at planten får sykdommer. Noen sykdommer det ikke stort du kan gjøre med, mens det er andre du veldig enkelt kan gardere deg mot. Sykdommene du rimelig lett kan gardere deg mot, er de som kommer fra jorden.

Dersom du kutter lavthengende blader fra planten, vil ikke bladene plukke opp sykdommer.

Ellers kan du også gå til innkjøp av diverse sprayer, både mot sykdommer og innsekter. Spør din lokale gartner om tips rettet mot den tomatplanten akkurat du kjøper. Skal du bare planten i vinduskarmen, trenger du ikke tenke stort på denne typen vedlikehold.

Ikke glem å vanne jevnt!

Alt vi har nevnt ovenfor er viktig informasjon, men det er helt verdiløst uten vann. Det er vannet som gir liv i planten. Fyll på med rikelig vann hver dag. Står planten ute, får den naturligvis regn, men det er slettes ikke sikkert dette holder. Forsikre deg om at du vanner planten ekstra de dagene det ikke regner.

Det kan være en god ide å sette opp en daglig alarm på telefonen for et tidspunkt det passer å vanne. Dersom du ikke vanner plantene ofte, vil de mest sannsynlig fortsatt overleve. Men om du skal ha skikkelig kraftige tomatplanter, er du nødt til å vanne tritt og ofte.

FAQ

Hvor får jeg kjøpt de beste tomatplantene?

De beste tomatplantene for deg er avhengig av dine preferanser. Dette kommer an på smak, størrelse, vekstsesong og mye mer. Ta en prat med din lokale gartner for å finne ut av hvilken sort som passer akkurat deg.

Hvor lang tid tar det før jeg får tomater?

Det tar vanligvis mellom 7-8 fra du sår frøet til du har en tomatplante. Videre bør du beregne 7-8 uker til før planten får en moden frukt. Alt i alt er det altså mellom 14 og 16 uker fra du planter frøet til du får en tomat.

Legg igjen en kommentar