Klippe Vått Gress – Er Dette En God Idé?

Det finnes mange hageråd der ute, også når det kommer til plenklipp. Når du endelig har tid til å klippe gresset, er det ikke sikkert at værgudene spiller på lag med deg. Bør du egentlig klippe vått gress, eller bør du vente til det har tørket?

Her er svarene du trenger!

mann som klipper plen mens det regner

Kan man klippe vått gress?

Du kan, men det er ikke anbefalt. Dersom gresset er fuktig eller vått etter nedbør er det ifølge ekspertene best å la gressklipperen stå. Gress bør optimalt sett klippes mens det er opphold og gresset er tørt.

Husk at gresset også kan være vått tidlig på dagen, på grunn av høy luftfuktighet og dugg. Morgendugg ses ofte i form av mange små dråper som legger seg på grasstråene. Dette fordamper som regel bort i løpet av morgentimene.

Hvorfor skal man ikke klippe gresset når det er vått?

Det er altså fullt mulig å klippe vått gress, men det er ikke nødvendigvis anbefalt. Her er noen av grunnene til nettopp det.

Ujevnt resultat

Den viktigste grunnen til å ikke klippe vått gress, er at resultatet ikke blir spesielt bra – rent estetisk. Når du går over plenen med gressklipperen mens plenen er våt, vil gresset legge seg ned. Dersom du da klipper gresset, vil det bli veldig ujevnt.

Som regel vil du først se det ujevne resultatet når gresset reiser seg igjen. Skal resultatet bli jevnt og pent, bør du klippe i oppholdsvær.

Det er upraktisk

Et annet argument for å la gressklipperen stå når gresset er vått, er at det kan være nokså upraktisk. Vått gress er klebrig, og vil fort feste seg på undersiden av klipperen. Om du likevel bestemmer deg for å ta en runde med gressklipperen, bør den sprayes med silikon først.

Silikonet gjør det enklere å fjerne gresset som eventuelt skulle klistre seg fast under klipperen.

Vær obs på at sko og klær også kan bli fulle av vått gress, og at grønske kan være vanskelig å vaske vekk fra tekstiler. Kle deg derfor i skikkelige arbeidsklær, og gjerne gummistøvler.

klippe vått gress

Plenen kan rives opp

Det er ofte tyngre å klippe gresset når det er vått, noe som gjør at du må bruke mer kraft for å flytte gressklipperen fremover. Dytter du den for hardt, er det fort gjort å rive opp plenen. Dette kan gi stygge hull, og kan være tidkrevende å reparere i etterkant.

Dersom uhellet først skulle være ute, kan du alltids så nytt gress der plenen skades. Da vil det vokse opp nye grasstrå innen et par uker.

Det er ikke nødvendigvis bra for gressklipperen

Siden vått gress er tyngre å klippe enn tørt gress, vil det også utgjøre en større belastning på gressklipperen din. Hvis du har bestemt deg for å klippe gresset mens det er vått, kan det være greit å sjekke om rotorbladet kan løftes litt.

Ved å heve rotorbladet vil ikke gressklipperen måtte jobbe like hardt. Som en bonus vil du også få mindre vått gress å rake opp i etterkant, siden klippehøyden økes.

Du bør heller ikke klippe plenen i perioder med tørke

Selv om den generelle anbefalingen er å klippe gress i oppholdsvær, finnes det unntak også her. I perioder der det er veldig varmt og lite nedbør, bør du helst la gressklipperen stå. Klipper du gresset når det er veldig tørt og varmt, kan nemlig mye fukt fordampe fra gresset.

Gresset kan derfor tørke ut og bli brunt, og det kan ta litt tid før plenen blir like grønn og fin som den var. I mellomtiden kan ugress og mose etablere seg, noe som kanskje ikke er ønskelig.

mann som klipper plenen mens det regner og har en paraply på hodet

Hvordan klippe gress?

Når du skal klippe gressplenen er det viktig å huske på at gresset hverken skal være for kort eller for langt. Ideelt sett bør du ikke klippe mer enn maksimalt 2/3 av grasstråenes lengde per klipperunde.

Plenen bør heller ikke klippes kortere enn omkring 4–5 cm. Det er derfor lurt å klippe litt og ofte, fremfor mye og sjelden. Når høsten nærmer seg, kan du med fordel la gresset vokse seg noe lengre. Med litt lengde vil nemlig gresset enklere tåle vinterkulden.

Ved å klippe plenen riktig, kan du få en grønn og pen gressmatte som holder seg fin år etter år!

Stell av gressplen

Du bør altså unngå å klippe gresset mens det er vått eller veldig tørt, og det er også viktig å sikre riktig klippelengde. Men hva med gjødsling og annet stell? En gressplen vil som regel bli enda grønnere og finere dersom den tilføres næring og kalk med jevne mellomrom.

Mange velger å gjødsle plenen med gressklipp, noe som er både smart og økonomisk. Alternativt kan du gjødsle med plengjødsel, noe du får kjøpt hos de fleste hagesentre. Gjødsle gjerne hver fjerde til sjette uke, og helst i regnvær!

Regnet gjør at gjødselen trekker godt ned i jorden, og ikke blir liggende og «svi» gresset.

Ved å kalke plenen vil du også øke pH-verdien i jorden, noe som vil forhindre fremvekst av mose. Husk at mose i plen ofte skyldes høy surhetsgrad i jordsmonnet. Kalk vil kort og godt gi gresset bedre vekstbetingelser, slik at det utkonkurrerer eventuell mose.

Få en grønn og fin plen med riktig stell

Det å klippe vått gress er ikke særlig praktisk eller lurt, men det er mulig. På regnværsdager kan det imidlertid være smart å gjøre andre ting enn å klippe plenen. Ja, som for eksempel å gjødsle den. Nettopp gjødsling av plen er ideelt å gjøre på våte dager.

Lykke til!

FAQ

Hvor lenge etter regn kan man klippe gress?

Det beste er som regel å vente til gresset har tørket igjen. Hvor lang tid dette tar, avhenger av både sol- og vindforhold, og ikke minst – temperatur.
Når skal man ikke klippe gresset?

Når skal man ikke klippe gresset?

Man skal ikke klippe gresset når det har sluttet å vokse for sesongen, noe som vanligvis skjer når gradestokken kryper ned til 7 °C. Du skal heller ikke klippe plenen ved tørke.

Når kan man klippe plenen?

Man kan som regel klippe plenen fra og med april eller mai og frem til oktober. Husk at du ikke bør klippe gresset før det er omkring 6 til 8 cm langt.

Legg igjen en kommentar