Klippe Hekk – 4 Gode Tips På Fremgangsmåte

Du må klippe hekken jevnlig for at denne skal holde seg pen. En frodig hekk er for mange et bedre alternativ enn et gjerde. Men pass på å ikke la hekken stå ustelt for lenge. Da blir den fort overgrodd, og det kan være vanskelig å få klippet den godt. Vi anbefaler å klippe hekken hvert år, så slipper du å ta i et skikkelig skippertak noensinne.

Mange velger hekken som et skille mellom sin og naboens eiendom. En fordel med en hekk, er at den gjerne ser mer naturlig ut, samt blokkerer for innsyn. Vi nordmenn liker å ha det grønt rundt oss, og da er hekken et perfekt alternativ. Men hekken kommer også med en ulempe kontra gjerdet – hekken vokser, og den må klippes med jevne mellomrom.

klippe hekk

Flere gode grunner til å klippe din hekk

Det er flere gode grunner til at du skal klippe din hekk. Dersom du ikke klipper hekken din, vil den gro helt over. Den vil bli ujevn, og det vil ikke være noe fint skue i nabolaget. Til motsetning er en velstelt hekk et fantastisk tillegg til hagen din. Denne kan både skjerme hagen, samt være et pent tilskudd til planter, busker og trær.

En annen god grunn til å klippe hekken din, er det rent praktiske. Når du skal klippe plenen for eksempel, er det fint om hekken er trimmet i bredden. Da slipper du at greinene stikker ut fra hekken og slår deg i ansiktet mens du skal klippe plenen rundt hekken.

Videre er det lurt å klippe hekken for å hjelpe den med å vokse videre. Det kan kanskje virke som en motsetning, men klippen gir hekken bedre vekstvilkår. La hekken puste, og fjern greiner og kvister som er døde. Da vokser de sunne greinene i hekken mye raskere og bedre.

En ny hekk kan også trenge en klipp

De fleste som kjøper en splitter ny hekk, planter denne og lar den stå i noen år. Det er for så vidt greit, da gartneren skal ha stelt med hekken før salget. Allikevel anbefaler vi å ta en titt over hekken etter du har plantet den. Se raskt over for å identifisere eventuelle skader, sykdommer eller andre ting du bør jobbe med.

Nye hekker skal ikke trenge stort med vedlikehold, men det er greit å ta en titt allikevel. Merk at du ikke bør klippe for mye i en helt ny hekk. Det kan gjøre at hekken opplever et aldri så lite «sjokk», da den tror at den er i ferd med å dø.

Jo flere greiner du klipper av, jo sterkere blir responsen. Nettopp derfor bør en ikke begå skippertak, men heller jevnlig vedlikeholde hekken.

nærbilde av en som klipper en hekk

Vedlikehold din hekk med jevne mellomrom

Om du jevnlig vedlikeholder hekken din, kan den alltid se tipp topp ut. Arbeidet du legger inn her og nå, vil også vise seg neste år. Fjern skadde og døde greiner med en gang, så slipper du at hekken vokser seg etter disse. Skadde og døde greiner kan være til hinder for de sunne greinene.

Jevnlig vedlikehold tar også mye mindre tid enn et skippertak. Mens det enda er enkelt å komme til, er det lurt å bare ta seg av vedlikeholdet med en gang. Kanskje skal du ut og beskjære roser, syriner, rhododendron eller andre busker? Ta med hagesaksen og klipp hekken i samme slengen da vel!

Når er det best å klippe hekk?

Hekken kan i utgangspunktet klippes hele våren og frem til høsten. Unngå å klippe i minusgrader, eller i dagene før minusgrader, dra trevevet kan få frostsprengning. Ellers står du ganske fritt til å velge hvilken dato du ønsker å klippe hekken.

Et tips er derimot å gjøre det tidlig på våren. Da slipper du å gjøre det midt i sesongen når hekken vokser mest. Dessuten får du da en fin hekk å se på hele sommeren. Venter du med hekkeklippen til sommeren eller høsten, får du tross alt ikke nyte den flotte hekken ordentlig før neste sommer.

Et godt tips er å sette opp en fast dato hvert år. I sør kan denne datoen for eksempel være i april. Bor du mer nord, bør du vurdere å vente litt mer med hekkeklippen.

stor hekk som klippes

Fremgangsmetode for klipp av hekk

Dersom du skal klippe hekk, er det mange ting å tenke på. Klipper du på våren, er det som nevnt enklest. Ved klipping av hekk er det gjerne mer det estetiske en skal tenke på. Klipp jevnt opp og ned, og til hver side. Nedenfor ser du også tips til greiner du bør klippe.

  • Klipp skadde/syke greiner: En grein som har knekt av for eksempel vil dessverre ikke vokse seg tilbake igjen på hekken. Den vil bare henge og slenge til den selv faller av. I mellomtiden er den til forstyrrelse for andre greiner. Klipp av denne og andre skadde/syke greiner.
  • Gi luft: En hekk skal helst ha luft for å vokse. Enhver hekk vil være ganske tettgrodd, og den må være det for å se pen ut. Allikevel, om du går nærmere inn på en velstelt hekk, ser du at den har litt pusterom. Klipp slik at greiner ikke går i rot inni hverandre.
  • Trim hekken i rette linjer: Den enkleste måten å klippe hekk på, er å trimme den i rette linjer. Når du klipper toppen av hekken, stå på en krakk og klipp vannrett. Klipper du siden av hekken, står du sidelengs og klipper loddrett, så rett du kan.

Disse redskapene gjør hekkeklippen lett som en lek

Ingen redskap er så effektive til å klippe hekk som hekksaksen. Noen butikker kaller også denne hekketrimmer. Pass på å ha lang nok ledning, eller invester i skjøteledning. Du trenger også helt sikkert en krakk for å nå helt opp til toppen av hekken din.

Om du virkelig skal gjøre hekken fin, kan det være lurt å bruke en hagesaks eller mindre redskap for å finpusse. Disse redskapene er også fine for å klippe inne i selve hekken, der hekksaksen gjerne ikke kommer inn. Et tips er å sikre at redskapene du bruker er skarpe.

Styr unna de vanligste tabbene

Har du noensinne kuttet av ledningen når du har brukt hekksaks? Da er du ikke alene. Mange gjør denne og flere tabber ved klipp av hekk. Den kanskje vanligste «tabben» er å la hekken gro uten stell. Da vil du trenge å ta i et skikkelig skippertak en dag for å få den fin igjen.

Et mye bedre alternativ er å klippe hekken med jevne mellomrom. Da blir det bare litt jobb her og der. Et godt tips er også å huske på å klippe i bredden. Flere klipper bare hekken på toppen, og så litt på siden. Sikre deg at hekken også blir pen på sidene ved å klippe den loddrett her.

FAQ

Er det vanskelig å klippe hekk?

Har du fått angst av å se hvor flott naboens hekk er? Da er du ikke alene. Men fortvil ikke, for det er enklere enn det ser ut. Gå først over med hekksaks, og finpuss deretter med mindre redskaper. Det er enklere enn det ser ut som.

Hvor ofte bør du klippe hekken?

Du bør klippe hekken ditt hvert år. Et godt tips er å følge med på hekken mens du gjør annet hagearbeid. Trenger den en liten stuss? Gå raskt over, så slipper du skippertak senere.

Legg igjen en kommentar