Klematis i Krukke: 4 Tips Slik At du lykkes med planten!

En klematis bør ideelt sett plantes i dyp, god jord. Men om du har balkong eller terrasse, kan du likevel nyte denne vakre klatreplanten. Husk imidlertid på at det å plante en klematis i krukke krever riktig stell (og ikke minst – riktig potte) om planten skal trives.

Her deler jeg våre beste tips!

klematis i en krukke på et bord ute på en resturant

Først og fremst: Er det smart å plante klematis i krukke?

Både ja og nei. Ja fordi det er praktisk, og nei fordi det kan være utfordrende å få planten til å trives. Klematis skal nemlig plantes dypt, noe som betyr at rotklumpen bør være omkring 10 cm under jordoverflaten.

Husk også på at det å plante klematis i krukke kan gjøre det vanskeligere å lykkes med overvintring utendørs. Grunnen til dette er at jorden raskere fryser til i en krukke sammenlignet med hva jorden i bakken gjør. Dette kan ta knekken på planten.

Med det sagt, kan klematis i potte være en god løsning dersom du velger riktig krukke og bor i mildere deler av landet. Jeg vet at mange der ute planter klematisene sine i potter, og samtidig opplever at den kommer igjen – år etter år.

Hva slags krukke egner seg for klematis?

Når du kjøper klematis på et hagesenter, vil planten vanligvis komme i potter som er omkring 20 cm høye. Derfor bør du velge en krukke som er nokså dyp, siden øverste del av rotklumpen skal plantes 10 cm ned i jorden.

Samtidig bør røttene kunne vokse i dybden, og du skal ha plass til drenerende masse i bunnen (f.eks. lecakuler). Krukken du velger bør derfor være minst 50 cm dyp, og gjerne enda dypere enn dette også.

Sørg dessuten for at krukken har dreneringshull i bunnen, slik at overflødig vann har mulighet til å renne ut. Hvis ikke blir røttene stående i vann, noe planten ikke vil trives med.

PS! Det finnes mange store krukker å få kjøpt på hagesentrene, men du kan også støpe din egen krukke – for eksempel i en stor murerbalje. Et budsjettvennlig alternativ som fungerer like bra som «kjøpekrukker».

nærbilde av en klematis i en krukke

Hvordan dyrke klematis i krukke?

Så snart du har funnet en egnet krukke og har gått til innkjøp av en klematis, er det tid for planting. Slik gjør du det:

 1. Legg fiberduk i bunnen av krukken
 2. Hell oppi ca. 5–7 cm med lecakuler eller steiner
 3. Legg på en ny bit med fiberduk for å holde jord og dreneringsmasse adskilt
 4. Fyll på med plantejord iblandet kukompostgjødsel og beinmel
 5. Grav en grop som er ti cm høyere enn rotklumpen
 6. Plasser klematisen i gropen
 7. Fyll på med litt sand i hullet før det tettes igjen med jord (litt sand rundt stilken kan forhindre soppangrep på planten)
 8. Vann rikelig
 9. Legg litt gressklipp øverst på jorden, da dette forhindrer at jorden tørker ut
 10. Plasser en plantestøtte i krukken, slik at klematisen har noe å klatre etter

Du kan også plante klematis i en dyp blomsterkasse eller lignende, gjerne stående inntil en solrik vegg. I så fall bør du feste et espaljer til veggen. Etter noen uker vil du se at klematisen klatrer. Perfekt om du ønsker en vegg av blomster!

Hvilke sorter klematis egner seg best i krukke?

Det finnes mange ulike typer klematis, og de aller fleste vil egne seg godt for planting i krukke. Her er det tre hovedgruppene klematis:

 • Tidligblomstrende klematis(gruppe 1): Blomstrer på fjorårets skudd, og trenger minimalt med beskjæring. Kan tynnes ved behov.
  • Alpeklematis
  • Montana
 • Sommerblomstrende klematis (gruppe 2): Blomstrer delvis fra fjorårets skudd, og delvis fra nye skudd. Beskjæres langt nok ned til at kun to knopper står igjen per skudd, noe som gjøres om vinteren eller tidlig på våren.
  • Multi Blue
  • Hisako
  • Piilu
  • Masa
  • Samaritan Jo
  • Miss Bateman
flott klematis i en krukke
 • Sensommerblomstrende klematis (gruppe 3): Blomstrer fra fjorårets skudd. Beskjæres tidlig på året, slik at ca. 10–30 cm av skuddene står igjen. Nye skudd vil sprette ut av fjorårets skudd etter hvert.
  • Étoile Violette
  • Madame Julia Correvon
  • Ville de Lyon
  • Paul Farges
  • The President
  • Hagley Hybrid
  • Rouge Cardinal

Av praktiske grunner vil kanskje sommer- og sensommerblomstrende klematiser egne seg best for dyrking i krukke. Tidligblomstrende klematis skal ikke klippes ned, og det kan derfor være utfordrende å flytte på potten dersom planten har vokst seg opp etter et espaljer.

Men har du tenkt til å la krukken stå der den er i lang tid, kan også klematis i gruppe 1 egne seg for planting i krukke.

Andre tips til deg med klematis

Enten du planter klematis i krukke eller i bakken, er kravene til stell de samme. Husk at klematis er en ganske så tørst plante, og at den ikke tåler å tørke ut. Har du planten i krukke, bør du være ekstra påpasselig med å vanne nok siden jordvolumet er begrenset.

Du kan også tilføre en liten skje med benmel med jevne mellomrom, da dette er tilfører både fosfor og nitrogen planten trenger. Tilførsel av benmel kan gjerne skje annenhver måned i vekstsesongen.

Husk også å gjødsle klematisen med helgjødsel et par ganger i løpet av våren eller sommeren. Klematis er forholdsvis næringskrevende, og vil blomstre rikere om den får nok mat gjennom sesongen.

PS – Har du en stor og flott klematis i krukke? I så fall kan du gjerne dele dine beste tips i kommentarfeltet!

Ofte stilte spørsmål

Kan klematis stå i krukke?

Ja, klematis kan stå i krukke dersom krukken er dyp nok. Husk at rotklumpens øverste punkt skal plantes ca. 10 cm ned i jorden.

Kan klematis overvintre i potte?

I mange tilfeller, ja. Hvorvidt overvintringen er vellykket eller ikke, vil avhenge av hvor kald vinteren er der du bor. I milde strøk vil det ofte være enklere å lykkes.

Hvilken klematis er mest hardfør?

Alpeklematis og gullklematis er blant de mest hardføre sortene, og kan være et godt valg om du bor i de kaldere delene av landet.

Legg igjen en kommentar