Jordbærtyper – her er oversikten du trenger!

De fleste jordbærtyper har til felles at de er røde, velsmakende og gode. Det kan likevel være forskjeller i både smak, konsistens, overvintringsevne, sykdomsresistens og størrelse fra sort til sort. Når du skal dyrke jordbær, gjelder det derfor å velge riktig type.

Her gir vi deg oversikt over de mest populære norske og utenlandske jordbærsortene!

jordbærtyper

Noen populære jordbærtyper

I Norge er det vanlig å dyrke både norske og utenlandske jordbærsorter. De norske jordbærsortene er kort fortalt jordbærtyper som har blitt utviklet i Norge, og som er spesielt tilpasset det norske klimaet.

Det er imidlertid ikke uvanlig at de norske jordbærene du får kjøpt i butikk er utenlandske sorter. Siden bærene dyrkes i Norge, vil de likevel få den deilige, friske og søte smaken som kjennetegner norske jordbær.

Her er noen av våre vanligste jordbærtyper:

Korona

Den nederlandske jordbærsorten Korona har i en årrekke vært blant de mest dyrkede her til lands. Smaken er både aromatisk, søt og frisk, og bærene er dessuten store. Samtidig er plantene kraftigvoksende, og avlingene store. Jordbærtypen vinner mange smakstester!

Korona er imidlertid ikke særlig faste, og bærene kan fort bli stygge under transport grunnet konsistensen. Planten kan også være ganske utsatt for bladsopp. Men alt i alt er Korona et supert spisejordbær!

Glima

Glima er blant de mest etablerte norske jordbærtypene, og har blitt dyrket i mer enn 40 år. Denne sorten er vinterherdig, frisk og kjent for sin kraftige vekst. Jordbærene er nokså små, men modnes til gjengjeld relativt tidlig. Man kan forvente god avling, selv i kaldere strøk.

Frida

Blant våre nyere, norske jordbærtyper finner vi Frida. Denne jordbærplanten har kraftig vekst og store, faste, røde og litt syrlige bær. Frida er kun middels motstandsdyktig mot vanlige bladsykdommer, men selve frukten er ikke veldig utsatt for råte.

Jonsok

I likhet med Glima og Frida, er Jonsok kraftigvoksende. Denne norske sorten har blitt dyrket siden 1960-tallet, og plantene er generelt sett både vinterherdige og friske. Frukten er innhøstingsklar nokså tidlig på sommeren, og avlingen er raus. Bærene er forholdsvis små.

populære-jordbærtyper

Rondo

Rondo er en ny, norsk jordbærtype som skiller seg ut ved at den er remonterende. Planten gir derfor nye blomster og bær fortløpende, og har en lang innhøstingssesong. Sorten er foreløpig nokså uprøvd, men den skal visstnok gi dyprøde og velsmakende jordbær av god størrelse.

Sonata

Sonata er i likhet med Korona utviklet i Nederland, og er en av de nyere sortene her i Norge. Plantene er mindre kraftige enn Korona-plantene, men bærene er både fastere og større. Smaksmessig er nok likevel Korona hakket bedre.

Delizz

Dersom du planlegger å plante jordbær i potte, kan Delizz være et supert alternativ. Denne remonterende sorten har nydelige, rosa blomster om våren, og produserer bær fra tidlig sommer til høst. Foruten å være dekorativ, produserer Delizz søte, velsmakende jordbær.

Florence

Florence er en engelsk jordbærtype som har blitt populær her til lands de siste årene. Siden sorten modner litt senere, kan man kombinere den med andre sorter for å forlenge sesongen. Denne jordbærsorten er også middels motstandsdyktig mot sykdommer.

Jordbærene er lyse, faste og velsmakende, og avlingen middels stor. Siden bærene er faste, holder de seg også nokså godt.

Senga Sengana

Dette var lenge den mest populære jordbærsorten som ble dyrket i Norge. Plantene vokser godt, og produserer passe faste, smakfulle og noe syrlige bær. Kvaliteten på bærene er god, og man kan bruke Senga Sengana både som spisejordbær og til konservering.

Bounty

Bounty er en annen populær jordbærtype som har blitt dyrket i Norge siden 80-tallet, og stammer opprinnelig fra Canada. Plantene blir middels store, og er nokså kraftige i veksten. Bærene er velsmakende og middels faste.

Bounty er kjent for å være friske planter, og har blant annet vist seg å være sterke mot sykdommer som gråskimmelsopp. Bærene er mørkerøde tvers gjennom.

Polka

Polka er en nederlandsk jordbærtype som kjennetegnes av kraftige og store jordbærplanter med en rekke kroner. Selv om planten kan vokse seg nokså tett, er det sjelden at den rammes av bladsykdommer eller meldugg.

Den er også motstandsdyktig mot skadedyr som jordbærsnutebille, råte og en rekke andre sykdommer. Jordbærene er syrlige, store og faste, og egner seg best som spisebær.

Honeoye

Honeoye er en tradisjonell, amerikansk jordbærtype som produserer store, mørke og velsmakende frukter. Selv om jordbærtypen er veldig sunn og frisk, er den dessverre ikke så veldig vinterherdig på våre breddegrader. Den kan derfor skades av vinterkulden.

Men dersom du først lykkes med overvintring, kan Honeøye by på rause jordbærmengder! Husk å la bærene henge til de er modne, da de kan smake veldig surt om de høstes inn for tidlig.

Saga

Saga er en verdig konkurrent av favoritten Korona, da sorten gir store, smakfulle jordbær og samtidig har sterkere skall og fastere konsistens. Saga tåler derfor innhøsting og behandling i større grad enn Korona, og bærene har bedre holdbarhet.

Zefyr

Dersom du ønsker jordbærtyper som modner tidlig, kan Zefyr være et supert innslag i kjøkkenhagen. Sorten har blitt dyrket her til lands i omkring 60 år, og er kjent for sine store jordbær. Det som er mindre bra med Zefyr, er at sorten er utsatt for meldugg.

Hvilke jordbærtyper bør du velge?

Når du skal velge jordbærsort bør du blant annet tenke over fruktens fasthet, smak og størrelse. Det kan også være greit å forsikre seg om at planten er frisk og motstandsdyktig mot sopp og andre sykdommer, og at den tåler vinteren.

velge-jordbær

Tenk også over vekst og plantestørrelse. Skal du dyrke jordbær i høyden – som for eksempel i ampel – kan en hengende sort som Delizz være super.

Det som uansett er sikkert, er at Norge er et supert land å dyrke jordbær i. Lange sommerdager, kjølige netter og rikelig med sollys gir jordbærene god modningstid og unik smak. Er det mye gråvær blir bærene friske og syrlige, mens solrike somre gir søtere bær!

Finn din favoritt, enten det er Korona, Delizz eller Polka!

Ofte stilte spørsmål

Hvilken type jordbær er best?

Korona er en smakfavoritt her til lands, men det finnes også mange andre gode jordbærsorter. Prøv for eksempel Polka, Sonata eller Saga.

Hvor mange typer jordbær finnes det?

Det finnes omkring 17 arter i jordbærslekten, og mange krysninger av disse. De ulike sortene kan variere både når det gjelder størrelse, konsistens og smak.

Hva heter norske jordbær?

Frida, Glima, Jonsok og Rondo er alle norske jordbærsorter. Men også Korona og andre sorter dyrkes her til lands og omtales gjerne som «norske jordbær».

Legg igjen en kommentar