Jordbærplante Stell – 10 Tips For Saftige og Smakfulle Bær

Ingen sommer uten saftige, søte og røde jordbær! Mange hobbygartnere har jordbærplanter i kjøkkenhagen, noe som gir kortreist tilgang på de søte fristelsene. Du bør imidlertid gi jordbærplanter godt stell om de skal produsere mest mulig bær.

Her deler jeg 10 tips for vellykket jordbærdyrking!

Jordbærplante-stell

1. Velg riktig plassering

Jordbær trives i full sol, og bør derfor få en mest mulig solrik plassering i hagen eller på balkongen. Sør- eller østvendt plassering er supert, da dette gir planten tilgang på sollys midt på dagen.

Om du har mulighet til å plassere jordbærplanten inntil en solvegg, er dette optimalt! Da får planten mer varme enn dersom den står mer ubeskyttet til.

2. Forbered voksestedet

Dersom du planlegger å plante jordbær på friland, er det viktig å først forberede voksestedet. Fjern eventuelt ugress og planterøtter i jorden, og sørg for å bearbeide jordsmonnet godt.

Skal du dyrke jordbær i krukker eller andre beholdere, bør du sørge for god drenering. Krukker bør ha dreneringshull i bunnen, og kan med fordel ha et sjikt med lecakuler i bunnen. Legg gjerne en fiberduk over lecakulene, for å separere dem fra jorden.

3. Velg sandholdig jord

Når det kommer til stell av jordbærplanter, er det også viktig å velge riktig jord. Jordbær foretrekker veldrenert jord som inneholder litt sand eller grus. Leirjord er et godt alternativ, men du kan også bruke vanlig hagejord iblandet sand.

4. Hold sneglene unna

Snegler elsker dessverre jordbær like mye som oss mennesker, og forsyner seg gjerne om de får muligheten. Skal du dyrke jordbær på friland er bærene ekstra utsatt. Mange velger derfor å plante jordbær i pallekarmer, ampler, jordbærtårn eller store krukker.

Ved å plante jordbær i høyden vil ikke sneglene like enkelt få tilgang på godbitene. Den kanskje sikreste løsningen er å ha planten i en ampel. Velger du pallekarm eller lignende, kan kobbertape rundt beholderen være en god løsning.

5. Vann regelmessig, men sparsomt

Et av de viktigste tipsene når det kommer til jordbærplanter og stell av disse, er å vanne sparsomt. Jordbær foretrekker jevnt fuktig jord, men jorden bør ikke være for våt. Er den det, vil plantene være ekstra utsatt for rotråte og sopp.

I tørkeperioder er det lurt å vanne litt ekstra, men ellers er det kun snakk om beskjeden vanning. Det er faktisk bedre å vanne litt for lite, enn litt for mye.

6. Forhindre gråskimmel og annen sykdom

Begrenset vanning kan være et forebyggende tiltak mot gråskimmel, en av sykdommene som hyppigst rammer jordbærplanter. Gråskimmel er en sopp, og vil gi et gråaktig og pelslignende belegg på bærene. Dette kan føre til store avlingstap.

Meldugg er en annen vanlig soppsykdom som ofte rammer jordbærplanter. Denne sykdommen skyldes ofte for tett planting (ha helst 30–40 cm mellom hver plante) og overdreven gjødsling. Man kan også oppleve meldugg om man ikke er nøye med vekstskifte.

Får jordbærplanten meldugg – som vises gjennom grått belegg på blomster og blader – bør planten behandles. Spray gjerne på en blanding av bakepulver, grønnsåpe, vann og olje.

Når du dyrker jordbær er også regelmessig vekstskifte viktig å ha i bakhodet. Vekstskifte betyr at man avløser vekststedet med ulike plantekulturer fra år til år. Formålet med å ikke dyrke samme planteart hvert år på samme sted, er å forhindre spredning av planteparasitter.

7. Dekk jorden med halm

Når det kommer til jordbærplanter og stell av disse, er halm din beste venn! Ved å dekke jorden med halm, kan du unngå at jordbærene blir liggende i fuktig jord. På den måten slipper du at bærene blir skitne, samtidig som du kan beskytte mot gråskimmel.

En annen fordel ved å legge halm under jordbærplantene, er at halmen bidrar til å holde jorden varm og god.

8. Gjødsle jordbærplantene riktig

Mange gjødsler jordbærplantene sine for mye og for ofte, noe som kan virke mot sin hensikt. Mye eller for tidlig gjødsling kan føre til at jordbærplanten utvikler veldig mye bladverk, men samtidig få bær.

Husk at jordbærplanter trenger både nitrogen, fosfor, kalium og andre næringsstoffer, men til riktig tid og i beskjedne mengder. Den beste gjødselen for jordbær inneholder alt planten trenger av næring, og bør hovedsakelig tilføres på høsten – etter at bærene er høstet inn. Les mer om gjødsel til jordbær her!

9. Beskjæring

Jordbærplanter trenger også stell i form av beskjæring. Husk at planten er flerårig, og at den vil visne ned om høsten. Neste år vokser den opp på nytt. Klipp bort døde plantedeler enten på høsten eller om våren, slik at du gjør plass til den nye veksten.

jordbær-stikling

10. Bytt ut jordbærplantene hvert tredje år

Når jordbærplanten har produsert bær i tre sesonger, bør den optimalt sett byttes ut. Eldre jordbærplanter vil nemlig vokse seg veldig tette, noe som gir økt risiko for soppsykdommer. Plantene vil dessuten produsere mindre bær.

Husk at du bør bytte ut all jorden dersom du har jordbær i krukker eller pallekarm. Dyrker du på friland, er det viktig å ta hensyn til vekstskifte. Plant derfor jordbær et annet sted enn hva du gjorde sist gang.

Jordbærplanter krever litt stell, men det er verdt det!

Dersom du har jordbærplanter, vil du med litt stell få en frodig og sunn plante som produserer mange smakfulle bær. Det kanskje viktigste er å ikke vanne eller gjødsle planten for mye, og å gi den en solrik plassering. Samtidig bør jorden være veldrenert og sandholdig.

Har du knekt jordbærkoden? Legg gjerne igjen en kommentar, og si litt om dine egne erfaringer og tips!

Ofte stilte spørsmål

Skal jordbærplanter klippes ned om høsten?

Ja, du kan klippe ned jordbærplanter om høsten etter innhøsting av bær. Næringen fra planten lagres i røttene, og roten er i live selv om den synlige delen av planten er død.

Hva gjør man med jordbærplanter om vinteren?

Jordbærplanter er flerårige, og før vinteren kommer kan du klippe bort de visne plantedelene. Planten kan som regel overvintre ute, og kommer tilbake neste år.

Når skal man ta stiklinger av jordbær?

Du kan ta stiklinger av jordbær i perioden mars–april. Dette gjøres ved å klippe av nye skudd (utløpere) og plassere disse direkte i jord, før du vanner jorden. Etter hvert dannes røtter.

Legg igjen en kommentar