Japanspirea – 10 Tips for Planting og Stell

Drømmer du om en hekkplante eller busk som har rund voksemåte og vakre blomster? Japanspirea er i så fall verdt å se nærmere på! Denne populære busken har kuleformet vekst, samt rosa eller lilla blomster som varer store deler av sommeren og ut på høsten.

Japanspirea

Først noen fakta om japanspirea

Japanspirea (Spiraea japonica) tilhører spireaslekten og rosefamilien. Artene i slekten kjennetegnes av sine enkle blader og skjermkvaster eller topper med mange små blomster. Japanspirea er bare én av omkring 100 arter i spireaslekten.

Med sine vakre rosa, røde eller lilla blomster er japanspirea en populær prydbusk her til lands. Busken blir omkring 1 meter høy, og blomstrer i perioden juli til september. Blomstene er gjerne dyprosa i starten, men får etter hvert en noe lysere farge.

Spirea japonica kalles også for rosespirea, og stammer opprinnelig fra østlige deler av Asia, inkludert Japan, Korea og Kina. Det finnes flere navnesorter av busken.

Stell av japanspirea

Japanspirea er en veldig populær plante i norske hager, noe som skyldes at den er både dekorativ og lettstelt. For å oppnå en frodig busk med vakker blomstring, er det likevel lurt å vite hvordan du sikrer optimal trivsel.

lys japanspirea

Plassering og solforhold

Det som er så fint med japanspirea, er at busken kan plantes både i halvskygge og full sol. Har du muligheten til det, anbefaler jeg å velge en solrik plassering. Dette vil føre til ekstra fine farger på blomster og blader.

Du kan plante japanspirea i bed, rabatter eller til og med i krukker. Men husk på at veksten begrenses litt om busken står i en krukke. Planten vil også bli mindre vinterherdig.

Jord og gjødsel

Japanspirea trives godt i humus- og næringsrik jord som evner å holde litt på fuktigheten. Busken er imidlertid ganske nøysom når det kommer til jord, og vil trives godt i de fleste jordsmonn. Bruk gjerne vanlig hagejord.

Gjødselbehovet til planten er generelt sett lite om den plantes i bed. Tilfør gjerne litt gjødsel om våren for å gi en god start på vekstsesongen. Du kan også tilføre litt kugjødselkompost i plantegropen ved planting, om jorden ikke er gjødslet allerede.

flott japanspirea

Vanning

Ved planting av japanspirea er det viktig å vanne rikelig etterpå. En grei tommelfingerregel er at du vanner rundt 20 til 30 liter per m2. Rikelig vanning gjør det nemlig enklere for planten din å slå rot i omkringliggende jord.

Når din japanspirea først har fått rotfeste, krever den som regel ikke at du vanner den. Busken vil skaffe vannet den trenger på egen hånd. PS! Hvis du planter japanspirea i krukke, er det viktig å vanne planten ved behov siden den ikke kan lete etter vann selv.

Beskjæring

Dersom du ønsker at din japanspirea skal få en mest mulig tett og flott vekst, er årlig beskjæring anbefalt. Dette vil dessuten sikre best mulig blomstring. Husk at blomstene dannes på årsskudd, og at du derfor bør beskjære planten før nye skudd settes.

Du kan enten beskjære busken tidlig på våren, eller i løpet av JAS-perioden (juli, august eller september). Ved beskjæring klipper du grenene ned 15­ til 20 cm over bakkenivå.

Det å beskjære japanspirea er særlig aktuelt om du ønsker å lage en tett og fin hekk. Uten klipping vil hekken fort bli litt tynn og pistrete. Du trenger med andre ord ikke å være redd for å bruke saksen på denne planten. Japanspirea tåler generelt sett beskjæring veldig godt!

rosa japanspirea

Planting av japanspirea

Når du skal plante japanspirea bør du først og fremst velge ut et egnet voksested for busken. De fleste steder med sol eller delvis skygge er helt utmerket! Før planting kan busken gjerne plasseres i en balje med vann. På den måten gjennomfuktes rotklumpen tilstrekkelig.

Grav en grop til planten, og bland inn litt kugjødselkompost i plantehullet. Deretter setter du planten på plass, og dytter jord rundt røttene. Sørg for at busken står stødig.

Når du planter busken er det greit å ha i bakhodet at den normalt sett blir like bred som den blir høy. Eksakt størrelse kan variere fra sort til sort, og de fleste når en høyde på maksimalt 1,5 meter. Noen sorter blir imidlertid hele fire meter høye!

Skal du ha japanspirea i et bed med andre vekster, er det med andre ord lurt å ha størrelsen i bakhodet. Busken kan potensielt skygge for andre planter etter hvert som den vokser.

blomstring japanspirea

Ulike typer japanspirea

Selv om japanspirea regnes som en art, finnes det mange ulike sorter å velge mellom. De ulike navnevariantene kan variere både når det kommer til størrelse og farger. Her er de mest kjente sortene:

  • Anthony Waterer
  • Little Princess
  • Goldmound
  • Froebelli
  • Walbuma
  • Genpei
  • Newport Dwarf
  • Magic Carpet
  • Belbuan
  • Norrbotten

Ønsker du en litt liten sort, kan «Little Princess» være et godt valg. Denne blir ikke mer enn ca. 40­–80 cm høy, og har en kompakt, fin vekst. Busken får også nydelige rosa blomster som viser seg i perioden juli til september.

Også «Anthony Waterer» er forholdsvis lav av vekst, og blir ca. 70 cm høy. Veksten er avrundet, og blomstene knall rosa. I det hele tatt er de fleste sorter japanspirea veldig vakre, og du vil nok bli fornøyd uansett hvilken sort du velger!

regnfull japanspirea

Bruk rosespirea som hekk eller prydbusk i hagen

Rosespirea har ulike bruksområder, og kan derfor passe inn i de fleste hager. Noen velger å ha den som en enkeltstående prydbusk i bedet, noe som kan være skikkelig lekkert. Men du kan også plante flere på rekke, og lage en vakker, blomstrende hekk.

Dersom du skal bruke rosespirea som hekk for å skjerme mot innsyn, bør du huske på at busken er løvfellende. Det er derfor først og fremst i sommerhalvåret hekken vil forhindre innsyn. Velg også en spireasort som blir passe høy. Noen sorter er ganske lave!

Ved planting av hekk, bør du ha en avstand på ca. 0,7–0,8. For de større sortene bør du ha en avstand på opptil en meter. Blant sortene som egner seg godt som hekk, finner vi japanspirea «Norrbotten». Denne er også nydelig i bed og skråninger.

ung japanspirea

Plant japanspirea, du også!

De fleste er enige i at blomster er vakre. Så hvorfor ha en anonym, grønn hekk? Japanspirea byr på vakker og langvarig blomstring, og kan tilføre hagen din farge og et romantisk preg! De søte små blomstene som finnes i ulike rosanyanser er en favoritt blant mange.

Enten du ønsker en enkeltstående busk eller litt lav hekk, er japanspirea et godt valg. Det som er så bra, er at busken trives i de fleste jordsmonn. Den kan også stå både i sol og halvskygge.

Legg gjerne igjen en kommentar med dine erfaringer eller spørsmål om japanspirea!

Ofte stilte spørsmål

Når skal japanspirea klippes?

Japanspirea bør helst beskjæres i løpet av JAS-månedene, altså juli, august eller september. Du kan da klippe grenene helt ned.

Hvilken spirea er mest hardfør?

Det finnes ulike typer spirea, og blant de mer hardføre sortene finner vi bjørkebladspirea og balkanspirea, som begge er herdige opptil sone H8. Japanspirea er kun herdig til H4.

Er japanspirea vintergrønn?

Nei, japanspirea er en løvfellende hekkplante som vil miste bladene sine utover høsten og vinteren. Om våren vil den imidlertid skyte ut nye, friske blader!

Legg igjen en kommentar